Ουκρανία: Μυστήριο καλύπτει την πτώση του F-16 – Ο Ζελένσκι καρατόμησε τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας

Ουκρανία: Μυστήριο καλύπτει την πτώση του F-16 – Ο Ζελένσκι καρατόμησε τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας
O Volodymyr Zelenskyy με ένα από τα πρώτα ουκρανικά F-16 (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέπεμψε τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Μίκολα Όλεστσουκ, μία ημέρα αφού ανακοινώθηκε ότι συνετρίβη ένα από τα αμερικανικά μαχητικά F-16 που παραδόθηκαν στο Κίεβο και ο πιλότος του σκοτώθηκε.

«Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (…) Θα είμαι αιώνια ευγνώμων προς όλους τους στρατιωτικούς πιλότους μας» ανέφερε ο ίδιος ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram, αφού δόθηκε στη δημοσιότητα το διάταγμα της προεδρίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε τους λόγους για την απομάκρυνση του Όλεστσουκ όμως ανέφερε ότι το προσωπικό πρέπει να προστατεύεται και ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η διοίκηση.

Τα καθήκοντα του Όλεστσουκ θα αναλάβει προσωρινά ο αντιπτέραρχος Ανατόλι Κριβόνοζκα.

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει διευκρινίσει τα αίτια της συντριβής του F-16, ανέφερε μόνο ότι κατέπεσε ενώ προσέγγιζε έναν ρωσικό στόχο. Ο Όλεστσουκ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ βοηθούν στη διερεύνηση του συμβάντος. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η συντριβή δεν φαίνεται να ήταν το αποτέλεσμα ρωσικών πυρών και ερευνάται η περίπτωση να επρόκειτο για λάθος του πιλότου ή μηχανικό πρόβλημα.

Από την πλευρά της η Μαριάνα Μπέζουγκλα, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από φίλια πυρά.

Η συντριβή ήταν άλλη μια αρνητική είδηση σε μια εβδομάδα που η Ρωσία συνέχισε να κάνει ταχεία προέλαση στην ανατολική Ουκρανία προς την πόλη-κλειδί Ποκρόβσκ, προκαλώντας δημόσιες επικρίσεις κατά της ουκρανικής στρατιωτικής ηγεσίας και του Ζελένσκι, για το γεγονός ότι πήρε την απόφαση για την εισβολή στο Κουρσκ η οποία και συνεχίζεται.

Εδώ και μήνες, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το Ποκρόβσκ, μια στρατηγικής σημασίας πόλη εξόρυξης με προπολεμικό πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκων, αλλά η προέλασή τους έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Guardian Ουκρανός σχολιαστής με το ψευδώνυμο Ταταριγκάι υποστήριξε σε ανάρτηση του ότι το ρήγμα στη γραμμή του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ «επιδεινώθηκε» από την επίθεση στο Κουρσκ, η οποία, όπως είπε, «εκτρέπει έμπειρες και κινητοποιημένες ταξιαρχίες, αφαιρώντας τις εφεδρείες σταθεροποίησης και επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν γρήγορα».

Κατηγόρησε επίσης την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία ότι υποτιμά τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Δυστυχώς, η ανώτατη διοίκηση εξακολουθεί να λαμβάνει αναφορές για την «ελεγχόμενη κατάσταση», η οποία απέχει πολύ από το να είναι ελεγχόμενη… Ψέματα, ψέματα, ψέματα», έγραψε στο Twitter.

Ο Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα απέρριψε τις κατηγορίες ότι η αναδιάταξη έμπειρων στρατευμάτων στο Κουρσκ αποδυνάμωσε τη θέση της Ουκρανίας στο Ποκρόβσκ.

Διαβάστε επίσης:

Βενεζουέλα: Εκτεταμένο μπλακ άουτ σε όλη την χώρα- «Σαμποτάζ» λέει η κυβέρνηση Μαδούρο (Video)

Γάζα: Αποσύρει κάποιες στρατιωτικές μονάδες το Ισραήλ από περιοχές της Λωρίδας

Γερμανία: Επίθεση με ροζ μπογιά δέχθηκε η Σάρα Βάγκεκνεχτ σε προεκλογική συγκέντρωση (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter