Ουκρανία: Κλιμάκωση χωρίς τέλος

Ουκρανία: Κλιμάκωση χωρίς τέλος

Η νέα εκστρατεία της Μόσχας κατά κρίσιμων θέσεων των αντιπάλων της κινητοποιεί τη Δύση, η οποία σπεύδει προς ενίσχυση του Κιέβου με επιπλέον πολεμικό υλικό

Το ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στο Ντνίπρο, που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς αμάχους, έθεσε τις προϋποθέσεις και κυρίως έφτιαξε το κλίμα για την αποστολή νέου οπλισμού βαρέος τύπου στην Ουκρανία από τη Δύση. Οι δυτικοί βλέποντας τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις και τις ουκρανικές εκκλήσεις θέλουν αφενός τους πρώτους να συνεχίσουν να «ματώνουν», αφετέρου να προστατέψουν τις κρίσιμες υποδομές στα ουκρανικά αστικά κέντρα.

Οι Ρώσοι από τη μεριά τους συνεχίζουν να πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια στη Λευκορωσία, υπενθυμίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε πριν από τη ρωσική εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου.

Αμερικανική ανησυχία για νέα ρωσική εισβολή

Σε αυτό το πλαίσιο ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς επισκέφτηκε το Κίεβο και συναντήθηκε μυστικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το περιεχόμενο της συζήτησης κρατήθηκε σαν επτασφράγιστο μυστικό, όμως είναι ευκόλως κατανοητό πως η περιβόητη αμερικανική μυστική υπηρεσία ανησυχεί για νέα ρωσική εισβολή. Εξάλλου, παρόμοιες ενέργειες είχαν πραγματοποιήσει οι Αμερικανοί πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου. Επ’ αυτού οι στρατιωτικές ασκήσεις των Ρώσων προκαλούν τον φόβο πως μπορεί να επαναληφθεί μια πολεμική εκστρατεία με αφετηρία τη Λευκορωσία. Επομένως, η ενίσχυση των Ουκρανών με άρματα μάχης είναι πρώτη προτεραιότητα, παρόλο που δυνάμεις όπως η Γερμανία αντιδρούν. Είναι σαφές πως οι αντιστάσεις του Βερολίνου αργά ή γρήγορα θα καμφθούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ενώ άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν σπεύσει να προμηθεύσουν το Κίεβο με νέα και παλιά αντιαεροπορικά συστήματα, άρματα μάχης, οχήματα πυροβολικού κ.λπ. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα γίνει στη συνέχεια το επόμενο βήμα και η Ουκρανία θα αποκτήσει αεροπορικές δυνάμεις.

Πρώτη χώρα με διαφορά στην αποστολή οπλισμού είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αποστείλει εξοπλισμό στο Κίεβο αξίας περισσότερων από 20 δισ. δολαρίων. Ποσό το οποίο αυξάνεται μήνα με τον μήνα. Βέβαια η συνολική βοήθεια που έχει λάβει η Ουκρανία δεν γίνεται να υπολογιστεί με ακρίβεια, διότι αρκετές χώρες, όπως η Βουλγαρία και το Πακιστάν, προμηθεύουν με άκρα μυστικότητα το πολεμικό υλικό για να μη χαλάσουν οι σχέσεις τους με τη Μόσχα. Επιπροσθέτως, το Ηνωμένο Βασίλειο με απόφαση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ θα προωθήσει άρματα μάχης τρίτης γενιάς τύπου Challenger 2. Αυτά συνιστούν ποιοτική τομή σε σχέση με το παρελθόν, μια και μέχρι πρότινος το μόνο υλικό αυτού του είδους που δινόταν στους Ουκρανούς ήταν σοβιετικού τύπου. Η δικαιολογία τότε ήταν πως ο ουκρανικός στρατός γνώριζε να χρησιμοποιεί το σοβιετικό οπλοστάσιο, άρα δεν θα απαιτείτο επανεκπαίδευση. Τώρα αναμφίβολα το σοβιετικό οπλοστάσιο που βρίσκεται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι είδος προς εξαφάνιση και η συνεχής τροφοδοσία της Ουκρανίας με δυτικό οπλισμό αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Η Μόσχα αλλάζει πάλι τη στρατιωτική διοίκηση;

Από τη μεριά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη «μεγάλες αλλαγές» στις ένοπλες δυνάμεις για την τριετία 2023-26. Το σχέδιο προβλέπει αλλαγές κυρίως στο διοικητικό επίπεδο, ενώ επίκειται σημαντική ενίσχυση των πολεμικών δυνατοτήτων των ναυτικών, αεροναυτικών και στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πως οι αλλαγές είναι αναγκαίες εξαιτίας του «πολέμου δι’ αντιπροσώπων» που διεξάγεται στην Ουκρανία από τη Δύση. Οι Ρώσοι φαίνεται πως έχουν κατανοήσει ότι οι αλλαγές στο διοικητικό επίπεδο είναι επιβεβλημένες μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες στην Ουκρανία. Οι αποτυχίες αυτές έχουν χρεωθεί τόσο από τους Ρώσους bloggers του Telegram όσο και από κορυφαία στελέχη της κρατικής μηχανής (Πριγκόζιν, Καντίροφ) στους στρατηγούς που με την κακή τους διαχείριση στάθηκαν η αιτία να χαθούν μάχες και εδάφη τα οποία θα μπορούσαν να είχαν κρατηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, με τις τελευταίες αλλαγές στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και την ανάληψη της συνολικής εποπτείας των επιχειρήσεων από τον Βαλέρι Γκεράσιμοφ αναμένεται νέα εκστρατεία εναντίον των ουκρανικών θέσεων. Οι προσδοκίες που καλλιεργεί η Μόσχα είναι μεγάλες, αφού θεωρείται ότι η επιχείρηση αυτή θα καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην Ουκρανία. Πάντως, εφόσον δεν επιτευχθεί η πολυπόθητη νίκη, η πολιτική κρίση για τη Ρωσία θα είναι αναπόφευκτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό τον λόγο οι μισθοφόροι της Βάγκνερ μετά τη νίκη στην πόλη Σολεντάρ στο Ντονμπάς επιχειρούν να περικυκλώσουν το Μπαχμούτ, το οποίο μάχονται για να καταλάβουν ανεπιτυχώς και με μεγάλες απώλειες από τον περασμένο Αύγουστο.

Χιλιάδες είναι οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί

Συνολικά περισσότεροι από 9.000 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 453 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο έως και σήμερα, σύμφωνα με τον Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας. «Δεν θα συγχωρέσουμε ούτε μία πράξη βασανισμού ή αφαίρεσης ζωής. Κάθε εγκληματίας θα λογοδοτήσει» δήλωσε ο ίδιος στο διεθνές οικονομικό φόρουμ που λαμβάνει χώρα στο Νταβός και συμπλήρωσε πως η Ουκρανία θέλει τη δημιουργία ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου που θα δικάσει τους Ρώσους πολιτικούς ηγέτες και θα αποδώσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή. Ο ΟΗΕ από τη μεριά του έδωσε χαμηλότερα νούμερα απ’ ό,τι ο Ουκρανός αντιπρόσωπος, υπολογίζοντας πως περίπου 7.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, αν και παραδέχτηκε πως τα πραγματικά νούμερα είναι μάλλον υψηλότερα.

Documento Newsletter