Διαφορετική στάση κράτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC καθώς ο ίδιος δήλωσε έτοιμος για διάλογο, απαντώντας στα τρία προαπαιτούμενα που θέτει η Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Αφού και ο παρουσιαστής του κατέστησε σαφή τα όρια της Δύσης όσον αφορά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σημειώνοντας την έλλειψη της αμερικανικής βούλησης να περάσει σε ένα ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία, ο πρόεδρος ρωτήθηκε για τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει η Μόσχα:
- Εγκατάλειψη του σχεδίου ένταξης στο ΝΑΤΟ
- Αναγνώριση της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας και
- Αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών.
«Είμαι έτοιμος για διάλογο», είπε ξεκάθαρα ο Ζελένσκι, αλλά «δεν είμαστε έτοιμοι να υποκύψουμε, δεν είμαι εγώ, είναι ένας λαός που με εξέλεξε», ζητώντας παράλληλα εγγυήσεις ασφαλείας.
Για το ΝΑΤΟ:
«Για το ΝΑΤΟ, έχω ήδη πει από τότε που καταλάβαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να αποδεχθεί την Ουκρανία, ότι η Συμμαχία φοβάται την αντιπαράθεση με την Ρωσία, πως ποτέ δεν θέλαμε να είμαστε μια χώρα που παρακαλάει στα γόνατά της για κάτι. Δεν θα είμαστε αυτή η χώρα, δεν θέλω να είμαι ένας τέτοιος πρόεδρος», υποδεικνύοντας εμμέσως ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί πλέον κάτι που δεν διαπραγματεύεται η χώρα του.
Κριμαία και ανεξάρτητες περιοχές:
«Για θέματα που αφορούν προσωρινά κατεχόμενες περιοχές και “δημοκρατίες” που δεν έχουν αναγνωριστεί από κανέναν πλην της Ρωσίας, μπορούμε να συζητήσουμε και να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό για το πώς θα ζήσουν στο μέλλον», προσέθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «αυτό που είναι κατ’ εμέ σημαντικό είναι το πώς θα ζήσουν σε αυτές τις περιοχές οι πληθυσμοί που θέλουν να παραμείνουν τμήμα της Ουκρανίας».
Απέρριψε και πάλι την λογική τελεσιγράφων της Ρωσίας και τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Πούτιν να αρχίσει να συζητά, να αρχίσει διάλογο». Μάλιστα, υπονόησε ότι η πληροφόρηση που έχει ο Ρώσος πρόεδρος για τις εξελίξεις των επιχειρήσεων στην Ουκρανία δεν είναι ακριβείς και τον κάλεσε να «βγει από την φούσκα» των πληροφοριών που του παρέχουν.