Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και έναν ολόκληρο μήνα ενώ ένας νέο κύκλος συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ξεκινάει πιθανότατα την Τρίτη στην Τουρκία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με τη Μόσχα ένα καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του, αλλά να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, απαντώντας εμμέσως στις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η απόσχιση των ανατολικών περιοχών.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία στην Τουρκία είναι πιθανόν να ξεκινήσουν την Τρίτη και είναι σημαντικό να διεξαχθούν τετ α τετ παρά την απουσία προόδου μέχρι σήμερα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά την διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας για την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, με την Αγκυρα να ελπίζει ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει γίνει πρόοδος σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που δήλωσε ότι ο Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «χασάπη», δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, αποτελούν πηγή ανησυχίας και ότι Κρεμλίνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.
Λαβρόφ: Αντιπαραγωγική αυτή τη στιγμή μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι
Μια συνάντηση ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όταν οι δύο πλευρές θα βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία για βασικά ζητήματα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Μιλώντας σε σερβικά μέσα ενημέρωσης ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οποιαδήποτε συνάντηση των δύο ανδρών για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον πόλεμο θα ήταν αυτή τη στιγμή αντιπαραγωγική.
Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα βρίσκονται στο ισχυρότερο επίπεδό τους μέχρι σήμερα -είπε ο Λαβρόφ- σε μια περίοδο κατά την οποία δυτικές χώρες επιδιώκουν να απομονώσουν τη Μόσχα με την επιβολή κυρώσεων που δεν έχουν προηγούμενο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το Πεκίνο έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του για τις κυρώσεις επιμένοντας ότι θα διατηρήσει φυσιολογικές οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία και έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ζελενσκι: Εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα οι προτεραιότητες
«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε.
Παράλληλα, προειδοποίησε τους συμπατριώτες του εναντίον κάθε συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας απευθύνοντας αυστηρό μήνυμα προς τους «φαινομενικά ανόητους» οι οποίοι είπε πως συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό. «Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτοί (σ.σ. οι Ρώσοι) απορρίπτουν ακόμη και τον δικό τους λαό. Τι νομίζετε πως θα κάνουν με τους ξένους προδότες;» Διεμήνυσε στους Ουκρανούς που το σκέφτονται να επανεξετάσουν τη στάση τους. «Ξέρω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πολυσκέφτονται τα πράγματα». «Αλλιώς δεν θα γίνονταν προδότες».
Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης η Μαριούπολη
Παράλληλα, η κατάσταση στην Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ υπογράμμισε πως το Κίεβο δεν σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση. Είκοσι έξι λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση, πρόσθεσε.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας», δήλωσε ο δήμαρχος. Η Ρωσία αρνείται πως στοχοθετεί αμάχους και κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να συμφωνηθούν ασφαλείς διάδρομοι για τους παγιδευμένους αμάχους.
Στο μεταξύ η ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία.
Η ίδια πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν θέσεις που κρατούν ήδη και να διασπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά δεν έχουν ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα.
«Από σήμερα, ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει πουθενά στην Ουκρανία», δήλωσε η Μαλιάρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, χωρίς να παράσχει στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.
Και νέες αεροπορικές επιδρομές
Την ίδια ώρα οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται τόσο στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο όσο και στις πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο. Επίσης, ένα χώρος αποθήκευσης καυσίμων έπιασε φωτιά στο Λουζκ (βορειοδυτικά), σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε πρακτικά όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενο στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.
Κατά τον ίδιο, συνεχίζονται οι «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον ουκρανικών πόλεων ενώ η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, ισοπεδώνεται.
Η Ρωσία «δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό», συνέχισε ο κ. Ποντόλιακ, «μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει (την Ουκρανία) από το πρόσωπο της Γης».
Για επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο μιλά ουκρανός αξιωματικός
Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, κατά τον διοικητή των δυνάμεων στην περιοχή.
Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές τοποθεσίες.
«Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο αξιωματικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κατοικία χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο χωριό Οσκίλ, στην περιφέρεια Ιζιούμ, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της τετραμελής οικογένεια. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Η Ρωσία μεταφέρει κι άλλους πυραύλους στη Λευκορωσία (ουκρανικό γενικό επιτελείο)
Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε.
Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα Ισκαντέρ μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.
Η πληροφορία που δημοσιοποίησε το ουκρανικό επιτελείο είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Το Ισκαντέρ είναι αυτοκινούμενο σύστημα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και πυραύλων Κρουζ. Σύμφωνα με ειδικούς, διαθέτει τη δυνατότητα να παραπλανά τα ραντάρ και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με τη χρήση αντιμέτρων