Ουκρανία: Μακρόν και Σολτς δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν το Κίεβο «όσο χρειαστεί»

Ουκρανία: Μακρόν και Σολτς δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν το Κίεβο «όσο χρειαστεί»
Κηδεία Ουκρανών θυμάτων ρωσικής επίθεσης (AP Photo/Mykola Tys)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επαναβεβαίωσαν σήμερα ότι θα στηρίξουν την Ουκρανία «για όσο διάστημα απαιτηθεί» ενώ ταυτόχρονα έκαναν έκκληση προς όλους να επιδείξουν «τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα» ώστε «να επιστρέψει η ειρήνη» στη Μέση Ανατολή.

Στη συνομιλία που είχαν στο περιθώριο των Γαλλογερμανικών Συναντήσεων του Εβιάν, κοντά στα ελβετικά σύνορα, οι δύο ηγέτες «καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο» το ρωσικό πλήγμα στην Πολτάβα της Ουκρανίας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 55 άνθρωποι την Τρίτη, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. «Εξέφρασαν από κοινού την πλήρη στήριξή τους στον ουκρανικό λαό και υπενθύμισαν ότι είναι αποφασισμένοι να στηρίζουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί ώστε να αποτύχει ο επιθετικός πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος Μακρόν και ο καγκελάριος Σολτς συζήτησαν επίσης με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη στην ΕΕ στη βάση της ατζέντας οικονομικής κυριαρχίας και ευημερίας που καθόρισαν οι δύο πλευρές στο Μέζεμπεργκ, τον περασμένο Μάιο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς συναντήθηκαν ενώ και οι δύο είναι αντιμέτωποι με ένα ευαίσθητο πολιτικό σκηνικό στις χώρες τους: στη Γαλλία κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ενώ το Βερολίνο ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Συνάντηση Ζελένσκι – Σολτς

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε σήμερα με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να συζητήσουν τις προετοιμασίες για την διοργάνωση της δεύτερης συνόδου κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία.

«Εκτιμώ ιδιαίτερα ότι μοιραζόμαστε τις προσπάθειές μας να φέρουμε πιο κοντά μια δίκαιη ειρήνη», δήλωσε ο Ζελένσκι με ανάρτηση του στο X.

Ρωσικά πλήγματα

Ομοβροντία ρωσικών πυραύλων έπληξε το Πάβλογκραντ, στην κεντροανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, να τραυματιστούν περισσότεροι από 60 και να υποστούν ζημιές πολλά σπίτια, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Τα ρωσικά πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες και το Κίεβο ζητά από τους Δυτικούς συμμάχους του περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Είναι μια δύσκολη ημέρα για την περιοχή. Οι τραυματίες στο Πάβλογκραντ ανέρχονται στους 64» είπε ο κυβερνήτης της περιοχής, Σέρχιι Λίσακ.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και πέντε ανήλικοι, εκ των οποίων ένα κορίτσι 9 ετών και δύο αγόρια 4 και 11 ετών, πρόσθεσε.

Από τα πλήγματα προκλήθηκαν πυρκαγιές σε αυτήν την πόλη της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ και καταστράφηκαν «πολλές επιχειρήσεις» και περισσότερα από 30 κτίρια, καθώς και ένας βρεφονηπιακός σταθμός, είπε ο Λίσακ.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου Iskander έπληξαν το Πάβλογκραντ.

Η πόλη, που μπαίνει συχνά στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων, απέχει 100 χιλιόμετρα από το μέτωπο και πριν από τη ρωσική εισβολή αριθμούσε περίπου 100.000 κατοίκους. Εκεί βρίσκεται και ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών υλών.

Τα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν μια πολυκατοικία που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και οι ένοικοί της απομακρύνονται από τους διασώστες. Διακρίνεται επίσης πυκνός μαύρος καπνός να βγαίνει από τα παράθυρα με τα σπασμένα τζάμια και, μπροστά στο κτίριο, σπασμένα κλαδιά δέντρων στο έδαφος.

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Υπουργός κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση 14 γυναικών, μεταξύ αυτών και μιας υπουργού

Δυτική Όχθη: Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Τουρκία για την δολοφονία της τουρκοαμερικανής ακτιβίστριας

Κένυα: 17 παιδιά νεκρά και 70 αγνοούνται μετά από πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter