Για 34η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ενώ το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας επικεντρώνεται από τις 10:30 το πρωί της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη, όταν ξεκίνησαν ξανά οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας για την εξεύρεση «χρυσής τομής». Το Κίεβο να ευελπιστεί σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ενώ η διαπραγματευτική διαδικασία θα διεξαχθεί ενόσω είναι σε εξέλιξη οι εχθροπραξίες για την κατάληψη της Μαριούπολης και άλλων πόλεων.
Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναφορές για 100 νεκρούς στο Κίεβο- Μαίνεται η μάχη στο Σούμι- «Αποδείξεις» για χρήση παράνομων όπλων
Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών Ουκρανίας και Ρωσίας πριν από την έναρξη του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.
«Θα έχουμε μια σύντομη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες αύριο το πρωί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η Τουρκία είναι «ίσως η μόνη χώρα που καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μέσω διαλόγου», υποστήριξε.
Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι οι συζητήσεις του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «εξελίσσονται θετικά».
Ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι κύκλοι προσπάθησαν να εμπλέξουν την Τουρκία στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Δεν θα μπορέσει κανείς να εμποδίσει την Τουρκία, η οποία έχει μια δίκαιη και ειλικρινή στάση, να γίνει γέφυρα ειρήνης, ηρεμίας και εμπιστοσύνης στην περιοχή και σε όλον τον κόσμο», υποστήριξε ο Ερντογάν και χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε άλλη χώρα, συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ότι εκείνοι που προσπαθούν να εμπλέξουν τη χώρα μας στον πόλεμο, σε αυτήν την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, βλέπουν τη γέφυρα ειρήνης που έχουμε οικοδομήσει με ένα σφίξιμο στην καρδιά».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή, Ερντογάν και Πούτιν είχαν συμφωνήσει στη διεξαγωγή του νέου γύρου των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.
Από τις 28 Φεβρουαρίου, έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα τρεις γύροι συναντήσεων μεταξύ διπλωματών από τη Ρωσία και την Ουκρανία και μια σειρά από διαδικτυακές συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον τερματισμό του πολέμου.
Σειρήνες στο Κίεβο
Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.
«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.
Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο όμιλος Βάγκνερ ανέπτυξε πάνω από χίλιους μισθοφόρους
Μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Wagner έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε χθες Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εκτιμώντας ότι πάνω από 1.000 μαχητές της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης θα εμπλακούν ή εμπλέκονται ήδη στον πόλεμο.
«Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Όμιλος Βάγκνερ αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω Twitter.
«Αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων οργανωτικών στελεχών, για μάχιμες επιχειρήσεις», συνέχισε.
Ο όμιλος Βάγκνερ, που σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει κατηγορηθεί για ωμότητες στο Μαλί, στη Λιβύη και στη Συρία.
«Εξαιτίας των βαριών απωλειών» του ρωσικού στρατού και του ότι «η εισβολή (στην Ουκρανία) έχει αποτελματωθεί», η Μόσχα «πιθανόν αναγκάστηκε να μεταφέρει προσωπικό της Βάγκνερ στην Ουκρανία σε βάρος επιχειρήσεων στην Αφρική και τη Συρία», πάντα κατά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Στα μέσα του Μαρτίου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολόγισε ότι η Ρωσία έχει καταρτίσει λίστες 40.000 μαχητών του συριακού στρατού και συμμαχικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ουκρανία.
Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην Ουκρανία στο Ντονμπάς, όπου είναι αντιμέτωπες με «τις καλύτερα εξοπλισμένες και πιο εκπαιδευμένες ουκρανικές δυνάμεις».
Κατά την ίδια πηγή, «οι δυνάμεις των αυτονομιστών, με ενισχύσεις του ρωσικού στρατού και προσωπικού του ομίλου Βάγκνερ στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, προσπαθούν να τους περικυκλώσουν».
Ο όμιλος Βάγκνερ είναι ανάμεσα στις 59 εταιρείες και προσωπικότητες που μπήκαν την Πέμπτη στο στόχαστρο νέων κυρώσεων του Λονδίνου σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία προχώρησε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου.
Πέραν της εταιρείας μισθοφόρων, η γιγαντιαία ρωσική εταιρεία διαμαντιών Alrosa καθώς και ο Rushydro, κατασκευαστικός όμιλος εξειδικευμένος στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, μπήκαν επίσης στο στόχαστρο. Ο κατάλογος των φυσικών και νομικών προσώπων που υφίστανται κυρώσεις από το Λονδίνο έχει πλέον πάνω από 1.000 καταχωρίσεις.
ΔΟΑΕ: Άθικτο το ραδιενεργό υλικό σε επιστημονικό εργαστήριο στο Χάρκοβο έπειτα από νέο βομβαρδισμό
Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενημέρωσε ότι η «μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού» σε εγκατάσταση επιστημονικής έρευνας στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας παραμένει «άθικτη», παρά το ότι βομβαρδισμός που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό προκάλεσε ζημιές στο κτίριο.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, εξήγησε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες ότι η εγκατάσταση, η οποία είχε βομβαρδιστεί ήδη μια φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου, επλήγη ξανά το Σάββατο.
Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον οργανισμό ότι «το κτίριο, η θερμομόνωσή του και η αίθουσα πειραμάτων υπέστησαν ζημιές, αλλά η πηγή νετρονίου, που περιέχει ραδιενεργό υλικό (…) δεν χτυπήθηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η εγκατάσταση, το απόθεμα ραδιενεργού υλικού στην οποία είναι μικρό, χρησιμοποιείτο πριν από την πόλεμο για «έρευνα και ανάπτυξη και παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές», εξηγείται ακόμη.
Ο προηγούμενος βομβαρδισμός, νωρίτερα τον Μάρτιο, προκάλεσε ζημιές στο κτίριο και διέκοψε προσωρινά την ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης.
Διεθνής Αμνηστία: Η εισβολή της Ρωσίας «επανάληψη» του πολέμου στη Συρία
Η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «επανάληψη» όσων συνέβησαν στη Συρία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον «πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων πολέμου» τον ένα μήνα και πλέον που διαρκεί η ένοπλη σύρραξη, τόνισε η Διεθνής Αμνηστία, που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα στο Γιοχάνεσμπουργκ την ετήσια έκθεσή της (2021-2022).
«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι επανάληψη όσων είδαμε στη Συρία», έκρινε η γενική γραμματέας της ΜΚΟ, η Ανιές Καλαμάρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διαπράττονται «εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, κατοικιών», βομβαρδισμοί σχολείων, κατήγγειλε και κατηγόρησε τη Ρωσία πως επιτρέπει να οργανώνονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι μεν, αλλά τους μετατρέπει κατόπιν σε «παγίδες θανάτου».
«Ερευνητές μας που βρίσκονταν επιτόπου για δέκα ημέρες τεκμηρίωσαν τη χρήση πανομοιότυπων τακτικών με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία και στην Τσετσενία», όπως επιθέσεις εναντίον αμάχων, ή χρήση όπλων απαγορευμένων από το διεθνές δίκαιο, υπερθεμάτισε κατά τη διάρκεια παράλληλης συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι η Μαρί Στράδερς, διευθύντρια του παραρτήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.
Απευθυνόμενη σε περίπου είκοσι αφρικανικές κυβερνήσεις οι οποίες στις αρχές Μαρτίου, όταν τέθηκε σε ψηφοφορία σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που απαιτούσε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, προτίμησαν να απόσχουν, η ΜΚΟ ερίζει πως μπροστά στις ενέργειες της Ρωσίας, δεν νοείται «ουδετερότητα».
Εξάλλου, δύο και πλέον χρόνια αφότου ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού, η Αμνηστία καταγγέλλει αυτές που χαρακτηρίζει επιθέσεις εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πρόσχημα τον αγώνα κατά της υγειονομικής κρίσης.
«Στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, κράτη εμπόδισαν και διέλυσαν καταχρηστικά διαδηλώσεις, ενίοτε με προκάλυψη τις ρυθμίσεις με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού», ειδικά στο Καμερούν, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο Τσαντ, αναφέρει.
Επιπλέον, στηλιτεύει νόμους που περιορίζουν τις ελευθερίες της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης σε 67 από τις 154 χώρες με τις οποίες καταπιάνεται στην έκθεση: στην Καμπότζη, στην Αίγυπτο, στο Πακιστάν, στην Τουρκία, αλλά και στις ΗΠΑ.
Ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Χάρη στην πρόοδο του εμβολιασμού, αρκετές χώρες χαλάρωσαν προοδευτικά τα περιοριστικά μέτρα.
Όσον αφορά την ανοσοποίηση, η Αμνηστία στηλιτεύει το γεγονός ότι πλούσιες χώρες, «όπως τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία, η Ελβετία και το ΗΒ» αντιτάχθηκαν στην προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της COVID-19.
Παράλληλα «οι φαρμακευτικές εταιρείες», υπό την πίεση «ισχυρών κυβερνήσεων», έδωσαν «τη βασική προτεραιότητα στην παράδοση των εμβολίων στις χώρες με υψηλά εισοδήματα» επιδεινώνοντας τις ανισότητες. «Οι χώρες με υψηλά εισοδήματα δημιούργησαν απόθεμα εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων από όσες μπορούσαν να αξιοποιήσουν», και ορισμένες «ήταν σε θέση να εμβολιάσουν πέντε φορές όλο τον πληθυσμό τους» ενώ άλλες αντιμετώπιζαν τεράστια έλλειψη, υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση της Αμνηστίας.
Ακόμη, η ΜΚΟ καταφέρεται εναντίον των εταιρειών που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κρίνοντας πως προσέφεραν εύφορο έδαφος για την παραπληροφόρηση κάθε λογής όσον αφορά την πανδημία.
Ευρύτερα, η οργάνωση στηλιτεύει το ότι την περασμένη χρονιά «επωάστηκαν νέες ένοπλες συρράξεις» ενώ «ανεπίλυτες συγκρούσεις βάθυναν». «Στο Αφγανιστάν, στην Μπουρκίνα Φάσο, στην Αιθιοπία, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, στη Λιβύη, στη Μιανμάρ και στην Υεμένη (…) διαπράχθηκαν παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε μαζική κλίμακα», τονίζει. Κατάφωρες παραβιάσεις έμειναν ατιμώρητες, προσθέτει. «Σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρξε διεθνής αντίδραση· σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρξε δικαιοσύνη και λογοδοσία».