Ουκρανία: «Καταλάβαμε τη Μαριούπολη» λένε οι Ρώσοι – Ακύρωσε ο Πούτιν την εισβολή στο εργοστάσιο Azovstal

Ουκρανία: «Καταλάβαμε τη Μαριούπολη» λένε οι Ρώσοι – Ακύρωσε ο Πούτιν την εισβολή στο εργοστάσιο Azovstal

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε επίσημα τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Μαριούπολη.

Ωστόσο όπως είπε ο Σοϊγκού, εξακολουθούν να υπάρχουν τουλάχιστον 2.000 ουκρανοί στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal. Επίσης, ο Σοϊγκού είπε στον Πούτιν ότι 1.478 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει το τεράστιο εργοστάσιο.

Το AFP, μετέφερε ότι σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ολόκληρη η Μαριούπολη πλην του κτιρίου του  είναι στα χέρια της Ρωσίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ακύρωσε ωστόσο, την εισβολή στο εργοστάσιο έδωσε όμως εντολή να μην υπάρχει πρόσβαση σε αυτό.

«Σκεφτόμαστε τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών και των αξιωματικών μας. Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στις κατακόμβες και στα υπόγεια κατά μήκος αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Λεωφορεία  απομακρύνουν αμάχους από την Μαριούπολη

Παράλληλα, τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

Νωρίτερα, ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη –ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης σε αυτό το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα– θα καταληφθεί εντός της ημέρας.

«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Azovstal θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διαβεβαίωσε ο κ. Καντίροφ, που θεωρείται προστατευόμενος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με ηχητικό μήνυμά του το οποίο μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης νωρίς σήμερα.

Δυνάμεις της Τσετσενίας συμμετέχουν σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου. Ο ίδιος ο Ραμζάν Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη, λέει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Εννέα πτώματα αμάχων εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στη Μποροντιάνκα

Εν τω μεταξύ, τα πτώματα εννέα πολιτών, μερικά εκ των οποίων φέρουν σημάδια «βασανισμού», βρέθηκαν στην πόλη Μποροντιάνκα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο, σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών της ουκρανικής πρωτεύουσας στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

«Οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν από τις (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής και κάποια από τα θύματα φέρουν σημάδια βασανιστηρίων», κατήγγειλε συγκεκριμένα ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Αντρί Νεμπίτοφ.

Εν αναμονή της εφόδου στο Ντονμπάς

Εν αναμονή βρίσκονται οι ουκρανικές δυνάμεις και για τη μεγάλη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς. Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την έναρξή της «μάχης για το Ντονμπάς» τη Δευτέρα.

Επιθέσεις πράγματι καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντανιέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Τρίτης, είπε ο κ. Ντανίλοφ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό χθες Τετάρτη, όμως είναι πιθανόν «δοκιμαστικές».

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοι της χώρας «αρχίζουν να καταλαβαίνουν» τις ανάγκες της για οπλισμό

Εν τω μεταξύ ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του για το ότι οι σύμμαχοι και εταίροι της χώρας του «αρχίζουν» να κατανοούν τις ανάγκες της για όπλα, μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Κιέβου για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

«Μπορώ να πω με μεγάλη ικανοποίηση, και με συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι εταίροι μας άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες μας. Να καταλαβαίνουν τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Και πότε το χρειαζόμαστε».

«Όχι σε εβδομάδες, όχι σε έναν μήνα. Άμεσα. Τώρα αμέσως, διότι η Ρωσία αρχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της».

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως τα χρονοδιαγράμματα για την άφιξη των όπλων «έγιναν πιο σαφή» και πρόσθεσε ότι η Δύση επιδεικνύει «θερμότερη συμπεριφορά» έναντι του Κιέβου, αξιώνοντας ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγει καθυστερήσεις στις παραδόσεις και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Γερμανία δεν είναι ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, στηλίτευσε ο κ. Ζελένσκι, επικρίνοντας για άλλη μια φορά το Βερολίνο.

Ο κ. Ζελένσκι είπε στο διάγγελμά του ότι η κατάσταση στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της Ουκρανία παραμένει «πολύ σοβαρή».

Διαβάστε επίσης: Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Δανίας – Θα συναντηθούν με τον Ζελένσκι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter