Ο πόλεμος στην Ουκρανία αν και επισκιάζεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όμως το μέτωπο εκεί μόνο τελειωμένο δεν μπορεί να θεωρείται. Από τη μία πλευρά, ο Ζελένσκι προσπαθεί να κρατήσει ενωμένο το εσωτερικό της χώρας, οι πολίτες και οι στρατιώτες της οποίας βλέπουν ότι η ουκρανική αντεπίθεση είναι λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι αναμενόταν, πράγμα που έχει δημιουργήσει και ρήγματα στην υποστήριξή του στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία προσπαθεί να προβάλλει τη δύναμή της στην ευρύτερη περιοχή, όμως οι πρόσφατες ταραχές στην επαρχία του Νταγκεστάν δείχνουν ότι η κυριαρχία του κεντρικού κράτους έχει μάλλον αδυνατίσει στη ρωσική περιφέρεια.
Εμψύχωση και υπομονή
Το Κίεβο προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της αργής ανάπτυξης της αντεπίθεσής του. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι δεν «θα υπάρξουν εύκολες νίκες» για την ανακατάληψη των εδαφών στα ανατολικά της χώρας. Μάλιστα, κατηγόρησε την… δομή του μοντέρνου κόσμου, που «έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που πρέπει να πετυχαίνει κανείς γρήγορα». Τα σχόλια αυτά έρχονται τη στιγμή που η Δύση έχει αρχίσει να έχει δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να συνεχίσει να δίνει μεγάλα ποσά και στρατιωτικό υλικό σε μια προσπάθεια που από την έναρξή της τον περασμένο Ιούνιο έχει να επιδείξει πενιχρά αποτελέσματα. Οι μάχες ανακατάληψης του κατεστραμμένου πια Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία δεν είχαν κάποια σημαντική εξέλιξη, ενώ ουκρανός αξιωματούχος δήλωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αλλάξει τακτική και από αμυντικούς σχηματισμούς πλέον επιχειρούν επιθετικές κινήσεις. Οι ρωσικές δυνάμεις επίσης βομβάρδισαν την Χερσώνα, όπου τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν.
Σημασία στην Κριμαία
Η Ουκρανία έχει αυξήσει το στρατηγικό βάρος των επιθέσεων στην Κριμαία, με τις επιθέσεις με πυραύλους και drone να έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), ρωσικές πηγές ισχυρίζονται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στη Σεβαστόπολη, ενώ η κίνηση στη γέφυρα του Κερτς –που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία- διακόπηκε υπό το φόβο νέων πυραυλικών επιθέσεων. Ο συναγερμός έρχεται εν μέσω μιας σειράς ουκρανικών επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες μέσα και γύρω από την Κριμαία, η οποία καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014. Οι δυνάμεις του Κιέβου έπληξαν μια ρωσική αεροπορική βάση στη χερσόνησο και το διοικητήριο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, ως Ουκρανία επιδιώκει να αποδυναμώσει τον έλεγχο της Ρωσίας στο νερό.
Η Μόσχα κατηγόρησε την Τρίτη την Ουκρανία για απόπειρα δολοφονίας του φιλορώσου πολιτικού Όλεγκ Τσαριόφ στη Γιάλτα. Η γέφυρα της Κριμαίας δέχθηκε ξανά επίθεση τον Ιούλιο.
Επιστροφή μαχητών της Wagner
O θάνατος του Γεβγκένι Πριγκόζιν άφησε «ορφανούς» πολλούς μαχητές της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων, διευκολύνοντας την απορρόφησή τους από τις ρωσικές δυνάμεις. Έτσι, τις τελευταίες μέρες, ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι πρώην μισθοφόροι της Wagner έχουν αναπτυχθεί με διάφορους ρωσικούς σχηματισμούς. Ένα άρθρο στην Komsomolskaya Pravda από έναν ρώσο στρατιωτικό blogger επικαλείται ρώσο αξιωματικό ο οποίος αναφέρει ότι οι μισθοφόροι έχουν υπογράψει νέα συμβόλαια και επιστρέφουν στο πεδίο της μάχης. Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία σε 170 πρώην «βαγκνερίτες» που πολεμούν με τους τσετσένους σπέτσναζ «Αχμάτ». Επίσης, επισημαίνεται ότι κάποιοι έχουν υπογράψει συμβόλαια με τη Rosgvardia (τη ρωσική Εθνοφρουρά), κάποιοι έχουν μπει σε εθελοντικούς σχηματισμούς και κάποιοι έχουν γίνει μέρος του τακτικού στρατού της Ρωσίας.