Ουκρανία: Ο δύσκολος ρωσικός «δρόμος» στο Ντονμπάς και στην Οδησσό 

Ουκρανία: Ο δύσκολος ρωσικός «δρόμος» στο Ντονμπάς και στην Οδησσό 

Ενενήντα έξι  μέρες μετά την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα της επίτευξης ενός από τον στόχων της στο Ντονμπάς, ενώ ταυτόχρονα η Ουκρανία με τη βοήθεια της Δύσης δηλώνει έτοιμη να λύσει τον αποκλεισμό της Οδησσού δια των όπλων. 

Οι μάχες στο Ντονμπάς έχουν κλιμακωθεί ιδιαίτερα σε μερικά σημεία του μετώπου με επίκεντρο τη πόλη Σεβεροντονέτσκ, όπου η ουκρανική άμυνα δείχνει τα πρώτα σημάδια κατάρρευσης. Οι Ρώσοι μετά τη πτώση της Μαριούπολης αναμενόταν να αυξήσουν τους ρυθμούς προέλασης, ειδικά στη περιφέρεια του Ντονιέτσκ. Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται προς το παρόν μόνο στο Σεβεροντονέτσκ μαζί με τις γύρω πόλεις, ενώ στόχο έχουν την περικύκλωση ορισμένων πολύτιμων καθότι καλά εξοπλισμένων και εκπαιδευμένων ουκρανικών δυνάμεων.

Ενώ, οι Ουκρανοί έχουν προχωρήσει σε μικρής κλίμακας αντεπιθέσεις κοντά στη Χερσώνα, επιχειρώντας να διαταράξουν τις ρωσικές προσπάθειες δημιουργίας μια ενιαίας και σταθερής γραμμής άμυνας, οι διορισμένες ρωσικές αρχές της πόλης κάνουν λόγο για επικείμενη προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα πρότυπα της Κριμαίας. 

Οι πύραυλοι κατά πλοίων αλλάζουν τα δεδομένα;

Δυτικότερα της Χερσώνας βρίσκεται η Οδησσός, το τελευταίο μεγάλο λιμάνι υπό ουκρανικό έλεγχο στην Μαύρη Θάλασσα, όπου βρίσκεται υπό ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό από την αρχή του πολέμου. Το Κίεβο όντας «διψασμένο» για ενισχύσεις από την θάλασσα, πιεσμένο από την καθήλωση των εξαγωγών των σιτηρών του και έχοντας χάσει το έλεγχο του Φειδονησίου (μικρού νησιού απέναντι από την Οδησσό), σχεδιάζει μια μεγάλη και σύνθετη επιχείρηση κατά του ρωσικού ναυτικού. 

Η Δανία και η Βρετανία έχουν αποστείλει πυραύλους κατά πλοίων μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία, που τοποθετήθηκαν στην Οδησσό δίπλα στους ουκρανικούς πυραύλους Neptune, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας «Μόσχα». Κατά συνέπεια στην ουκρανική πλευρά το ηθικό έχει ανέβει, γεγονός που πιστοποιεί και ο Serhiy Bratchuk εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού. Ο τελευταίος σε δηλώσεις που κοινοποίησε το Reuters ανέφερε πως «πολλοί Harpoon (πύραυλοι κατά πλοίων) έχουν διατεθεί σε εμάς και μπορούμε να βυθίσουμε ολόκληρο τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας». 

Τα σιτηρά στην Οδησσό

Την ίδια στιγμή, η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας προωθεί ένα σχέδιο διάσωσης του ουκρανικού σιταριού που βρίσκεται στην Οδησσό προκειμένου  αφενός να διασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια του αναπτυσσόμενου κόσμου, και αφετέρου να αυξηθούν τα έσοδα των Ουκρανών. Η Βρετανία, λοιπόν, από κοινού με τη Λιθουανία, τη Δανία και την Ουκρανία φιλοδοξούν να κατευθύνουν μια «αρμάδα» από κάργκο πλοία προς το εν λόγω λιμάνι. Αναμένεται να  φορτώσουν το σιτάρι και από εκεί θα το μεταφέρουν στις αγορές του κόσμου. Προφανώς μια τέτοια λύση προϋποθέτει την συναίνεση της Τουρκίας που ελέγχει τα Στενά αλλά και την εξουδετέρωση του ρωσικού στόλου. Μία λύση θα ήταν ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων από το έδαφος της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ωστόσο κάτι τέτοιο θα κλιμάκωνε αυτομάτως την ένταση και το επίπεδο της σύγκρουσης. Έτσι επιλέχθηκε η λύση των πυραύλων είτε για την αποτροπή είτε για την καταστροφή του ρωσικού ναυτικού. Βέβαια, μένει να φανεί αν ο ρωσικός στόλος θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις «παγίδες» της ουκρανικής άμυνας. 

Σε κάθε περίπτωση ο γαλλογερμανικός άξονας έκανε μια νύξη στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος που είχαν Σολτς, Μακρόν και Πούτιν ώστε να λυθεί το πρόβλημα δια της διπλωματικής οδού. Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως η Μόσχα μπορεί να δεχθεί μια τέτοια λύση μόνο εφόσον αρθούν οι δυτικές κυρώσεις προς τη ρωσική οικονομία. 

Documento Newsletter