Ουκρανία: Κόλλησαν στο Μπαχμούτ

Ουκρανία: Κόλλησαν στο Μπαχμούτ

Το Κίεβο σπαταλά δυνάμεις, όπως σημειώνουν οι Αμερικανοί, και η Μόσχα κατέβασε ταχύτητα

Σχεδόν επτά συναπτούς μήνες μαίνεται η μάχη για τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία. Οι Ρώσοι μισθοφόροι της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ παρά τις επίπονες προσπάθειές τους δεν έχουν καταφέρει να κυριαρχήσουν ακόμη στο πεδίο έναντι των αμυνόμενων Ουκρανών. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη μεριά του έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη για το Μπαχμούτ παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός αλλά και τις διαφωνίες της Ουάσινγκτον, η οποία θεωρεί ότι μια υποχώρηση από την πόλη αφενός δεν θα μεταβάλει τις προοπτικές του πολέμου, αφετέρου θα εξοικονομηθούν πόροι για τη σχεδιαζόμενη ουκρανική αντεπίθεση, για την οποία εκφράζεται φιλοδοξία ότι θα εξαπολυθεί την άνοιξη.

Για τον Ζελένσκι ωστόσο το μέλλον της Ουκρανίας εξαρτάται από την εξέλιξη των μαχών γύρω από τις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. «Είναι πολύ δύσκολα στην ανατολή, πολύ επώδυνα. Πρέπει να καταστρέψουμε τη στρατιωτική δύναμη του εχθρού και θα το κάνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος σε διάγγελμά του την περασμένη Δευτέρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι Ρώσοι κατέβασαν ταχύτητα πέριξ του Μπαχμούτ για λόγους που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί. Μάλιστα ο επικεφαλής της αποσχισθείσας περιοχής Λουχάνσκ Ντένις Πουσίλιν ανέφερε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ότι «στο Μπαχμούτ η κατάσταση παραμένει περίπλοκη και δύσκολη. Οπως είναι, δεν βλέπουμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε ο εχθρός να αποσύρει απλώς τις μονάδες του». Ο ίδιος επίσης επισήμανε πως οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παροχή πυρομαχικών, φαγητού ή ενισχύσεων, καθώς ο δρόμος προς το Μπαχμούτ βρίσκεται υπό τα πυρά της Βάγκνερ.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Institute for the Study of War: «Ο συνολικός ρυθμός των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία φαίνεται να έχει μειωθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Η συνολική επίθεση της οργάνωσης Βάγκνερ στο Μπαχμούτ φαίνεται να πλησιάζει στο αποκορύφωμά της».

Συγχρόνως, οι Αμερικανοί έχουν διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι οι Ουκρανοί πρέπει να αποσυρθούν από την πόλη, διότι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από τα ενδεχόμενα οφέλη. Καταρχάς, όπως γράφτηκε και σε ρεπορτάζ των «New York Times» (16.03.2023): «Ο στρατός χρησιμοποιεί χιλιάδες βλήματα πυροβολικού την ημέρα μιας και προσπαθεί να κρατήσει την ανατολική πόλη, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια σχεδιαζόμενη ανοιξιάτικη εκστρατεία. Ο βομβαρδισμός είναι τόσο έντονος που πρόσφατα, ύστερα από αρκετές ημέρες ασταμάτητων βολών πυροβολικού, το Πεντάγωνο εξέφρασε τις ανησυχίες του στο Κίεβο, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, τονίζοντας την αντίφαση μεταξύ της απόφασης της Ουκρανίας να υπερασπιστεί πάση θυσία το Μπαχμούτ και των ελπίδων της για ανακατάληψη εδαφών την άνοιξη. Ενας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι οι Αμερικανοί προειδοποίησαν την Ουκρανία να μη σπαταλάει πυρομαχικά σε μια κρίσιμη στιγμή».

Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι των «NYT» έγραψαν επιπλέον ότι μέχρι στιγμής περισσότεροι από 200.000 Ρώσοι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο, μολονότι οι απώλειες για την ουκρανική πλευρά υπολογίζονται περίπου στις 100.000. Η «Washington Post», που ανεβάζει τους αριθμούς των ουκρανικών απωλειών στις 120.000, έγραψε: «Η ποιότητα των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας, που κάποτε θεωρούνταν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας, έχει υποβαθμιστεί έπειτα από ένα χρόνο απωλειών που έβγαλαν πολλούς εκ των πιο έμπειρων μαχητών από το πεδίο της μάχης, οδηγώντας ορισμένους Ουκρανούς αξιωματούχους να αμφισβητήσουν την ετοιμότητα του Κιέβου να οργανώσει την πολυαναμενόμενη εαρινή επίθεση».

«Δυτικός» αγώνας δρόμου για τα πυρομαχικά

Σε αυτό το πλαίσιο εντείνεται η πολεμική βιομηχανική παραγωγή σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αποσκοπώντας στην εξυπηρέτηση των ουκρανικών αναγκών, παρόλο που προς το παρόν ο ρυθμός κατανάλωσης είναι σαφέστατα μεγαλύτερος από αυτόν της παραγωγής. Δημοσιεύματα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού ανέφεραν πως οι Αμερικανοί φιλοδοξούν ότι θα καταφέρουν να φτάσουν τα 90.000 βλήματα τον μήνα, αν και αυτό ενδεχομένως θα πάρει δύο χρόνια. Οι Ευρωπαίοι, από την άλλη, ακολουθώντας τις συσκέψεις των προηγούμενων δύο εβδομάδων θέλουν να προσφέρουν εν καιρώ στο Κίεβο περίπου 1 εκατ. βλήματα πυροβολικού.

Το… κουπί της παραγωγής θα τραβήξει η γερμανική Rheinmetall, ενώ το Politico αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Τιερί Μπρετόν υπάρχει πλάνο για την επέκταση της παραγωγής στη Βουλγαρία και παράλληλα πως υπάρχει η δυνατότητα ικανοποίησης του ενός τρίτου των αναγκών της Ουκρανίας. Το συγκεκριμένο σχέδιο υπήρχε και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν στο τιμόνι της Βουλγαρίας βρισκόταν ο Κίριλ Πέτκοφ, όμως η πτώση της κυβέρνησής του μαζί με την παρουσία του φιλορώσου Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ ματαίωσαν τα σχέδια.

Η κινεζική ειρηνευτική πρόταση

Η Κίνα βλέποντας τις εξελίξεις σχεδιάζει να παρέμβει αναλαμβάνοντας ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα μεταβεί στη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters. Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», από την άλλη, σε δημοσίευμά της έκανε λόγο για σχέδιο διαδικτυακής συνάντησης του Σι με τον Ζελένσκι αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η συνάντηση αυτή εφόσον πραγματοποιηθεί θα είναι η πρώτη μετά την έναρξη του πολέμου.

Σε κάθε περίπτωση η κινεζική ειρηνευτική πρόταση δεν βρήκε ευήκοα ώτα σε Ουκρανία και ΗΠΑ, αν και ο Ζελένσκι τότε είχε δηλώσει: «Πιστεύω πως το γεγονός ότι η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία δεν είναι κακό […] αλλά το ερώτημα είναι τι ακολουθεί τις λέξεις. Το ερώτημα βρίσκεται στα βήματα και στο πού θα οδηγήσουν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter