Τσουνάμι αντιδράσεων από τις χώρες οι οποίες αναφέρονται στα άκρως απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο
Η διαρροή εγγράφων από το αμερικανικό Πεντάγωνο στο διαδίκτυο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στην παγκόσμια σκηνή. Τα έγγραφα έχουν διαβάθμιση «άκρως απόρρητο» (top secret) και αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέροντας μια σειρά από χώρες, όπως η Σερβία, η Νότια Κορέα, η Αίγυπτος, αλλά και πρόσωπα όπως ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Μάλιστα σε ένα από τα ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή του το Documento γίνεται λόγος και για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα καταγράφεται η στάση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την προσφερθείσα βοήθεια στο Κίεβο, ενώ πιθανολογείται και το μέλλον αυτής.
Το «μυστικό» έγγραφο για την Ελλάδα
Το ντοκουμέντο που αφορά την Ελλάδα έχει τίτλο «Ευρώπη: Απόκριση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας» (Europe: Response to ongoing Russia – Ukraine conflict). Το έγγραφο έχει διαβάθμιση «μυστικό / Οχι για ξένους» (αρκτικόλεξο NOFORN – No Foreigners) και ημερομηνία 2 Μαρτίου 2023. Στην εισαγωγή της έκθεσης που φέρει την υπογραφή της Joint Staff J2, διεύθυνσης της DIA (Defense Intelligence Agency
– Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών), αναφέρονται τα εξής: «Από τις 2 Μαρτίου οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεχίσει τη χορήγηση θανατηφόρας βοήθειας στην Ουκρανία. Ορισμένες (σ.σ.: χώρες) έχουν αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους υποστήριξης των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, όπως η εκπαίδευση, καθώς τα αποθέματα κοντεύουν να εξαντληθούν. Ορισμένοι σύμμαχοι, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, θέλουν να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους και εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη εκτός από άρματα μάχης. Η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της να εκπαιδεύσει 30.000 στρατιώτες του ουκρανικού στρατού σε διάστημα δύο ετών στο πλαίσιο της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας για την Ουκρανία. Τα παρακάτω περιγράφουν τις εκτιμώμενες θέσεις επιλεγμένων ευρωπαϊκών χωρών και κρατών του ΝΑΤΟ».
Στη συνέχεια υπάρχει ένας πίνακας που συνοδεύει το έγγραφο, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες: 1) Εχει παράσχει ή έχει δεσμευτεί να παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές ΕΔ 2) Παρείχε ή δεσμεύτηκε να παράσχει θανατηφόρα βοήθεια 3) Στρατιωτική ικανότητα μελλοντικής παροχής θανατηφόρας βοήθειας 4) Πολιτική βούληση για τη μελλοντική παροχή θανατηφόρας βοήθειας. Η Ελλάδα σ’ αυτό τον πίνακα έχει πράσινη σήμανση στις πρώτες δύο κατηγορίες και κίτρινη στις άλλες δύο. Η πράσινη συμβολίζει το «ναι» ενώ η κίτρινη τη «φθίνουσα στρατιωτική ικανότητα ή πολιτική βούληση».
Η αυθεντικότητα των ντοκουμέντων έχει αμφισβητηθεί από συγκεκριμένες αμερικανικές υπηρεσίες (CIA, NSA, DIA), ωστόσο το Πεντάγωνο έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τα ευρήματα, ενώ η «Washington Post» σε ρεπορτάζ της αποκάλυψε πως η πηγή της διαρροής ήταν ένας Αμερικανός ο οποίος εργαζόταν σε στρατιωτική βάση. Οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα έγραψαν πως το άτομο ήταν «νεαρός, ρατσιστής, λάτρης των όπλων» και «προσπαθούσε να εντυπωσιάσει μερικούς φίλους του σε μια διαδικτυακή ομάδα συζήτησης». Στη συγκεκριμένη έρευνα, επίσης, σημειώνεται πως «η διαρροή […] ήταν συνέπεια της πολιτικής του Πενταγώνου να παρέχει άδειες ασφαλείας για άκρως απόρρητες πληροφορίες σε τεράστιο αριθμό μελών του στρατού, πολιτών και εργολάβων. Ο αριθμός των υπαλλήλων και των εργολάβων με άκρως απόρρητη εξουσιοδότηση σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι περίπου 1,25 εκατομμύριο».
Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους, διά στόματος του υπουργού Αμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, δηλώνουν πως η διαρροή είναι μείγμα αληθινών και ψευδών πληροφοριών. Οι Ρώσοι, πάντως, αντιδρώντας στις παραπάνω εξελίξεις θεωρούν πως αποτελεί μέρος μιας αμερικανικής εκστρατείας παραπληροφόρησης. «Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι μέρος της σύγκρουσης και ουσιαστικά διεξάγουν έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, είναι πιθανό τέτοιες τεχνικές να χρησιμοποιούνται για να εξαπατήσουν τον αντίπαλό τους, τη Ρωσική Ομοσπονδία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ σε Ρώσους δημοσιογράφους.