Ουκρανία: Με το βλέμμα στην άνοιξη

Το διπλωματικό φιάσκο, οι συνεχιζόμενες μάχες και η επισιτιστική ανασφάλεια

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία σε διπλωματικό, στρατιωτικό και γεωπολιτικό πλαίσιο επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και γενικότερα την οικονομία στην Ευρώπη ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Μπορεί οι δηλώσεις του προσωπάρχη του γγ του ΝΑΤΟ Στίαν Γένσεν να είναι το θέμα που κυριάρχησε σε διεθνές επίπεδο αυτή την εβδομάδα όσον αφορά τις εξελίξεις στη διπλωματική σκακιέρα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως στο φόντο αυτών όλες οι πλευρές συνέχισαν τις κινήσεις τους κανονικά.

Οι δηλώσεις του Γένσεν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να παραδώσει κατεχόμενα από τις ρωσικές δυνάμεις εδάφη σε αντάλλαγμα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στο Κίεβο όσο και στη Μόσχα. Την αρχή έκανε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντολιάκ, ο οποίος χαρακτήρισε την ιδέα «γελοία», ενώ στη συνέχεια έντονη ήταν και η αντίδραση από την πλευρά της Μόσχας και συγκεκριμένα από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος προφανώς ενοχλήθηκε περισσότερο από το δεύτερο σκέλος της «ιδέας» Γένσεν, που είναι η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, ο Μεντβέντεφ,

πιστός στην πολεμική-εθνικιστική γραμμή σχετικά με τα ουκρανικά εδάφη και τις δηλώσεις Γένσεν, ανέφερε: «Γιατί; Η ιδέα αυτή είναι περίεργη. Το πρόβλημα είναι ότι όλα τα υποτιθέμενα δικά τους εδάφη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα. Για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της αρχαίας Ρωσίας».

Την ώρα πάντως που οι παραπάνω αντάλλασσαν απόψεις για την… αρχαία Ρωσία και για το τίνος είναι τα εδάφη και πώς θα μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, οι σφοδρές μάχες στη νοτιοανατολική και τη βορειοανατολική Ουκρανία και πέριξ του Μπαχμούτ συνεχίζονταν, ενώ τα επιτελεία των δύο πλευρών έδιναν αντικρουόμενες εκτιμήσεις σχετικά με τα εκατέρωθεν κέρδη.

Πέρα από τις μάχες στα μέτωπα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν και δύο άλλες κινήσεις. Η πρώτη ήταν η απόφαση της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας να συνεχίσει να στοχεύει ουκρανικές υποδομές που σχετίζονται με τις εξαγωγές σιτηρών και η δεύτερη οι δηλώσεις του αρχηγού της ουκρανικής αεροπορίας πως το Κίεβο δεν θα μπορέσει να πετάξει F-16 πριν από την άνοιξη.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στην εβδομάδα ρωσικά drones βομβάρδισαν εκ νέου αποθήκες σιτηρών στην Οδησσό, την ίδια ώρα που η ουκρανική ηγεσία εμφανιζόταν ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον των εξαγωγών της μετά την αναχώρηση του εμπορικού πλοίου «Joseph Schulte» από την Οδησσό. Το πλοίο δέχτηκε να ακολουθήσει τον διάδρομο ασφαλούς διέλευσης από τη Μαύρη θάλασσα που η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι εγγυάται. Σημειώνεται ότι το θέμα της ασφαλούς διέλευσης των εμπορικών πλοίων από τη Μαύρη θάλασσα θεωρείται ύψιστης σημασίας τόσο από την Ουκρανία όσο και από τους δυτικούς συμμάχους της, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης θάλασσας για τα σιτηρά.

Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν και οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην νατοϊκού ναυάρχου του Αμερικανικού Ναυτικού Τζέιμς Σταυρίδη, ο οποίος υποστήριξε πως οι κινήσεις της Ρωσίας στη Μαύρη θάλασσα φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ρωσικών.