Ουκρανία: Ενισχύσεις… made in USA

Ουκρανία: Ενισχύσεις… made in USA

Δύο εκρήξεις και μία μεγάλη μάχη σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πιθανότατα σοβιετικής κατασκευής, χτύπησαν δύο κεντρικά στρατιωτικά αεροδρόμια στη ρωσική ενδοχώρα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου, προκαλώντας σημαντικές απώλειες τόσο στην αεροπορία όσο και στο ηθικό του αντιπάλου τους. Την ίδια στιγμή στο Ντονμπάς, ενώ οι Ουκρανοί μεταφέρουν εφεδρείες προς ενίσχυση της άμυνάς τους, ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να διασπάσει τις ουκρανικές γραμμές στην περιοχή.

Ομηρικές μάχες

Οι μάχες στο Ντονμπάς πέριξ των πόλεων Σολεντάρ και Μπαχμούτ είναι ομηρικές, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν επενδύσει πάρα πολλά στην επίτευξη της πολυπόθητης νίκης. Οι συγκρούσεις στην περιοχή διαδραματίζονται από τον περασμένο Μάιο, όταν οι Ρώσοι επιχείρησαν να «ρεφάρουν» την ήττα του Κιέβου, όμως οι Ουκρανοί βρίσκονται σε προετοιμασμένες από το 2014 οργανωμένες αμυντικές θέσεις και χρησιμοποιώντας τες προκαλούν τους Ρώσους σε επιθέσεις υψηλού ρίσκου που συνοδεύονται από μεγάλες απώλειες. Επ’ αυτού οι Ρώσοι απαντούν με κινήσεις υπερκερασμού, οι οποίες δεν έχουν ευοδώσει. Ακόμη και εάν οι Ρώσοι καταφέρουν να διασπάσουν τις ουκρανικές γραμμές στην περιοχή, θα έχουν να αντιμετωπίσουν την κύρια γραμμή άμυνας που πλαισιώνει τις πόλεις-κλειδί Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.

Αντιμετωπίζοντας την ισοπαλία στο πεδίο οι δύο πλευρές στρέφουν τα βέλη τους στα μετόπισθεν και επιτίθενται στις υποδομές του αντιπάλου. Οι Ουκρανοί στοχεύουν τις υποδομές ανεφοδιασμού, διοίκησης και συγκέντρωσης δυνάμεων, ενώ οι Ρώσοι τις κρίσιμες υποδομές που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό και την ύδρευση. Βέβαια, η εκστρατεία τρόμου εναντίον των ουκρανικών υποδομών που είχε εξαπολύσει το προηγούμενο διάστημα το Κρεμλίνο έχει εξασθενήσει. Οι ρυθμοί με τους οποίους εκτοξεύονταν οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν μειωθεί αρκετά, με τους Ουκρανούς να συνδυάζουν αυτή την εξέλιξη με τα χτυπήματα που πραγματοποίησαν στις αεροπορικές στρατιωτικές βάσεις Ενγκελς και Σαράτοφ. Εκεί βρίσκονταν σημαντικά στοιχεία του ρωσικού στόλου βομβαρδιστικών. Από δορυφορικές φωτογραφίες φάνηκε πως περισσότερα από δέκα ρωσικά βομβαρδιστικά χτυπήθηκαν από τη θεαματική ενέργεια των Ουκρανών, η οποία δημιούργησε ανησυχίες στη Μόσχα για το κατά πόσο είναι ασφαλείς και οι πιο σημαντικές εγκαταστάσεις, οι οποίες φιλοξενούν και πυρηνικές κεφαλές. Να σημειωθεί πως από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις τα βομβαρδιστικά θα χτυπούσαν την ουκρανική ενδοχώρα την Τετάρτη, ενώ το χτύπημα σημειώθηκε δύο ώρες πριν από την επίθεση.

Αθέατη συμβολή

Από διαρροή που έδωσε στη δημοσιότητα ανώνυμος χάκερ αποκαλύφθηκε πως ο αμερικανικός στρατός δεν είναι καθόλου φειδωλός με τις πληροφορίες που μοιράζεται με τους Ουκρανούς. Ολες οι κινήσεις των Ρώσων σε γη, θάλασσα και αέρα καταγράφονται συστηματικά από τις αμερικανικές υπηρεσίες και κοινοποιούνται σχεδόν αμέσως στα ουκρανικά επιτελεία. Κάθε λογής πληροφορία που σχετίζεται με τις κινήσεις στο πεδίο βγαίνει στον αέρα σε λίγα λεπτά, αν όχι δευτερόλεπτα, και εμφανίζεται σχεδόν μαγικά στις οθόνες των Ουκρανών αξιωματικών μέσω ειδικής πλατφόρμας. Η τελευταία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως κατασκευή, αφού απεικονίζει χάρτες των πεδίων όπου είναι διαθέσιμες όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για τους διοικητές.

Μονάδες, εξοπλισμοί, κινήσεις, χρόνοι και τοποθεσίες φαίνονται εμφανώς, σαν να πρόκειται για βιντεοπαιχνίδι. Μάλιστα το ψηφιακό περιβάλλον της εν λόγω εφαρμογής που χρησιμοποιεί το ουκρανικό επιτελείο ανανεώνεται αυτόματα και πιθανότατα να δημιουργήθηκε από δυτικά χέρια. Σε κάθε περίπτωση η… ζωντανή απεικόνιση όλου του πολέμου αφενός τυγχάνει πλήρους εκμετάλλευσης από τους Ουκρανούς που γνωρίζουν κυριολεκτικά τα πάντα, αφετέρου διαλύει δεδομένα του πολέμου τα οποία ίσχυαν από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο μεγάλος Πρώσος θεωρητικός του πολέμου του 19ου αιώνα Καρλ φον Κλάουζεβιτς, που στο αξεπέραστο σύγγραμμα «Περί πολέμου» έχει γράψει για την «ομίχλη του πολέμου» που ανάγκαζε τους διοικητές να βασίζονται στην τύχη και στις προβλέψεις, μάλλον θα αναθεωρούσε τις απόψεις του μπροστά στο ψηφιακό «Πανοπτικόν» που χρησιμοποιούν σήμερα οι Ουκρανοί.

Στον αντίποδα, αποτελεί ερώτημα κατά πόσο οι Ρώσοι μπορούν να ανταγωνιστούν μια τέτοιου μεγέθους ροή πληροφοριών, αφού η κυριαρχία των Αμερικανών σε τηλεπικοινωνίες, συστήματα ραντάρ και δορυφορικά συστήματα θεωρείται λίγο πολύ δεδομένη από το σύνολο των αναλυτών. Ενδεχομένως τα προηγμένα οπλικά συστήματα που στέλνουν οι Αμερικανοί στους Ουκρανούς εντέλει να έχουν μικρότερη σημασία από τις πληροφορίες που μοιράζονται, διότι ακόμη και το καλύτερο όπλο πρέπει να γνωρίζει πού στοχεύει.

Δεύτερο κύμα ρωσικής επιστράτευσης;

Την τελευταία εβδομάδα οργίαζαν οι φήμες ότι επίκειται νέο κύμα επιστράτευσης. Ο πρόεδρος Πούτιν έσπευσε να τις διαψεύσει επισήμως λέγοντας πως δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για κάτι τέτοιο. Εντούτοις σύμφωνα με Ρώσους bloggers αυτό εντέλει θα πραγματοποιηθεί, διότι οι συνθήκες σιγά σιγά ωριμάζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο λόγος είναι η διαφορά στο έμψυχο δυναμικό που έχουν παρατάξει στο μέτωπο Ουκρανία και Ρωσία. Ωστόσο, για του λόγου το αληθές, το πρώτο κύμα της ρωσικής επιστράτευσης ξεκίνησε να παράγει αποτελέσματα και η πρώτη μονάδα ρίχτηκε στη μάχη για το Ντονμπάς κυριεύοντας ένα χωριό, αν και με μεγάλες απώλειες. Το μέλλον όμως διαγράφεται αιματηρό και ο πόλεμος μακρύς, όπως επισήμανε και ο Πούτιν.

Documento Newsletter