Ουκρανία: Νέες υποσχέσεις ΗΠΑ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια – Συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Ουκρανία: Νέες υποσχέσεις ΗΠΑ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια – Συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), και κάνουν προκαταρκτική εργασία για το αν θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη, καθώς οι μάχες μαίνονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πέντε μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η Μόσχα και το Κίεβο υπέγραψαν χθες, Παρασκευή, μια συμφωνία ορόσημο για την αποδέσμευση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, εκπρόσωποι αρνήθηκαν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και απέφυγαν να κάνουν χειραψίες κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη χθεσινή συμφωνία που αποδεσμεύει εξαγωγές σιτηρών αξίας περίπου 10 δισεκ. δολαρίων που είναι απαραίτητες προκειμένου να μετριαστεί μια επισιτιστική κρίση.

Όμως, σχετικά με τον πόλεμο, είπε πως δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός εκτός αν ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

“Πάγωμα της σύγκρουσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία σημαίνει μια προσωρινή διακοπή που δίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία ένα διάλειμμα για ξεκούραση”, δήλωσε στην Wall Street Journal.

“Η κοινωνία πιστεύει πως όλα τα εδάφη πρέπει να απελευθερωθούν πρώτα, και τότε μπορούμε να διαπραγματευθούμε για το τι θα κάνουμε και πώς μπορούμε να ζήσουμε τους επόμενους αιώνες.”

Η εικόνα στα μέτωπα του πολέμου

Δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος στις γραμμές του μετώπου αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο πόλεις που τελούσαν υπό ουκρανικό έλεγχο στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του δεύτερου μεγαλύτερου ουκρανικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Βουλεχίσρσκα, βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, και τα στρατεύματα προσπάθησαν να προωθηθούν δυτικά από την πόλη Λισιτσάνσκ αλλά απωθήθηκαν, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού.

Στη νότια πόλη Νικόπολη πάνω στον ποταμό Δνείπερο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί που συνεχίζονται είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram.

“Μια 60χρονη γυναίκα σκοτώθηκε”, δήλωσε ο Ολεξάντρ Βιλκούλ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κρίβιι Ρι στην κεντρική Ουκρανία.

Η ρωσική επίθεση στη Νικόπολη στον νότο, στόχο τουλάχιστον 250 ρουκετών την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε ζημιές σε 11 σπίτια και κτήρια σε αγροκτήματα, απέκοψε τους αγωγούς αερίου και νερού και κατέστρεψε μια σιδηροδρομική γραμμή, πρόσθεσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλια εκτός κανονικών ωρών.

Το Κίεβο ελπίζει πως η σταδιακή αύξηση του εφοδιασμού του με δυτικά όπλα, όπως το σύστημα εκτοξευτών ρουκετών HIMARS, θα του επιτρέψει να ανακτήσει έδαφος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι δυνάμεις του κατέστρεψαν τέσσερα HIMARS στο διάστημα 5-20 Ιουλίου, κάτι που διέψευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τα πεδία των μαχών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα υποστήριξη για το Κίεβο 270 εκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας πως κάνει προκαταρκτική εργασία για το αν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη, αν και μια τέτοια κίνηση δεν θα γίνει στο κοντινό μέλλον.

Η εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από το 1945, αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και μετατρέποντας ολόκληρες πόλεις σε ερείπια. Το Κρεμλίνο λέει ότι διεξάγει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για την αποστρατιωτικοποίηση και “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του λένε πως ο πόλεμος είναι μια απρόκλητη επιθετική ενέργεια.

Καθώς η σύγκρουση δεν λέει να τελειώσει, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch κα Scope υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Ουκρανίας, δύο ημέρες αφότου η χώρα ζήτησε πάγωμα της αποπληρωμής του χρέους της.

Η συμφωνία για τα σιτηρά

Η χθεσινή συμφωνία να επιτραπούν ορισμένες εξαγωγές από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αποσκοπεί να αποτρέψει τον λιμό δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στις πιο φτωχές χώρες, διαχετεύοντας περισσότερο ηλιέλαιο, λιπάσματα και άλλα προϊόντα στις παγκόσμιες αγορές, και για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών.

Ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, που είχε αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και πολλά πλοία, επιδείνωσε τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και, μαζί με τις δυτικές κυρώσεις, προκάλεσε πληθωρισμό τιμών ενέργειας και τροφίμων.

Η Μόσχα αρνείται ότι είναι υπεύθυνη για την κρίση, κατηγορώντας τις κυρώσεις για την επιβράδυνση των δικών της εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων και την Ουκρανία ότι ναρκοθέτησε την προσέγγιση στα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως μια ξεχωριστή συμφωνία που υπογράφτηκε την Παρασκευή θα εξομαλύνει τέτοιες ρωσικές εξαγωγές και πως ο ΟΗΕ χαιρετίζει τις διευκρινίσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι κυρώσεις τους δεν θα εφαρμοστούν στην αποστολή των φορτίων τους.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν πως η συμφωνία αναμένεται να καταστεί πλήρως λειτουργική σε μερικές εβδομάδες και θα αποκαταστήσει την αποστολή σιτηρών από τα τρία λιμάνια που ξανάνοιξαν στα προπολεμικά επίπεδα των πέντε εκατομμυρίων τόνων τον μήνα.

Η ασφαλής διέλευση προς και από τα λιμάνια θα διασφαλιστεί και ένας αξιωματούχος κάλεσε για μια “ντε φάκτο κατάπαυση του πυρός” για τα πλοία και τις εγκαταστάσεις που καλύπτονται από τη συμφωνία, δήλωσαν αξιωματούχοι, αν και ο όρος “κατάπαυση του πυρός” δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας.

“Σήμερα υπάρχει ένας φάρος στη Μαύρη Θάλασσα. Ένας φάρος ελπίδας… δυνατότητας… και ανακούφιση σε έναν κόσμο που τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως η Λιθουανία ήρε την απαγόρευση στη σιδηροδρομική μεταφορά προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις προς και από το ρωσικό έδαφος του Καλίνινγκραντ, έναν θύλακα ανάμεσα στην Πολωνία και τη χώρα της Βαλτικής, αποκομμένο από την υπόλοιπη Ρωσία.

Η Λιθουανία επέβαλε την απαγόρευση τον Ιούνιο, προκαλώντας την οργή της Μόσχας και μια υπόσχεση για γρήγορα αντίποινα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες

Documento Newsletter