Μπαρούτι συνεχίζει να μυρίζει η κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα με τις αλληλοκατηγορίες να συνεχίζονται μετά και τους χθεσινούς βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν στην Ανατολική Ουκρανία οι οποίες δυναμίτισαν εκ νέου το τοπίο.
Η Ρωσία συνεχίζει το δικό της παιχνίδι της απόσυρσης στρατευμάτων ενώ με τη σειρά της η Δύση συνεχίζει να το αμφισβητεί. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δέκα βομβαρδιστικά Σουχόι Su-24 τα οποία έχουν τη βάση τους στην χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, μετακινήθηκαν σε άλλες αεροπορικές βάσεις στο πλαίσιο γυμνασίων.
Οι κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας παρακολουθούνται στενά το τελευταίο διάστημα. Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει πως άρχισε να αποσύρει κάποιες δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί σε τομείς κοντά στην Ουκρανία, κάτι που αμφισβητούν το Κίεβο και η Δύση, αντιτείνοντας πως ορισμένες μονάδες και υλικό απλά αντικαθίστανται.
Οι φιλορώσοι αντάρτες κατηγορούν το Κίεβο για την επίθεση
Παράλληλα, οι κατηγορίες από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες προς τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία για επιθέσεις συνεχίζονται. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ακόμα δύο επιθέσεις με ολμοβόλα σημειώθηκαν σήμερα, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει και πάλι επικίνδυνα.
Το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης, την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα κατά μήκος της γραμμής επαφής από χθες Πέμπτη, εντείνοντας τους φόβους των δυτικών ότι η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της Ουκρανίας, μπορεί να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς.
Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν συνολικά 29 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από μονάδες του ουκρανικού στρατού, μετέδωσε εξάλλου το TASS.
Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για «κλιμάκωση» της κατάστασης στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και αναφέρθηκε στο «τεράστιο δυναμικό κρούσης των ουκρανικών δυνάμεων». Η επέλαση από τη Μόσχα του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία χαρακτηρίστηκε από την Ουάσιγκτον «απρόκλητη ενέργεια», με το ρωσικό ΥΠΕΞ να σχολιάζει ότι η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στην απέλαση υψηλόβαθμου Ρώσου διπλωμάτη από την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε εκ νέου πώς ο κίνδυνος μίας ρωσικής επίθεσης είναι «πολύ υψηλός» με το Κρεμλίνο από την πλευρά του κατηγορεί προσωπικά τον αμερικανό πρόεδρο για κλιμάκωση της έντασης. Θέση πήρε και η Κίνα, η οποία υπονόησε επίσης ότι η Ουάσιγκτον λειτουργεί επιβαρυντικά. «Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να το εξαιρέσουμε όσον αφορά την ένταση στην Ουκρανία. Η συνεχής διεύρυνση στα απόνερα του Ψυχρού Πολέμου είναι αντίθετη με την εποχή μας», δήλωσε κινέζος διπλωμάτης.
Νέος γύρος συνομιλιών Μπάιντεν με δυτικούς ηγέτες
Νωρίτερα, το γραφείο του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανέφερε πως ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο οικοδεσπότης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.
Επίσης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Μπλίνκεν πρότεινε στον Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.