Κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κίεβο. Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης, ενώ παράλληλα, θα διεξαχθούν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Στη συνέχεια οι κ. Τσίπρας και Ποροσένκο θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας. Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αντιπροσωπείας θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο μουσείο και τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους της πολυάριθμης ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας (ξεπερνά τους 100.000). Κάποιοι από αυτούς, όμως, ζουν σε περιοχές των πολεμικών συγκρούσεων, για αυτό και ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων με τον ομόλογό του Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, το ελληνικό ενδιαφέρον για την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών.
Ζήτημα το οποίο σχετίζεται άμεσα βεβαίως, με το ευρύτερο θέμα της ειρήνευσης στην Ουκρανία, για το οποίο ο πρωθυπουργός διατύπωσε την καθαρή, διπλή πρόταση: ειρήνη στην Ουκρανία – εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Δεν παρέλειψε εξάλλου να εκφράσει την ανησυχία του για τον τελευταίο γύρο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων.
Επισημαίνοντας εξάλλου – κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον Ουκρανό ομόλογό του – τις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αναφορές, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εστίασε στη δυνατότητα για ακόμη πιο στενές σχέσεις των δύο χωρών. «Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ οι δύο πρωθυπουργοί συναποφάσισαν τη συγκρότηση ελληνο-ουκρανικής διυπουργικής επιτροπής. «Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού εδραιώνει τις σχέσεις των δύο χωρών», παρατήρησε, από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός.
Εντυπωσιασμένος από τον ναό Αγίας Σοφίας του Κιέβου ο Αλέξης Τσίπρας
Στο «στολίδι» της ουκρανικής πρωτεύουσας, τον ναό της Αγίας Σοφίας, ξεναγήθηκαν νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ.
Ναός χτισμένος τον 11ο αιώνα από διαφορετικές ομάδες μαστόρων, κάποιοι από τους οποίους Έλληνες, κοσμείται από εντυπωσιακές νωπογραφίες και ψηφιδωτά, ενώ το τέμπλο του είναι σε στυλ μπαρόκ. Πολλές από τις τοιχογραφίες είναι γραμμένες στην ελληνική, ορισμένες όμως έτυχαν της γνωστής αντιμετώπισης, με εκ των υστέρων επικαλύψεις. Χαρακτηριστικό της μοναδικής ομορφιάς του, οι 20 αποχρώσεις που εμφανίζει κάθε χρώμα, ενώ στο μπλε οι ειδικοί μέτρησαν 27 αποχρώσεις.
Η Αγία Σοφία του Κιέβου ήταν η έδρα του Μητροπολίτη Κιέβου, ενώ ως το 1686 υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μάλιστα το 2008 λειτούργησε σε αυτήν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Τη δεκαετία του 1930 μετατράπηκε σε μουσείο, χαρακτήρα που διατηρεί και σήμερα.
Μετά την ξενάγηση του πρωθυπουργού και της υπόλοιπης αντιπροσωπείας από ξεναγό που έχει φοιτήσει στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών τα εξής λόγια: «Εντυπωσιασμένος από το μεγαλείο ενός πολύ σημαντικού μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, που μαρτυρεί τη στενή και βαθιά πνευματική και πολιτισμική σχέση των λαών μας».