Ουκρανία: Η επίθεση στην Πολτάβα αντισταθμίζει τα κέρδη του Κουρσκ

Ουκρανία: Η επίθεση στην Πολτάβα αντισταθμίζει τα κέρδη του Κουρσκ

Από τις 6 Αυγούστου, οι Ουκρανοί στρατιώτες κατόρθωσαν να καταλάβουν δεκάδες ρωσικά χωριά σε περισσότερα από 620 τετραγωνικά μίλια, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν στο Κουρσκ.

Ωστόσο, μετά και την πολύνεκρη επίθεση στην Πολτάβα, η Ουκρανία φαίνεται να έχασε το πλεονέκτημα που είχε κερδίσει, καθώς δυνάμεις του ρωσικού στρατού απειλούν σημαντικές πόλεις.

Η Πολτάβα δέχθηκε διπλό χτύπημα από πυραύλους και θρηνεί 51 νεκρούς. «Πρόκειται για μια συγκλονιστική τραγωδία για όλη την Ουκρανία. Ο εχθρός χτύπησε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και ένα νοσοκομείο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, μεσολάβησε τόσο λίγος χρόνος μεταξύ της σειρήνας αεροπορικής επιδρομής και του χτυπήματος, που αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στον δρόμο προς τα καταφύγια.

Ο περιφερειακός ηγέτης της Πολτάβα, Φίλιπ Προνίν, ανακοίνωσε τριήμερο πένθος και χαρακτήρισε την επίθεση «μεγάλη τραγωδία για την περιοχή και ολόκληρη τη χώρα».

«Η προτεραιότητα της Ρωσίας»

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Σον Μπελ, το χτύπημα στην Πολτάβα δείχνει ότι προτεραιότητα της Μόσχας είναι το εσωτερικό της Ουκρανίας και όχι η εισβολή του Κιέβου στο ρωσικό έδαφος.

«Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία απαντά ρίχνοντας όσους περισσότερους πυραύλους μπορεί στο ουκρανικό έδαφος, χωρίς όλοι αυτοί να στρέφονται κατά στρατιωτικών στόχων», υποστήριξε, μιλώντας στο Sky News.

«Παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί πιέζουν προς το Κουρσκ και το ότι εκτοξεύουν πολλούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προς τη Ρωσία, είναι αρκετά σαφές πού είναι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, δηλαδή στην “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και στην κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ επιδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των Ουκρανών, με την ελπίδα ότι αυτή η αιφνιδιαστική κίνηση θα ανάγκαζε τη Ρωσία να αποσπάσει δυνάμεις σε ένα νέο μέτωπο, αλλάζοντας έτσι τους συσχετισμούς του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ωστόσο, ότι η αναδιάταξη χιλιάδων στρατιωτών για την επιχείρηση στο Κουρσκ αποδυνάμωσε τις ουκρανικές θέσεις.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter