Ουκρανία: Και τώρα τι;

Ουκρανία: Και τώρα τι;

Τη στιγμή που ΗΠΑ και Ε.Ε. επέβαλλαν περιορισμένες κυρώσεις στην Ρωσία, η κατάσταση στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Η Ρωσική Βουλή ενέκρινε την ανάπτυξη και χρήση των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στο εξωτερικό, ενώ ο Πούτιν σε δηλώσεις του στον Τύπο απαίτησε από την Ουκρανία την αποστρατιωτικοποίηση της, την άρνηση εισόδου στο ΝΑΤΟ, την αναγνώριση της Κριμαίας και την εφαρμογή πολιτικής ουδετερότητας.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, υποστηρίζει το δικαίωμα τους να ασκούν κυριαρχία στα διοικητικά σύνορα που είχαν πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2014. Εντούτοις, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η Ρωσία θα επιβάλλει αυτό το δικαίωμα με τη βία ή μέσω της διπλωματίας. Μέχρι στιγμής μόνο αντιφατικές δηλώσεις έχουν ακουστεί από το Κρεμλίνο, που υποδηλώνουν ευελιξία στην απόφαση.

Οι δυτικές κυρώσεις

Ταυτόχρονα, οι δυτικές κυρώσεις δεν ήταν ιδιαίτερα σκληρές, όπως μαρτυρούν και οι ρωσικές κεφαλαιαγορές που ανέβηκαν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες μετά το διάγγελμα του Μπάιντεν, ενώ οι κυρώσεις της Ε.Ε που στοχεύουν στα πάρτι των Ρώσων ολιγαρχών στο Σαιν-Τροπέ προκαλούν μάλλον γέλια παρά φόβο. 

Παρόλο που στο πακέτο των κυρώσεων υπάρχει πρόβλεψη για περιορισμούς στον δανεισμό του ρωσικού κράτους από τις δυτικές κεφαλαιαγορές, δεν φαίνεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εξασθενίσει την Ρωσία, από τη στιγμή που η Κίνα έχει την ικανότητα να αγοράζει το ρωσικό χρέος, όπως κάνει με τις ΗΠΑ. 

Βέβαια, οι Δυτικοί διαμήνυσαν ότι σε περίπτωση περαιτέρω ρωσικής προώθηση στην Ουκρανία θα επανέλθουν με σοβαρότερες κυρώσεις.

Επίσης, οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια ενδεχομένως να ενισχύσουν τα ρωσικά κρατικά ταμεία, ειδικά όταν η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου αγγίζει τα 100 δολάρια και το φυσικό αέριο ανέρχεται 79,975 ευρώ την μεγαβατώρα στην αγορά της Ολλανδίας. 

Στενεύουν τα περιθώρια στην Ουκρανία

Το σίγουρο όμως είναι ότι κόσμος δεν είναι ίδιος μετά από το διάγγελμα του Πούτιν. Η Δύση προσφέρει στην Ουκρανία μόνο διπλωματική υποστήριξη, αν και είχε διαμηνύσει εδώ και εβδομάδες ότι δεν πρόκειται να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις εκεί. Ο Πούτιν καλώντας την μπλόφα της Δύσης μπήκε νικητής στον Ντονμπάς και φαίνεται να κερδίζει προς το παρόν. 

Ωστόσο, το παράθυρο της διπλωματικής διεξόδου στη παρούσα φάση συνεχώς συρρικνώνεται, μιας και ακυρώθηκε η συνάντηση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή. 

Ένας κανονικός πόλεμος -έστω και με περιορισμένη έκταση- μπορεί να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή και ευνοεί κυρίως του Αμερικανούς. Οι τελευταίοι κατάφεραν να αποσπάσουν από την προσεκτική Γερμανία την επ’ αόριστον διακοπή λειτουργείας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nordstream 2 που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. 

Μπαίνουμε σε μία νέα φάση και το που θα κάτσει η μπίλια είναι αβέβαιο. Ρωσία και Κίνα έχουν δημιουργήσει ένα άξονα αρκετά δυνατό που έχει δυνατότητες να κοιτάξει στα μάτια την Δύση, χρησιμοποιώντας είτε περιφερειακές δυνάμεις είτε γεωπολιτικά τρίγωνα που περιλαμβάνουν το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, την Συρία στη Μέση Ανατολή, τις οκτώ πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και το φιλορωσικό τρίγωνο της Λατινικής Αμερικής (Νικαράγουα, Κούβα και Βενεζουέλα). Στον αντίποδα, η Δύση βγαίνει συσπειρωμένη, επιβάλλοντας τις ελάχιστες κυρώσεις και διατηρεί το δικαίωμα για παραπάνω εάν η Ρωσία προωθηθεί βαθύτερα στην Ουκρανία.

Documento Newsletter