Ουκρανία: Διχόνοια στην ΕΕ για τα σιτηρά του πολέμου

Ουκρανία: Διχόνοια στην ΕΕ για τα σιτηρά του πολέμου
AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Το δυτικό μέτωπο εναντίον της ρωσικής εισβολής θέλει να φαίνεται αρραγές, όμως δε λείπουν τα κομπρεμί με τους παρίες ώστε να κρατούνται στη γραμμή και να μην… ξεστρατίζουν προς ανατολάς. Ένα από τα μάλλον απίθανα θέματα για διχόνοια, που θα μπορούσε να μαντέψει κανείς στην αρχή του πολέμου, είναι τα ουκρανικά σιτηρά, για τα οποία η ΕΕ έχει προβλέψει γαλαντόμες παραχωρήσεις.

Οι χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν διαμαρτυρηθεί εντόνως στην Κομισιόν, η οποία τους έκανε το… χατίρι την περασμένη άνοιξη να κάνουν εμπάργκο στα σιτηρά, που αποτελούσαν αθέμιτο ανταγωνισμό για την εγχώρια παραγωγή και δυσαρεστούσαν τους αγρότες. Οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη δυσαρέσκεια των πολιτών της επαρχίας καθώς αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εκλογικής τους βάσης.

Έτσι, παρά την απόφαση της Κομισιόν να μη συνεχίσει το εμπάργκο στα σιτηρά της Ουκρανίας, Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία ανακοίνωσαν μονομερείς απαγορεύσεις για να περιορίσουν τις εισαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη ζώνη.

Διαφορετικές στάσεις

Ας σημειωθεί ότι το εμπάργκο αφορούσε επίσης τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μαρσέλ Τσιολάκου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του θα επιδιώξει να παρατείνει την απαγόρευση στην εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών για 30 ημέρες, εάν αυξηθούν τα αιτήματα για εισαγωγές. Ο Τσιολάκου ανέφερε ότι η Ρουμανία δεν είχε αιτήματα για εισαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία από την Παρασκευή, όταν και τελείωσε η προθεσμία του ευρωπαϊκού εμπάργκο ενώ υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί μια επανάληψη της κατάστασης νωρίτερα φέτος που επηρέασε τους Ρουμάνους αγρότες.

Στη Βουλγαρία, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε την άρση της απαγόρευσής του στα ουκρανικά σιτηρά την περασμένη εβδομάδα

Αντιδράσεις από ευρωπαίους

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ευρωπαϊκές χώρες αντέδρασαν στις μονομερείς ενέργειες από χώρες που έχουν ξανά στο παρελθόν χρησιμοποιήσει… επιθετική διπλωματία για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους ή να κερδίσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η μονομερής δράση φαινόταν παράνομη, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του είπε ότι οι κινήσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη Δευτέρα σχέδια να μηνύσουν την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Όπως οι περισσότερες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, η Πολωνία και η Σλοβακία είναι από τους ισχυρότερους συμμάχους του Κιέβου στον αγώνα του κατά της εισβολής της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2022. Η στάση της Ουγγαρίας ήταν πιο αμφίθυμη, αφού είναι το μόνο μέλος της συμμαχίας ΕΕ και ΝΑΤΟ που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα, που εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της. Ωστόσο, οι εξαγωγές σιτηρών ήταν ένας τομέας τριβής σε όλη την περιοχή

Διακοπή εξαγωγών

Ο πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία έχει διαταράξει την ικανότητά της να εξάγει γεωργικά προϊόντα μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, οδηγώντας σε αύξηση των αποστολών μέσω οδικών και σιδηροδρομικών διεξόδων προς τις πέντε γείτονές της στην ΕΕ.

Οι αγρότες σε αυτές τις χώρες διαμαρτυρήθηκαν ότι αυτές οι αποστολές στρεβλώνουν τις τοπικές αγορές, με αποτέλεσμα η ΕΕ να εγκρίνει εμπορικούς περιορισμούς – ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει τη διαμετακόμιση – έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Λουίς Πλανάς Πουτσάντες δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κρίνει εάν οι μονομερείς απαγορεύσεις έχουν παραβιάσει τους κοινοτικούς νόμους.

Documento Newsletter