Ουκρανία: Με διάγγελμα ο Ζελένσκι επιβεβαιώνει ρωσική εισβολή στις 16 Φεβρουαρίου

Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, επιβεβαιώνοντας τις εξαγγελίες της Δύσης για την ίδια ημερομηνία, όταν μάλιστα η Ρωσία είχε σπεύσει να την διαψεύσει, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια.

Η Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, κυρήχθηκε ως εθνική «Ημέρα Ενότητας», ενώ η σημαία υψώνεται σε δημόσια κτίρια, σε μια προσπάθεια να συσπειρωθεί η χώρα εν μέσω φόβων ότι επίκειται ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, οι μισθοί για τους στρατιώτες θα αυξηθούν κατά 30% και θα δημιουργηθεί μια «ενιαία πλατφόρμα πληροφόρησης» για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την «πραγματική κατάσταση της κατάστασης ασφαλείας» και τα «μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του κράτους».

Κομβικής σημασίας αναφορικά με τις εξελίξεις, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μεταφέρουν το προσωπικό της πρεσβείας τους που είχε απομείνει από το Κίεβο στο Λβιβ της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επικαλούμενος τη «δραματική επιτάχυνση της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων».