Νυχτερινή επίθεση της Ρωσίας με πυραύλους και drones εναντίον του Κιέβου προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 70, ενώ πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί και άνθρωποι έχουν θαφτεί στα ερείπια, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, σωστικά συνεργεία έχουν σταλεί σε 13 σημεία στο Κίεβο με τη συνοδεία εκπαιδευμένων σκύλων και αναρριχητών.
«Κάτω από τα συντρίμμια ακούγονται να χτυπάνε κινητά τηλέφωνα. Οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να είναι βέβαιο ότι έχουν εντοπιστεί όλοι», τόνισε η υπηρεσία.
Στο μεταξύ πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε χώρους στάθμευσης, κυβερνητικά κτίρια, ενώ μεταλλικά θραύσματα έχουν προκαλέσει ζημιές σε οχήματα.
Με τους αριθμούς να μη σταματούν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αρχές είχαν δώσει νωρίτερα προσωρινό απολογισμό των θυμάτων, που έκανε λόγο για «εννιά ανθρώπους νεκρούς» και «63 τραυματίες», από τους οποίους «42 εισήχθησαν σε νοσοκομεία», συμπεριλαμβανομένων «έξι παιδιών», καταγγέλλοντας το «μαζικό πλήγμα» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο Κίεβο.

Αρχικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές έκαναν λόγο για υλικές ζημιές σε δυο συνοικίες του Κιέβου και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε σε καταφύγια.
Δημοσιογράφοι διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων άκουσαν ισχυρές εκρήξεις και μηχανές drones στους αιθέρες της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Είδαν εξάλλου πολίτες να βρίσκουν καταφύγιο στο υπόγειο πολυκατοικίας καθώς ηχούσαν οι σειρήνες της αεράμυνας.
Massive Russian missile and drone attack hit the Ukrainian capital Kiev overnight, killing nine people and injuring another 63, including six children pic.twitter.com/TsGade3Rii
— TRT World Now (@TRTWorldNow) April 24, 2025
Η προηγούμενη ρωσική πυραυλική επιδρομή στο Κίεβο είχε γίνει στην αρχή του τρέχοντα μήνα.
Παράλληλα στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ έκανε λόγο επίσης μέσω Telegram για πλήγματα της Ρωσίας με επτά πυραύλους και drones, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε θύματα μέχρι στιγμής.

Σε ανακοίνωσή του μέσω Telegram, ο Αντρίι Γέρμακ, γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας, κατήγγειλε πως ο ρώσος πρόεδρος «Πούτιν δεν δείχνει παρά μόνο την επιθυμία (του) να σκοτώνει».
Αξίωσε να «παύσει πυρ» και «οι επιθέσεις εναντίον αμάχων να σταματήσουν».
Η επιδρομή εξαπολύθηκε ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωνε στην Ουάσιγκτον πως είναι «πολύ κοντά» η επίτευξη «συμφωνίας» ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για να τερματιστεί ο πόλεμος που άρχισε το 2022 και μερικές ώρες αφού καταφέρθηκε εναντίον του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για «εμπρηστικό» σχόλιό του για την Κριμαία, χερσόνησο που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014, κάτι που δεν αναγνωρίζει η ουκρανική κυβέρνηση ούτε το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Διαβάστε επίσης:
Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα συμμορφώνεται πάντα με το Σύνταγμά της
Βατικανό: Εκπρόσωποι μεταναστών, αστέγων, φυλακισμένων στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Τραμπ σε Ζελένσκι: Αν θέλατε την Κριμαία γιατί δεν πολεμήσατε το 2014;