Ουκρανία: Η σκιά του πολέμου πάνω από τους G20

Ουκρανία: Η σκιά του πολέμου πάνω από τους G20

Δήλωση-καταδίκη της Ρωσίας, η οποία δεν άσκησε βέτο, στη συνάντηση των πιο πλούσιων χωρών στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Οπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον των G20 στη συνάντηση στο Μπαλί σχεδόν μονοπωλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία – ενάντια στην επιθυμία της οικοδέσποινας Ινδονησίας, η οποία διείδε στην εκδήλωση μια ευκαιρία να προσελκύσει επενδυτές. Η δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος της συνάντησης κατάφερε να ενώσει τις περισσότερες χώρες εναντίον της Ρωσίας, η οποία ενώ είναι μέλος του κλαμπ δεν έθεσε βέτο. Παράλληλα, όμως, αναδείχτηκε και ο διχασμός ανάμεσα στις χώρες του κλαμπ, καθώς Κίνα και Ινδία δεν προσυπέγραψαν την καταδίκη του πολέμου ούτε όμως έθεσαν βέτο για την ανακοίνωση.

Με το μυαλό στην Πολωνία

Προς επίρρωση του γεγονότος ότι ο πόλεμος ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήρθε το γεγονός ότι η πτώση πυραύλου στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκάλεσε την άμεση σύγκληση έκτακτης σύσκεψης των αποστολών των χωρών των G7 εκ μέρους του προέδρου Μπάιντεν ώστε να εξετάσουν τα δεδομένα.

Εκπληξη προκάλεσε η υποστήριξη της Κίνας σε μια δημόσια δήλωση που επικρίνει τη Ρωσία, ακόμη και με τις επιφυλάξεις με τις οποίες διατυπώθηκε. Αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο πιθανότατα προέβη σε αυτή την κίνηση επειδή ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θέλει να στηρίξει έναν ηττημένο, αφού μετά την υποχώρηση της Ρωσίας από την ουκρανική πόλη της Χερσώνας έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη του Πεκίνου στη Μόσχα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι παρά το γεγονός ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, χρειάζεται τη συνεργασία των G20 για να αντιμετωπίσει τις πολλές κρίσεις που την ταλαιπωρούν: από την κλιματική αλλαγή και την πανδημία μέχρι την οικονομική ευθραυστότητα της χώρας εξαιτίας της υπερφορτωμένης αγοράς ακινήτων.

Επισιτιστική κρίση και συμφωνία για τα σιτηρά

Η ανακοίνωση 16 σελίδων που δημοσιεύτηκε στο τέλος της συνάντησης εξέφρασε επίσης βαθιά ανησυχία για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των επισιτιστικών και ενεργειακών κρίσεων που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των χωρών δήλωσαν ότι εν μέσω έλλειψης τροφίμων και αυξανόμενων τιμών θα προβούν σε «επείγουσες ενέργειες για να σώσουν ζωές, να αποτρέψουν την πείνα και τον υποσιτισμό, ιδιαίτερα για να αντιμετωπίσουν τις ευπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών».

Μετά τη συνάντηση έγινε γνωστό ότι η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά επεκτείνεται κατά 120 μέρες. Η συμφωνία του Ιουλίου επέτρεψε στη μεγάλη παραγωγό σιτηρών Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές από λιμάνια που είχαν αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό λόγω του πολέμου.

Δήλωση πίστης από τους Ευρωπαίους

Οι Ευρωπαίοι συμμετέχοντες στην εκδήλωση βρήκαν την ευκαιρία να δηλώσουν την πίστη τους στο δυτικό μπλοκ, χρησιμοποιώντας ακόμη και προσωπικό τόνο στις ομιλίες τους. Ο νέος Βρετανός πρόεδρος Ρίσι Σούνακ είπε ότι καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας και ότι η ίδια πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν βρήκε στη συνάντηση την ευκαιρία να προωθήσει το σχέδιό του για μεγαλύτερη παρουσία της Γαλλίας στον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό.

Documento Newsletter