Ουκρανία: Κατάπαυση εχθροπραξιών ανακοινώνει η Μόσχα στο Αζοφστάλ – Καμία επιβεβαίωση από το Κίεβο

Ουκρανία: Κατάπαυση εχθροπραξιών ανακοινώνει η Μόσχα στο Αζοφστάλ – Καμία επιβεβαίωση από το Κίεβο

Το ρώσικο υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάπαυση των εχθροπραξιών από πλευράς των ρώσικων στρατευμάτων ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας, δίνοντας το ελεύθερο στους εγκλωβισμένους αμάχουν να φύγουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Άμυνας, στρατηγού Μιχαήλ Μίζιντσεφ, η συγκεκριμένη απόφαση να έρχεται ως απάντηση στις συνεχείς καταγγελίες της ουκρανικής πλευράς σχετικά με την ύπαρξη αμάχων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις γνωστοποίησαν έτσι την αποχώρησή τους σε ασφαλή απόσταση ώστε να εξασφαλιστεί η αποχώρηση των αμάχων και όσων εργαζόμενων βρίσκονται στο εργοστάσιο.

«Εάν άμαχοι παραμένουν στο εργοστάσιο, εμείς αξιώνουμε ρητά από τις αρχές του Κιέβου να δώσουν στις διοικητές των (ουκρανικών) εθνικιστικών δυνάμεων την εντολή να τους αφήσουν», γνωστοποιεί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ προστίθεται πως το Κίεβο έχει ενημερωθεί σχετικά μέσω της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ιρίνα Βερέστσιουκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η κατάσταση στην πόλη έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς καθώς οι κάτοικοι δύνανται να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους χωρίς να κρύβονται από τους βομβαρδισμούς των Ουκρανών εθνικιστών. Επιπλέον σημειώνεται πως υπάρχει δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας όπως τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Καμία επιβεβαίωση απ’ την ουκρανική πλευρά

Το Κίεβο απ’ την πλευρά του αρνείται κατηγορηματικά την σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας σχετικά με την δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Δηλώνω επίσημα και δημοσίως ότι δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να αφορά έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το Αζοφστάλ σήμερα», γνωστοποίησε μέσω Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, λίγο μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα επιτρέψει την εκκένωση αμάχων.

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος ανοίγει με τη συμφωνία και των δύο πλευρών. Ένας διάδρομος που ανακοινώνεται μονομερώς δεν παρέχει ασφάλεια και επομένως δεν είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος», υπογράμμισε η Βερεστσούκ, στην ανάρτησή της.

Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής του προέδρου της Ουκρανίας Ολεξίι Αρέστοβιτς σε δήλωσή του ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στο εργοστάσιο Αζοφστάλ: «Ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον των αμυντικών γραμμών μας στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πυροβολικό… ανοίγοντας πυρ με άρματα μάχης και προσπαθώντας να προωθηθεί με ομάδας εφόδου, παραβιάζοντας την εντολή του ίδιου τους του ανώτατου διοικητή».

Βομβαρδισμοί σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς

Την ίδια στιγμή η Ουκρανία καταγγέλλει ρωσικές επιθέσεις σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ουκρανικής τηλεόρασης υπάρχουν θύματα, όμως ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος, ενώ ο επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων, δηλώνει πως οι επιθέσεις σημειώθηκαν εντός χρονικού διαστήματος μίας ώρας.

Το Κίεβο δηλώνει πως ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας αποκρούονται

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ συγεκριμένα ανέφερε σε δήλωσή του ότι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να σπάσουν την αμυντική γραμμή πόλεων, όπως η Ρουμπίζνε, η Ποπάσνα, το Σιεβιεροντονέτσκ, η Μαριίνκα και η Αντβιίβκα και επιχειρούν να προωθηθούν από την πόλη Ιζιούμ προς το Μπαρβίνκοβε και το Σλοβιάνσκ.

Ρωσική αντίδραση στις αμερικανικές ανακοινώσεις

Η Μόσχα δεν δίστασε να τοποθετηθεί αναφορικά με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία προειδοποιώντας τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του πρεσβευτή της Μόσχας στην Ουάσιγκτον.

«Υπογραμμίσαμε ότι είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση, όταν οι ΗΠΑ δίνουν συνεχώς όπλα στην Ουκρανία και ζητήσαμε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την πρακτική», είπε ο Ανατόλι Αντόνοφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 TV.

Επιπλέον ο Αντόνοφ γνωστοποίησε ότι μια επίσημη διπλωματική νότα επιδόθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου η Ρωσία εξέφραζε τις ανησυχίες της. Επισήμανε πως τέτοιες προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑ θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και θα κλιμακώσουν τη σύρραξη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, αργά το βράδυ της Κυριακής. Η συνάντησή τους είχε ως βασικό αντικείμενο την υπόσχεση αποστολής νέας βοήθειας ύψους 713 εκατομμυρίων δολαρίων όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε κάθε γειτονική περιοχή, που φοβάται τη ρωσική επιθετικότητα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter