Η Ρωσία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συγχώνευση διαφορετικών στρατιωτικών μονάδων που συμμετείχαν στις αποτυχημένες επιχειρήσεις προώθησης των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, σύμφωνα με μία σημερινή βρετανική στρατιωτική ενημέρωση, μέσω μιας ανάρτησης στο Twitter.
“Τα προβλήματα συντονισμού των ρωσικών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο παραμένουν. Μία έλλειψη αποτελεσματικής μαχητικής ικανότητας στο επίπεδο συντονισμού μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων, αλλά και η ανεπαρκής αεροπορική υποστήριξη έχουν καταστήσει τη Ρωσία μη ικανή να διαχειριστεί την ισχύ πυρός που διαθέτει, παρά τις βελτιώσεις σε τοπικό επίπεδο, ανέφερε η σχετική ανάρτηση στο Twitter.
“Η Ρωσία ελπίζει ότι θα επιλύσει τα προβλήματα που καθυστέρησαν προηγούμενα την εισβολή της στην Ουκρανία, μέσω της γεωγραφικής επικέντρωσης της μαχητικής ικανότητάς της, της συντόμευσης των γραμμών ανεφοδιασμού, αλλά και της απλοποίησης της διοίκησης και του ελέγχου των πολεμικών επιχειρήσεων,” όπως περιέγραψε η ίδια ανάρτηση.
Αποστολή Ρώσων ειδικών στη Ζαπορίζια
Οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στην αποστολή ειδικών, στο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια που βρίσκεται στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπως ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Ουκρανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ σχετικά με τον αναφερόμενο πυρηνικό σταθμό που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά λειτουργεί ακόμη με προσωπικό από την Ουκρανία, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.
Το ουκρανικό προσωπικό εργάζεται “κάτω από απίστευτη πίεση,” ανέφερε η ανακοίνωση που επικαλέστηκε Ουκρανούς αξιωματούχους.
Η Ουκρανία ανέφερε ότι οκτώ εκπρόσωποι της Rosenergoatom που είναι θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, έχουν αποσταλεί στον αναφερόμενο πυρηνικό σταθμό.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό στις 4 Μαρτίου και ο Γκρόσι έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του, σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων.
Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προηγούμενα καταλάβει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Τσερνόμπιλ, αλλά αποχώρησαν στα τέλη Μαρτίου. Μετά την αποχώρησή τους, υπήρξαν αναφορές ότι Ρώσοι στρατιώτες είναι ενδεχόμενο να προσβλήθηκαν από ραδιενέργεια στην περιοχή. Η επικοινωνία με τον πυρηνικό σταθμό στο Τσερνόμπιλ είχε διακοπεί για περίπου δύο μήνες.
Στο μεταξύ, τεχνικοί αναβάθμισαν συστήματα επιτήρησης και σταδιακά αποκατέστησαν την εξ αποστάσεως μετάδοση δεδομένων, για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό.
Η Ουκρανία διαθέτει κατά την τρέχουσα περίοδο τέσσερις σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ενώ λειτουργούν 15 μονάδες.