Ουκρανία: Επίδειξη ετοιμότητας από ΝΑΤΟϊκές χώρες μετά από το ρωσικό πυραυλικό μπαράζ

Ουκρανία: Επίδειξη ετοιμότητας από ΝΑΤΟϊκές χώρες μετά από το ρωσικό πυραυλικό μπαράζ
Οι συνεργάτες διάσωσης καθαρίζουν τα ερείπια ενός κατεστραμμένου σπιτιού μετά από επίθεση ρωσικού drone σε μια κατοικημένη γειτονιά, στη Zaporizhzhia της Ουκρανίας, την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Andriy Andriyenko)

Αναταραχή στις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία προκάλεσε το βραδινό μπαράζ από πυραυλικά πλήγματα και επιθέσεις με drone που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον κυρίως ενεργειακών εγκαταστάσεων σε έξι ουκρανικές περιφέρειες. Πιο συγκεκριμένα, η Ρουμανία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι εντόπισε θραύσματα από drone, κατά τα φαινόμενα, σε φάρμα κοντά στον ποταμό Δούναβη και τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να σηκώσει μαχητικά αεροσκάφη ως απάντηση στις πυραυλικές επιθέσεις.

Το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας στις σχετικές ανακοινώσεις του για το θέμα ανέφερε: «Το βράδυ της 28ης Μαρτίου 2024, θραύσματα που φαίνεται να προέρχονται από εναέρια συσκευή (drone) εντοπίστηκαν σε αγροτική έκταση στο Μεγάλο Νησί της Βραΐλας. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μαζί με τις εξειδικευμένες μονάδες στο Εθνικό Σύστημα Άμυνας, τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια, διενεργεί έρευνα για το περιστατικό».

Η πολωνική πλευρά με ανακοίνωση της επιχειρησιακής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ανέφερε πως «πολωνικά και συμμαχικά αεροσκάφη ενεργοποιήθηκαν λόγω της έντονης μεγάλου βεληνεκούς δραστηριότητας της αεροπορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που σχετίζεται με πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων στην Ουκρανία».

Οι κινήσεις αυτές καταδεικνύουν ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ της περιοχής έχουν αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας τους, αλλά και τον βαθμό έντασης με τον οποίο αντιμετωπίζουν την ρωσική επίθεση στην γειτονική Ουκρανία κι αυτό γιατί έρχονται λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση από πλευράς Πολωνίας ότι το ΝΑΤο εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones που πλησιάζουν αρκετά στα σύνορα χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται πως ως γνωστόν το ΝΑΤΟ έχει δέσμευση αμοιβαίας άμυνας εάν ένα από τα μέλη του δεχθεί επίθεση αλλά η Ατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από την πλευρά του Κιέβου, σχετικά με το ρωσικό μπαράζ, ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ ανέφερε ότι ενεργειακές εγκαταστάσεις σε έξι ουκρανικές περιφέρειες δέχθηκαν επιθέσεις από ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το μπαράζ έπληξε θερμικές και υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις στην κεντρική και δυτική Ουκρανία, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo.

Ο Σμιχάλ δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας για να διασφαλίσει κρίσιμες υποδομές και να προστατεύσει τον πληθυσμό.

Η ουκρανική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz δήλωσε επίσης ότι οι εγκαταστάσεις της δέχθηκαν επίθεση τα ξημερώματα.

«(Οι ρωσικές επιθέσεις) είχαν στόχο τις εγκαταστάσεις του ομίλου Naftogaz, αλλά δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης:

Corriere della Sera: «Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία, θα τα καταρρίψουμε»


Συναγερμός στη Λατινική Αμερική λόγω έκρηξης κρουσμάτων του δάγκειου πυρετού


Νότια Αφρική: Λεωφορείο έπεσε από γέφυρα παρασύροντας στον θάνατο 45 επιβαίνοντες (Video)

Ετικέτες

Documento Newsletter