Ουκρανία: Ισχυρότερο ΝΑΤΟ, μεγαλύτερη ένταση

Ουκρανία: Ισχυρότερο ΝΑΤΟ, μεγαλύτερη ένταση

Η βορειοατλαντική συμμαχία αύξησε τις δυνάμεις της και επέκτεινε τα σύνορά της με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με νέο μέλος τη Φινλανδία και οσονούπω τη Σουηδία

Παρόλο που οι μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ κατέλαβαν το κέντρο της πόλης Μπαχμούτ στο Ντονμπάς, η μάχη συνεχίζεται με τους Ουκρανούς να αντιστέκονται στα δυτικά προάστια του οικισμού. Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως ο ουκρανικός στρατός θα αποχωρήσει από το Μπαχμούτ ώστε να αποφευχθεί ρωσική περικύκλωση εφόσον απαιτηθεί, αν και δεν φαίνεται κάτι τέτοιο να είναι αναγκαίο στην παρούσα φάση. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ζελένσκι με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρζεϊ Ντούντα, ο οποίος αφενός απέδωσε το μετάλλιο του Λευκού Αετού στον ομόλογό του για να τον τιμήσει, αφετέρου ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει 14 σοβιετικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου MiG29 στην Ουκρανία, ενισχύοντας την «τραυματισμένη» ουκρανική αεροπορία.

Ουκρανικά σενάρια

Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός διπλωμάτης και αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι Αντρίι Σιμπίχα έδινε συνέντευξη στους «Financial Times» δηλώνοντας ότι το Κίεβο διατίθεται να συζητήσει το μέλλον της Κριμαίας με τη Μόσχα εάν οι ουκρανικές δυνάμεις φτάσουν στα διοικητικά σύνορα της χερσονήσου. Είναι σαφές πως το Κίεβο αποκαλύπτει τόσο πως προετοιμάζεται για γενική αντεπίθεση με κατεύθυνση τα νότια όσο και τις διαθέσεις του για μια σύγκρουση, αφήνοντας ωστόσο το ερώτημα για την τύχη του Ντονμπάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δημόσιες τοποθετήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης έρχονται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την κατάληψη του κέντρου του Μπαχμούτ από τους Ρώσους και προκάλεσαν αρκετή αμηχανία στην ουκρανική πλευρά. Διότι η εξέλιξη αυτή διέψευσε εν τοις πράγμασι την ουκρανική γραμμή περί «φρουρίου Μπαχμούτ», ενώ αμέσως μετά την κατάληψη του κέντρου της πόλης ξεκίνησαν να διαρρέουν σενάρια για επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση με στόχο το ξεμπλοκάρισμα της πολιορκίας. Τα σενάρια αυτά, ωστόσο, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη φερόμενη ουκρανική αντεπίθεση στον νότο. Το σχέδιο για το Μπαχμούτ θεωρητικά προβλέπει την προέλαση από τα βορειοανατολικά και τα νοτιοδυτικά της πόλης με στόχο την περικύκλωση και καταστροφή των μισθοφόρων της Βάγκνερ στην περιοχή. Εν αντιθέσει, το σχέδιο για τον νότο αναμένεται να έχει στόχο την προώθηση έως τις ακτές της θάλασσας του Κερτς όπου βρίσκονται η Μαριούπολη, το Μπερντιάνσκ και η Μελιτόπολη, ανοίγοντας και τον δρόμο για την Κριμαία. Βέβαια όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου και οποιαδήποτε κίνηση ενδέχεται να έχει σοβαρό κόστος για τους Ουκρανούς.

Η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία έγινε το 31ο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, έπειτα από πολύμηνη διαδικασία που διήρκεσε επισήμως από τον Ιούλιο του 2022 έως τις 4 Απριλίου, όταν και ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Η αναβολή της ένταξης εδράζεται στις «καθυστερήσεις» που έπαιζαν η Τουρκία και η Ουγγαρία, αν και οι πιέσεις της Ουάσινγκτον εντέλει έφεραν το επιθυμητό για το Ελσίνκι αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, με την είσοδο της Φινλανδίας το ΝΑΤΟ επεκτείνει τα χερσαία σύνορά του με τη Ρωσία κατά 1.340 χιλιόμετρα ενώ αναμένεται να ακολουθήσει τον νατοϊκό δρόμο και η Σουηδία. Οι δύο αυτές χώρες άφησαν πίσω τους την πολιτική ουδετερότητας που διατηρούσαν σαν κόρη οφθαλμού τις τελευταίες δεκαετίες ακόμη και στα δύσκολα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και πλέον θα ακολουθήσουν πιστά μια αντιρωσική εξωτερική πολιτική. Ακόμη, η ένταξη της Φινλανδίας και οσονούπω της Σουηδίας θα μετατρέψει τη Βαλτική θάλασσα σε νατοϊκή λίμνη. Συγχρόνως η Αγία Πετρούπολη, ιστορική πρωτεύουσα των Ρώσων, θα βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ενόσω ο θύλακας του Καλίνινγκραντ στην ιστορική ανατολική Πρωσία θα δεχτεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις από τον βορρά, ειδικά με την είσοδο της Σουηδίας στον βορειοατλαντικό οργανισμό. Το ΝΑΤΟ λοιπόν, βγαίνει ενδυναμωμένο από τον πόλεμο στην Ουκρανία κερδίζοντας δύο νέα μέλη.

Ευρωπαϊκή ανασφάλεια

Εντούτοις η πολιτική της ουδετερότητας που ακολουθούσαν η Σουηδία και η Φινλανδία υπήρξε ένας από τους πυλώνες για την ειρήνη στη μεταπολεμική Ευρώπη, αφού έτσι ικανοποιούνταν οι ανησυχίες ασφάλειας της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ ο συσχετισμός αυτός δεν μεταβλήθηκε ούτε με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ τη διετία 1989-91. Το γεγονός, όμως, ότι ο χάρτης αλλάζει σηματοδοτεί ευρύτερες εξελίξεις που θα αγγίξουν τους ρωσικούς σχεδιασμούς. Είναι προφανές πως η Μόσχα θα αντιδράσει εγκαθιστώντας στρατό και στρατηγικά όπλα στα σκανδιναβικά σύνορά της, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στην περιοχή. Επιπροσθέτως με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στο ΝΑΤΟ βγαίνει και η πολιτική της ουδετερότητας από το κάδρο, αφήνοντας μόνο την Αυστρία και την Ελβετία να υπηρετούν την πολιτική αυτή στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, η μόνη επιλογή που θα έχουν οι κυβερνήσεις της γηραιάς ηπείρου θα είναι είτε με το ΝΑΤΟ είτε εναντίον του.

Τέλος, ο πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για το μέλλον της Ευρώπης. Η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι το ένα στοιχείο και η άνοδος της Κίνας το δεύτερο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Πεκίνο για να συναντηθούν με τον ομόλογό τους Σι Τζινπίνγκ. Το θέμα της συζήτησης ήταν ένα: η ενεργή εμπλοκή της Κίνας για την ειρήνη στην Ευρώπη.

Ετικέτες

Documento Newsletter