Ουκρανία: Κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες – Μερική αναδίπλωση της Δύσης μετά το πράσινο φως στο Κίεβο για χτυπήματα στη Ρωσία

Ουκρανία: Κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες – Μερική αναδίπλωση της Δύσης μετά το πράσινο φως στο Κίεβο για χτυπήματα στη Ρωσία

Μερική αναδίπλωση της Δύσης μετά το πράσινο φως που έδωσε στο Κίεβο για στρατιωτικά χτυπήματα στη Ρωσία. Επιμένει στις κόκκινες γραμμές της η Μόσχα

Με το καλοκαίρι να έχει ξεκινήσει –παραδοσιακά αποτελεί εποχή κορύφωσης των πολεμικών συγκρούσεων–, τη ροή των δυτικών όπλων, κυρίως πυρομαχικών, να έχει αρχίσει να «απαλύνει» μερικώς τις συνέπειες των καθυστερήσεων λόγω πολιτικού παιχνιδιού στις ΗΠΑ στα μέτωπα, την απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει πλήγματα με αμερικανικά οπλικά συστήματα εντός της Ρωσίας και τη συζήτηση για αποστολή δυτικών στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία όλα είναι έτοιμα για να περάσει ο πόλεμος σε νέα φάση κλιμάκωσης.

Η στρατηγική της Δύσης, όπως παρουσιάζεται συνεκτικά παραπάνω, έχει κύριο στόχο την ανάσχεση της προώθησης των ρωσικών στρατευμάτων βαθύτερα στο ουκρανικό έδαφος, αλλά αυτό θέλει να το πετύχει στοχεύοντας ανοιχτά πλέον στα μετόπισθεν, στις γραμμές ανεφοδιασμού και στην αεράμυνα της Ρωσίας. Η στόχευση αυτή είναι στην ουσία η μοναδική λύση που απέμενε στην ουκρανική ηγεσία δεδομένης της πραγματικής ισορροπίας δυνάμεων στα μέτωπα και είναι μια λύση που προωθεί το Κίεβο εδώ και καιρό, παρά το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας με πυραύλους και οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς δεν θα γίνουν ανεκτά και θα απαντηθούν.

Σημείο καμπής το Χάρκοβο

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιφέρεια του Χαρκόβου τον Μάιο, η Ουκρανία δεν ήταν σε θέση να διαλύσει τις συγκεντρώσεις στρατευμάτων ή να ανταποδώσει αποτελεσματικά τα πυρά επειδή η επίθεση προερχόταν από την άλλη πλευρά των συνόρων. Η μόνη τακτική που θα μπορούσε να έχει κάποιο αποτέλεσμα σύμφωνα με τη στρατιωτική της ηγεσία ήταν το χτύπημα των αλυσίδων εφοδιασμού, των αεροπορικών βάσεων, του πυροβολικού, της αεράμυνας της Ρωσίας.

Κλειδί για να εφαρμοστεί η τακτική του Κιέβου ήταν και παραμένει η χρήση δυτικών οπλικών συστημάτων για πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας. Μέχρι αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση Μπάιντεν –παρά τις άδειες που είχε πάρει η κυβέρνηση Ζελένσκι από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για χρήση των δικών τους συστημάτων εντός της Ρωσίας– αρνούνταν να παραχωρήσει αυτήν τη δυνατότητα στις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς στην ανάλυση των Αμερικανών βάραινε ιδιαίτερα η ρωσική αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια απόφαση. Η επίθεση στο Χάρκοβο όμως και οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης υπέρ της Μόσχας ήταν τόσο ανησυχητικές για το μέλλον της Ουκρανίας που εντέλει η Ουάσινγκτον έδωσε το πράσινο φως για… περιορισμένα πλήγματα με αμερικανικά πυραυλικά συστήματα εντός της Ρωσίας. Ετσι μες στην εβδομάδα για πρώτη φορά πύραυλοι συστήματος HIMARS έπληξαν μια συστοιχία από πυραύλους S-300 στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας. Η αμερικανική πλευρά προς το παρόν δεν έχει δώσει έγκριση για χρήση των πιο καταστροφικών και με μεγαλύτερο βεληνεκές πυραύλων ATACMS.

Απειλές από το Κρεμλίνο

Η είδηση της έγκρισης των πληγμάτων από τις ΗΠΑ αλλά και η ίδια η επίθεση με HIMARS πυροδότησε μια σειρά από αντιδράσεις και απειλές από πλευράς της ρωσικής ηγεσίας. Επί παραδείγματι, ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η χρήση αμερικανικών όπλων στο εσωτερικό της Ρωσίας σημαίνει ότι πλέον ένας πόλεμος με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανός, τονίζοντας ότι η Μόσχα «δεν μπλοφάρει». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει» ότι η σύγκρουση με τη Δύση θα κλιμακωθεί στο «ανώτατο στάδιο». Ο ίδιος ανέφερε ότι οποιοδήποτε όπλο μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποιείται εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την Ουκρανία θα θεωρείται ότι ελέγχεται από το ΝΑΤΟ και ξεκαθάρισε: «Αυτό δεν είναι στρατιωτική βοήθεια, είναι συμμετοχή σε έναν πόλεμο εναντίον μας. Και τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν κάλλιστα να θεωρηθούν casus belli (σ.σ.: αιτία πολέμου)».

Μεταξύ άλλων ο Μεντβέντεφ, ο οποίος από την έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας και μετά θεωρείται από τη Δύση «γεράκι», προειδοποίησε: «Ολος ο στρατιωτικός εξοπλισμός τους και οι ειδικοί που πολεμούν εναντίον μας θα καταστραφούν τόσο στο έδαφος της πρώην Ουκρανίας όσο και στο έδαφος άλλων χωρών σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν από εκεί πλήγματα κατά του ρωσικού εδάφους».

Οι δηλώσεις Μεντβέντεφ ήρθαν να συμπληρώσουν αντίστοιχες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και του ίδιου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Συγκεκριμένα, προτού δώσουν οι ΗΠΑ το πράσινο φως, ο Πούτιν είχε αναφέρει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που αρχίσουν πλήγματα εντός της Ρωσίας και είχε αναρωτηθεί: «Αν αυτές οι συνέπειες εντοπιστούν στην Ευρώπη, πώς θα συμπεριφερθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία μας στον τομέα των στρατηγικών όπλων; (σ.σ.: εννοεί πυρηνικά)». Αντίστοιχα ο Λαβρόφ είχε υποστηρίξει πως αν μεταβούν δυτικοί εκπαιδευτές στην Ουκρανία, τότε αυτοί θα είναι «νόμιμοι στόχοι» καθώς οι δυτικές χώρες θα συμμετέχουν ενεργά στη σύγκρουση.

Μετά τις απειλές και την εμμονή της ρωσικής πλευράς στις κόκκινες γραμμές της, ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να… τα μαζέψει υποστηρίζοντας ότι η έγκριση που έδωσε για πλήγματα εντός της Ρωσίας δεν σημαίνει πως θα γίνουν στόχοι η Μόσχα ή το Κρεμλίνο.

Οφθαλμόν αντί οφθαλμού ο Πούτιν

Το πράσινο φως των δυτικών για πλήγματα στη Ρωσία σχολίασε σε συνέντευξή του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε: «Η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε δυτικές χώρες που επέτρεψαν στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους». Τόνισε ότι θα εξετάσει και το ενδεχόμενο να παραδώσει όπλα σε τρίτες χώρες για να χτυπήσουν δυτικά συμφέροντα.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Πλήγματα κατά της ρωσικής αεράμυνας στην Κριμαία

Θράσος: Πανηγυρίζει ο Θεοδωρόπουλος τη νίκη της ΝΔ στους απόδημους, που τους έκλεψε τα προσωπικά δεδομένα!

Υπέρ της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου Τεμπονέρας και Κοτσακάς – Οι προτάσεις τους

Μητσοτάκης: Ακύρωσε το ταξίδι του στην Ιορδανία – Εσωτερικές ανακατατάξεις, damage control και στο βάθος ανασχηματισμός

Ευρωεκλογές 2024: Πώς τα πήγαν τα exit polls σε σύγκριση με το τελικό αποτέλεσμα;

 

Documento Newsletter