Ουκρανία: Έξω από το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις – Χάος από εναέριες ρωσικές επιδρομές – Δεκάδες νεκροί (Video- Photos)

Ουκρανία: Έξω από το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις – Χάος από εναέριες ρωσικές επιδρομές – Δεκάδες νεκροί (Video- Photos)

Λίγο πιο έξω από την περιοχή του Κιέβου βρίσκονται ρωσικές στρατιωτικές μονάδες οι οποίες διείσδυσαν από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε η ουκρανική μεθοριακή φρουρά. Χωρίς να διευκρινίσει τη φύση αυτής της χερσαίας διείσδυσης στην περιοχή του Κιέβου, η συνοριακή φρουρά πρόσθεσε ότι αυτή έγινε από το σημείο ελέγχου της Βίλτσα, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μια μεγάλη αεροπορική επιχείρηση των Ρώσων βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες τον δημοσιογράφο του AFP να διαπιστώνει την παρουσία αρκετών ελικοπτέρων πάνω από το Αεροδρόμιο Αντόνοβ, χωρίς να αναγνωρίσει την ταυτότητά τους, να πετούν ομαδικά σε χαμηλό ύψος στα προάστια του Κιέβου. Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή η ομαδική πτήση είχε ξεκινήσει από τη γειτονική Λευκορωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, χώρας συμμάχου της Ρωσίας, είχε ανακοινώσει το κλείσιμο από τις 11:00 ώρα Ελλάδος του λευκορωσικού εναέριου χώρου πάνω από τα σύνορα με την Ουκρανία, στο νότιο τμήμα της Λευκορωσίας, σημειώνοντας ότι προβαίνει στην κίνηση αυτή για να “εγγυηθεί την ασφάλεια της χρήσης του εναέριου χώρου” της.

 

Η ουκρανική αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας ανακοίνωσαν πως από την επιδρομή ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στη μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.  Νωρίτερα η Ουκρανία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στρατού της Ρωσίας, που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου. «Πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας κάτι που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι καταστράφηκαν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη.

Νωρίτερα, ουκρανός αξιωματούχος εξέφρασε τους φόβους του του ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να εισβάλουν στη χώρα από αέρος και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στην περιοχή του Κιέβου. Πάντως, η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες είχαν εγκαταλείψει όλες τις εγκαταστάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Όπως μεταδίδει o Αμερικανός δημοσιογράφος Κρίστοφερ Μίλερ, ανταποκριτής στο Buzzfeed News στο Twitter, ένας μεγάλος αριθμός από ρωσικά Mi-8 συμμετέχουν στην επιχείρηση με στόχο τον ζωτικής σημασίας αερολιμένα, που βρίσκεται στο Χοστόμελ. «Το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι η Ρωσία έχει πλέον τον έλεγχο» γράφει στην ανάρτησή του ο Μίλερ. Όπως επισημαίνει, πρόκειται για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη, αφού το Αεροδρόμιο Αντόνοβ (γνωστό και ως Χοστόμελ) βρίσκεται πολύ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

 

Δεύτερο κύμα επιθέσεων

Από τις 13:00 ένα δεύτερο κύμα πληγμάτων με πυραύλους δέχεται η Ουκρανία σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παράλληλα, σκληρές μάχες διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή γύρω από τις περιοχές Σούμι, Χάρκοβο, Χερσώνας και Οδησσό. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».

«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση. “Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις”, έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος σε νέο διάγγελμα κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να υπερασπιστούν τη χώρα τους έναντι των ρωσικών δυνάμεων, καλώντας σε γενική επιστράτευση και λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει.

 

Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

«Δεν πλήττουμε αμάχους»

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι πλήττει ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με «όπλα υψηλής ακρίβειας» και όχι αμάχους κάτι που φάνηκε να αναγνωρίζει ο ουκρανός πρόεδρος, δηλώνοντας πως η Ρωσία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον στρατιωτικών υποδομών και της ουκρανικής συνοριοφυλακής. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει στην Ουκρανία δεν έχουν στόχο πόλεις και δεν απειλούν τους αμάχους. «Η Ρωσία δεν στοχοποιοεί πόλεις και δεν απειλεί αμάχους», ισχυρίζεται η Μόσχα, την ώρα που τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο που δείχνουν εκρήξεις και θύματα μέσα σε ουκρανικές πόλεις.

Στόλτενμπεργκ: Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Την ώρα που το σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίζεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και εξήγησε ότι δεν υπάρχουν νατοϊκά στρατεύματα στη χώρα. «Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ό,τι κάνουμε είναι αμυντικό», είπε.

Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν εδάφη

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό, καθώς το Κίεβο είναι αντιμέτωπο με στρατιωτική εισβολή της Μόσχας. Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ. Όπως είπε οι αυτονομιστές «μάχονται και συγκρούονται με τον εχθρό» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Κονατσένκοφ επανέλαβε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχοποιεί τις ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο «τις στρατιωτικές υποδομές», τις εγκαταστάσεις αεράμυνας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια» με «μεγάλης ακρίβειας όπλα». «Ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», τόνισε.

Εγκαταλείπουν το Κίεβο οι πολίτες

Οι πολίτες στο Κίεβο εγκαταλείπου τα σπίτια τους και κατευθύνονται προς τα δυτικά με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο μποτιλιάρισμα στους δρόμους. Παράλληλα, πολίτες σχηματίζουν ουρές έξω από ΑΤΜ και πρατήρια καυσίμων ενώ κάτοικοι των ανατολικών περιοχών συρρέουν προς τα καταφύγια προκειμένου να προφυλαχθούν.

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για καταφύγια

Έκκληση στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο έκανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς όπως ανακοίνωσε η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται γρήγορα μετά την εισβολή της Ρωσίας.

«Έχουμε ήδη αναφορές για θύματα και άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Περισσότερα ΕΔΩ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter