Η εβδομάδα που πέρασε υπήρξε δραματική στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι παρέδωσαν τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στρατιώτες που φυλάσσουν την πόλη Μπαχμούτ στο Ντονιέτσκ. Η μάχη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, μια και οι δύο πλευρές πολεμούν λυσσαλέα γύρω από το Μπαχμούτ από το τέλος του Μαΐου. Η Μόσχα υπολογίζει ότι η νίκη της θα ξεκλειδώσει την αμυντική γραμμή των Ουκρανών στην περιοχή, η οποία προετοιμάζεται από το 2014.
Η μάχη του Μπαχμούτ
Το βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει στις πλάτες των μισθοφόρων της Βάγκνερ και χρησιμοποιούνται συστηματικά ως κρέας για τα κανόνια από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Γεβγένι Πριγκόζιν. Ο Πριγκόζιν, που έχει γυρίσει φυλακές και φτωχογειτονιές για να βρει απελπισμένους «εθελοντές» που είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τη ζωή τους είτε για λίγα μετρητά είτε για να τερματιστεί η κάθειρξή τους, δήλωσε: «Το Μπαχμούτ είναι μια μεγάλη, καλά οχυρωμένη περιοχή με δρόμους, προάστια και υδάτινα εμπόδια. Ο ουκρανικός στρατός είναι καλά προετοιμασμένος και πραγματοποιεί άξια αντίσταση. Το καθήκον μας δεν είναι το ίδιο το Μπαχμούτ, αλλά η καταστροφή του ουκρανικού στρατού και η μείωση του μαχητικού του δυναμικού, που έχει εξαιρετικά θετική επίδραση σε άλλες περιοχές, γι’ αυτό και αυτή η επιχείρηση ονομάστηκε “κρεατομηχανή Μπαχμούτ”». Εν τω μεταξύ, οι απώλειες και για τις δύο πλευρές γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα, ενώ όσο η μάχη κορυφώνεται τόσο θα αυξάνονται περαιτέρω. Η μάχη πιθανολογείται ότι θα κορυφωθεί σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα, με το Κίεβο να μεταφέρει πολλές εφεδρείες στην περιοχή ώστε να αναχαιτιστούν οι ρωσικές προσπάθειες.
Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη για τους Ουκρανούς, αφού αν περικυκλωθούν, τότε περισσότεροι από 30.000 στρατιώτες θα βρεθούν αιχμάλωτοι των Ρώσων, οι οποίοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε ένα τέτοιο σενάριο. Εξάλλου, ο πολιτικός ηγέτης της αποσχισθείσας ΛΔ του Ντονιέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24 ανέφερε ότι η πόλη Μπαχμούτ επρόκειτο να περικυκλωθεί, δηλώνοντας παράλληλα πως «μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση της επιχειρησιακής περικύκλωσης είναι κοντά».
Εντούτοις, στην περίπτωση που οι Ρώσοι αποτύχουν για ακόμη μια φορά να καταλάβουν την εν λόγω πόλη, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τους ίδιους, διότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι η μοναδική που πραγματοποιείται κατά μήκος όλου του ανατολικού μετώπου, άρα θα αποδειχτεί πως ο ρωσικός στρατός έχει χάσει την ικανότητά του να επιτίθεται. Να σημειωθεί πως το Κρεμλίνο και το στρατιωτικό επιτελείο αναζητούν διακαώς μια νίκη, ώστε να εξισορροπηθούν οι αλλεπάλληλες ήττες των Ρώσων σε Κίεβο, Χάρκοβο και Χερσώνα. Βέβαια, οι επιθέσεις των Ρώσων θυμίζουν τις μάχες που δόθηκαν στη Μαριούπολη, Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονέτσκ. Οι Ουκρανοί έχουν δημιουργήσει στην κυριολεξία άπαρτα κάστρα παντού και κάνουν τον ρωσικό στρατό να ματώνει για κάθε σπιθαμή. Οι αμυντικές προσπάθειες των Ουκρανών δεν έρχονται χωρίς κόστος, αφού όπως δημοσίευσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (αν και το κατέβασε μετά), οι ουκρανικές απώλειες ανέρχονται στους 100.000 νεκρούς (όπως μεταδίδει και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας), ενώ οι τραυματίες σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών μπορούν να φτάνουν και τις 250.000. Τα νούμερα αυτά είναι ιδιαίτερα μεγάλα και μόνο στο Μπαχμούτ τουλάχιστον 500 Ουκρανοί στρατιωτικοί χάνουν τη ζωή τους καθημερινά.
Θα διασχιστεί ο Δνείπερος;
Οι Ρώσοι μετά την υποχώρηση από τη Χερσώνα έχουν οχυρωθεί πίσω από την ανατολική όχθη του Δνείπερου, ενώ έχουν μπει σε μια διαδικασία εκκένωσης των οικισμών και των χωριών που βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. Την ίδια στιγμή υπάρχουν φόβοι στο ρωσικό στρατόπεδο αλλά και φήμες από το ουκρανικό, που κάνουν λόγο για επικείμενη απόβαση των Ουκρανών στο δέλτα του ποταμού Δνειπέρου. Μια τέτοια κίνηση εφόσον εκτελεστεί αφενός αποσκοπεί στη δημιουργία προγεφυρώματος, αφετέρου στο να αναγκάσει τους Ρώσους να αναδιπλωθούν πίσω από τις οχυρωματικές γραμμές τους.
Το κλειδί των εξελίξεων θα είναι το πυροβολικό και τα αντιαεροπορικά συστήματα. Γι’ αυτό τον λόγο οι Αμερικανοί θα δώσουν αντιαεροπορικό εξοπλισμό τύπου NASAMS ύψους 1,2 δισ. δολαρίων αλλά και επιπλέον πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα ακριβείας HIMARS, τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ικανότητα των Ρώσων να διοικούν τις μονάδες τους αλλά και να τις ανεφοδιάζουν. Συνακόλουθα, οι Ρώσοι φαίνεται ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν την εκστρατεία τρόμου που είχαν εξαπολύσει το προηγούμενο διάστημα εναντίον του ουκρανικού πληθυσμού, μια και τα αποθέματά τους σε πυραύλους και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι έχουν μειωθεί δραματικά. Επομένως, η προϊούσα ανάπτυξη των ουκρανικών αντιαεροπορικών δυνατοτήτων θα εξασθενήσει στο μέλλον τη δυναμική των ρωσικών εναέριων επιδρομών, ενώ θα απελευθερώσει δυνάμεις για το μέτωπο, όπου είναι μεγαλύτερες και οι ανάγκες. Συγχρόνως οι Ρώσοι, γνωρίζοντας ότι μια επ’ άπειρον άμυνα στις όχθες του Δνείπερου δεν είναι βιώσιμη, προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο και οχυρώνουν τις προσβάσεις στη χερσόνησο της Κριμαίας. Ομως η ανάπαυλα αποτελεί ευκαιρία για τους Ρώσους ώστε να στείλουν δυνάμεις στο Ντονμπάς, όπου οι μάχες συνεχίζονται αμείωτες όπως σημειώθηκε και παραπάνω. Το γεγονός αυτό καταγράφεται και από τους Ουκρανούς, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τις κινήσεις χωρίς να παραθέτουν τα μεγέθη.