Ουκρανία: Νέα μέτωπα με τον νέο χρόνο

Ουκρανία: Νέα μέτωπα με τον νέο χρόνο

Ουκρανικές πιέσεις στη Δύση για αποστολή περισσότερων όπλων και πυρομαχικών προς ανάσχεση της εντεινόμενης ρωσικής απειλής

Ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Βάλερι Ζαλούζνι σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ανέφερε ότι αναμένει νέα ρωσική επίθεση στις αρχές του 2023 με στόχο την κατάληψη του Κιέβου. Οι παραπάνω δηλώσεις απηχούν τον φόβο της ουκρανικής ηγεσίας για το άνοιγμα ενός νέου μετώπου, όπως συνέβη στην πρώτη φάση της ρωσικής εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η προειδοποίηση του Ζαλούζνι βέβαια δεν αποσκοπεί στη διάδοση του τρόμου στο εσωτερικό της χώρας του, αντιθέτως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους δυτικούς ώστε να κερδίσει ακόμη περισσότερα όπλα για τον στρατό.

Προσεκτικές δηλώσεις από τον αρχιστράτηγο

Εξάλλου οι δηλώσεις του ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραδοχή πως η επιστράτευση 300.000 αντρών που έκαναν οι Ρώσοι δούλεψε. «Μπορεί να μην είναι καλά εξοπλισμένοι, αλλά εξακολουθούν να συνιστούν πρόβλημα για μας. Υπολογίζουμε πως έχουν μια εφεδρεία μεγέθους 1,2-1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων… Οι Ρώσοι ετοιμάζουν «φρέσκα» στρατεύματα περίπου 200.000 αντρών. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα κάνουν ακόμη μια προσπάθεια για το Κίεβο». Κατά τον ίδιο οι Ουκρανοί στρατηγοί έχουν υπολογίσει «πόσα άρματα, πόσο πυροβολικό και πόσους στρατιώτες χρειάζονται για να απωθήσουν μια ακόμη προσπάθεια των ρωσικών στρατευμάτων». Ωστόσο ο αρχιστράτηγος, που απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας στην Ουκρανία, δήλωσε επίσης ότι «κατά τη γνώμη μου, αν και δεν είμαι ειδικός στην ενέργεια, μου φαίνεται ότι είμαστε στην άκρη του γκρεμού. Ισορροπούμε σε μια καθαρή γραμμή. Εάν (η ενεργειακή υποδομή) καταστραφεί, τότε οι γυναίκες και τα παιδιά των στρατιωτών θα αρχίσουν να παγώνουν. Ενα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό. Με τι διάθεση θα είναι εκεί οι μαχητές, μπορείτε να το φανταστείτε; Χωρίς νερό, φως και θέρμανση μπορούμε να προετοιμάσουμε τις εφεδρείες για να πολεμήσουν;».

Οι παραπάνω δηλώσεις δεν είναι σε κενό χρόνο, διότι η Ουκρανία αποζητά νέα όπλα, κυρίως αντιαεροπορικά, για να αντιμετωπίσει την εναέρια εκστρατεία που έχουν εξαπολύσει οι Ρώσοι. Η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν δύο μήνες αποσκοπεί στην καταστροφή των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών. Καθώς ο χειμώνας έρχεται τα πράγματα στην Ουκρανία θα δυσκολέψουν, επομένως η άμεση ενίσχυση των Ουκρανών με αντιαεροπορικά είναι κορυφαία προτεραιότητα στη Δύση. Γι’ αυτό τον λόγο οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με μια σειρά από αντιαεροπορικά συστήματα τόσο παλαιότερης όσο και τελευταίας τεχνολογίας. Ειδικότερα, η εν ευθέτω παράδοση αντιαεροπορικών όπλων τύπου Nasams, Iris-T και Patriot θα αναβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό την ουκρανική αεράμυνα, αν και είναι σίγουρο ότι θα ανεβάσει τις εντάσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση σε νέο επίπεδο. Ομοίως Γάλλοι και Ιταλοί θα προμηθεύσουν τον ουκρανικό στρατό με το αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την MBDA και την Thales. Συγχρόνως οι Ουκρανοί ζητούν την άμεση αποστολή πυρομαχικών για το προηγμένο αμερικανικό σύστημα πυροβολικού ακριβείας HIMARS, το οποίο έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες και προβλήματα στη ρωσική πλευρά. Η τελευταία, μάλιστα, έχει αναδιπλώσει και διασκορπίσει τις δυνάμεις στο πεδίο με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφύγουν τις απώλειες από τα χτυπήματα ακριβείας που δέχονται στα μετόπισθεν. Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί, με την ψήφιση του προϋπολογισμού στο Καπιτώλιο, βάζουν μπρος τα εργοστάσιά τους επενδύοντας περισσότερα από 8 δισ. δολάρια για την παραγωγή πυρομαχικών υψηλής προτεραιότητας, καθώς τα αποθέματα της προηγούμενης περιόδου βαίνουν προς εξάντληση λόγω Ουκρανίας αλλά και των αλλεπάλληλων παραγγελιών που δέχεται η αμερικανική πολεμική βιομηχανία.

Σκληρές συγκρούσεις στο Ντονμπάς

Οι μάχες στο Ντονμπάς συνεχίζονται για ακόμη μια εβδομάδα, με τους Ρώσους να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσπασης των ουκρανικών γραμμών στο Μπαχμούτ και το Σολεντάρ. Οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα σκληρές, με τις καθημερινές απώλειες να μετριούνται πλέον σε εκατοντάδες. Η ουκρανική πλευρά δεν φαίνεται να σκοπεύει να υποχωρήσει από την περιοχή παρόλο που η πίεση των Ρώσων είναι μεγάλη, ενώ η σύγκρουση έχει αποκτήσει μεγάλο συμβολισμό, αφού η μάχη για το Μπαχμούτ μαίνεται από τον περασμένο Μάιο. Επίσης, για το Κρεμλίνο ένα νικηφόρο αποτέλεσμα έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι θα είναι το πρώτο θετικό νέο μετά τις δύο μεγάλες ήττες στο Χάρκοβο και στη Χερσώνα. Συγχρόνως οι Ρώσοι κατάφεραν να σημειώσουν μια μικρή νίκη στο νότιο Ντονμπάς όπου κατελήφθη το χωριό Παβλόφκα – αν και με μεγάλες απώλειες. Η παραπάνω μάχη έχει τη δική της σημασία, αφού είναι η πρώτη στην οποία εμπλέκεται μονάδα επιστρατευμένων.

Από την άλλη, ο ρωσικός στρατός προετοιμάζει συστηματικά μια σημαντική γραμμή άμυνας ανατολικά του ποταμού Δνείπερου, όπως φάνηκε και από δορυφορικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο όπου απεικονίζονται διάφορες αμυντικές «παγίδες», αναδεικνύοντας ένα προσεγμένο τεχνικό έργο που έχει αρκετό βάθος. Η ύπαρξη ενός τέτοιου μεγέθους έργου πάντως αποδεικνύει πως η Μόσχα κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι ότι μπορεί να κρατήσει τη γραμμή άμυνας πίσω από το φυσικό εμπόδιο του εν λόγω ποταμού. Η αμηχανία της ρωσικής ηγεσίας είναι διάχυτη, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ακυρώνει την ετήσια συνέντευξή του με τους δημοσιογράφους, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter