Ουκρανία: Η μεγάλη αντεπίθεση προς τη Χερσώνα

Η Χερσώνα είναι μια πόλη-κλειδί που δεσπόζει στα νότια του ποταμού Δνείπερου, ο οποίος χωρίζει την Ουκρανία στη μέση. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η πόλη περιήλθε υπό τον έλεγχο των επιτιθέμενων. Πλέον όμως ο ουκρανικός στρατός έχοντας εξαπολύσει μια αντεπίθεση που φαίνεται να έχει ισχυρή δυναμική ευελπιστεί να εξασφαλίσει τα νώτα του, αλλά και να κερδίσει μια κρίσιμη μάχη.

Η κατάληψη της πόλης από τους Ρώσους στην πρώτη φάση του πολέμου είχε σηματοδοτήσει αφενός την πρώτη σημαντική στρατιωτική επιτυχία τους, αφετέρου είχε εξασφαλιστεί ένα «αγκάθι» στα πλευρά της Ουκρανίας. «Αγκάθι» το οποίο άνοιγε τον δρόμο για τις πόλεις Νικολάγεφ και Οδησσό, δηλαδή τα τελευταία μεγάλα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη θάλασσα. Συγχρόνως οι Ρώσοι κρατώντας τη Χερσώνα εξασφάλιζαν την ασφάλεια της Κριμαίας, την οποία έχουν ενσωματώσει στο κράτος τους από το 2014. Κυρίως όμως, είχαν δημιουργήσει ένα σημαντικό θύλακα δυτικά του ποταμού Δνείπερου, διασπώντας τη σημαντικότερη φυσική γραμμή άμυνας που έχει στη διάθεσή της η Ουκρανία.

Η δυτική βοήθεια σε προηγμένης τεχνολογίας στρατιωτικούς εξοπλισμούς και η επικέντρωση της προσοχής των Ρώσων στο Ντονμπάς δεν επέτρεπαν στο Κρεμλίνο να εστιάσει το βλέμμα του στα νότια. Ως εκ τούτου, οι Ουκρανοί άδραξαν την ευκαιρία και έπειτα από αρκετές μικρής κλίμακας αντεπιθέσεις φαίνονται έτοιμοι να επενδύσουν σχεδόν τα πάντα για τη νίκη στη Χερσώνα. Το σύνθημα το έδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνοντας ότι αναμένει να πέσει η Χερσώνα έως τον Σεπτέμβρη. Ο Σεπτέμβρης έχει ιδιαίτερη σημασία ως ημερολογιακός κόμβος, αφού οι διορισμένες από τη Μόσχα τοπικές αρχές στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια έχουν δημοσίως εκφράσει το σχέδιό τους να οργανώσουν και να διεξαγάγουν δημοψήφισμα με ερώτημα την ενσωμάτωση των παραπάνω περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι Ουκρανοί, λοιπόν, φιλοδοξούν να αποκόψουν ή να αναγκάσουν τους Ρώσους σε υποχώρηση από τη Χερσώνα και τις γύρω περιοχές διότι δεν θέλουν να εμπλακούν σε μεγάλες και κοστοβόρες μάχες θέσεων. Γι’ αυτό τον λόγο έχουν βομβαρδίσει ουκ ολίγες φορές τις γέφυρες που διασχίζουν τον Δνείπερο. Εφόσον καταστραφούν ή αχρηστευτούν οι γέφυρες οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να ανεφοδιαστούν από το έδαφος, άρα θα σκεφτούν πολύ σοβαρά την υποχώρηση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ουκρανικές επιθέσεις ακριβείας πραγματοποιήθηκαν μέσω των προηγμένων αμερικανικών αμυντικών συστημάτων τύπου HIMARS.

Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις στα βόρεια της γραμμής των Ρώσων στη Χερσώνα και φαίνεται να έχει αποκτήσει ένα προγεφύρωμα στα ανατολικά του ποταμού Ινχούλετς. Αντιδρώντας στις πρωτοβουλίες των Ουκρανών οι Ρώσοι μετακινούν ταχύτατα μονάδες στο νότιο μέτωπο, αποσκοπώντας να ενισχύσουν τις θέσεις τους και να προλάβουν τα χειρότερα. Σε περίπτωση που οι Ρώσοι χάσουν το προγεφύρωμα της Χερσώνας οι φιλοδοξίες τους για κατάληψη του Νικολάγεφ και της Οδησσού πολύ δύσκολα θα ευοδωθούν.

Την ίδια στιγμή η μάχη του Ντονμπάς συνεχίζεται με μεγάλη ένταση, αν και με λίγες εξελίξεις. Η ουκρανική άμυνα στο Μπαχμούτ και Σεβέρσκ φαίνεται να κρατάει, παρά τις ισχυρές πιέσεις των Ρώσων και δη του πυροβολικού τους. Οι μάχες που διαδραματίζονται συνεχίζουν να μοιάζουν με αποκαλυπτικές εικόνες που έχουν βγει από τα χαρακώματα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι ανυπολόγιστες και είναι μερικές εκατοντάδες καθημερινά, ενώ οι υλικές καταστροφές είναι ακόμη μεγαλύτερες, μια και χρησιμοποιείται αλόγιστα το πυροβολικό.