Ουκρανία: Μικρά εδαφικά οφέλη, μεγάλες απώλειες

Ουκρανία: Μικρά εδαφικά οφέλη, μεγάλες απώλειες

Η παραδοχή έγινε από τα πιο επίσημα χείλη: ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ξεκίνησε η αντεπίθεση για την επανακατάληψη των εδαφών που ελέγχονται από τη Ρωσία. Υστερα από μήνες ρωσικών βομβαρδισμών η Ουκρανία αναζητά τις αδυναμίες των Ρώσων σε ένα μέτωπο που ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα. Παρά τις όποιες αναφορές για κέρδη των Ουκρανών, υπάρχουν αμφιβολίες για το πώς θα εξελιχθούν από εδώ και στο εξής τα πράγματα για το Κίεβο.

Δύσκολη επανάκτηση

Η στρατιωτική ιστορία έχει δείξει προ πολλού ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να κατακτήσεις έδαφος από το να το υπερασπιστείς. Γι’ αυτό και οι Ρώσοι δεν κατάφεραν να πατήσουν στο Κίεβο. Τα ρωσικά στρατιωτικά κομβόι κόλλησαν και έγιναν εύκολος στόχος για τα ουκρανικά στρατεύματα, ενώ η ρωσική αεροπορία φοβήθηκε την ευκίνητη αεράμυνα της Ουκρανίας. Η Ρωσία πάντως κατάφερε να κατακτήσει εδάφη στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας και από τότε έχει επιδοθεί στο χτίσιμο οχυρών με τα οποία θα υπερασπιστεί τα κατακτημένα εδάφη.

Αυτό, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, σημαίνει ότι οι Ουκρανοί πρέπει να βρουν τις αδυναμίες στις γραμμές των Ρώσων προτού προωθηθούν σε εχθρικό έδαφος. Παράλληλα, τα ουκρανικά στρατεύματα θα πρέπει να μην παρασυρθούν και προχωρήσουν πολύ προτού εξασφαλιστεί με απόλυτη βεβαιότητα η τροφοδότησή τους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ δήλωσε στις 14 Ιουνίου ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει από 200 έως 500 μ. σε απροσδιόριστους τομείς του μετώπου Μπαχμούτ και από 300 έως 350 μ. σε απροσδιόριστα τμήματα στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο του πολέμου από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις αντεπιθέσεις στα βορειοδυτικά, βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά προάστια του Μπαχμούτ. Ουκρανικές και ρωσικές πηγές ανέφεραν επιπλέον ότι οι μάχες συνεχίστηκαν στη δυτική περιφέρεια του Ντονιέτσκ.

Επίσης, Ρώσοι μπλόγκερ υπέθεσαν ότι η δυνατή βροχή και ο κακός καιρός στη νότια Ουκρανία μπορεί να μειώσουν τον ρυθμό των ουκρανικών επιθέσεων, αλλά η Μάλιαρ τόνισε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν πάντα τις ουκρανικές επιθετικές ενέργειες. Παράλληλα, η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να αντικαταστήσουν εν μέρει τις ουκρανικές απώλειες εξοπλισμού (παρέχεται από τις ΗΠΑ) που χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις, αλλά σημείωσε ότι ενδέχεται να μην υπάρχει αναλογία αντικατάστασης ένα προς ένα.

Η Ουκρανία έχει απώλειες

Ωστόσο οι απώλειες για τους Ουκρανούς είναι πολλές. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα υπέστησαν απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό στις πρώτες μάχες. Λίγες πληροφορίες είναι διαθέσιμες για τις ρωσικές απώλειες, αλλά οι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι συνήθως στην αρχή τουλάχιστον οι επιτιθέμενοι υφίστανται βαρύτερες απώλειες από τους αμυνόμενους που έχουν οχυρωμένες θέσεις, για τους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα από Ρώσους μπλόγκερ, τα οποία επαληθεύτηκαν από τους «New York Times», έδειξαν ότι τουλάχιστον τρία από τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 των Ουκρανών και οκτώ από τα αμερικανικής κατασκευής οχήματα μάχης Bradley είχαν πρόσφατα εγκαταλειφθεί ή καταστραφεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η αντεπίθεση αποτυγχάνει. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην αρχή των ουκρανικών κινήσεων ότι η κύρια ώθηση της αντεπίθεσης πιθανότατα δεν έχει ξεκινήσει. Το μεγαλύτερο μέρος των εννέα ουκρανικών ταξιαρχιών που εκπαιδεύτηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από αμερικανικές και συμμαχικές χώρες δεν έχει ακόμη συμμετάσχει στον πόλεμο, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Πρόσθεσε ότι ένα ουκρανικό τάγμα αρμάτων προοριζόταν να έχει 31 άρματα μάχης και μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία, θα έχει ωστόσο περίπου 250 τεθωρακισμένα οχήματα διαφορετικών τύπων. Ενας τόσο μεγάλος σχηματισμός μάχης θα μπορούσε να εντοπιστεί εύκολα από δορυφορικές εικόνες.

Documento Newsletter