Ουκρανία: Διπλωματικός πυρετός εν αναμονή νέων ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία – Συνάντηση με τον Πούτιν θέλει ο Ζελένσκι

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον τέταρτο γύρο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στις 10:30 τοπική ώρα, την στιγμή που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, πλήττοντας τα ξημερώματα εννιαώροφη πολυκατοικία στα προάστια του Κιέβου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις.

Σχετικά με το σημερινό κύκλο συζητήσεων ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι οι συζητήσεις σήμερα θα επικεντρωθούν στο να επιτευχθεί η κατάπαυση πυρός, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και η εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

«Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα» των συνομιλιών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter την Κυριακή το βράδυ ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Νωρίτερα την Κυριακή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σήμερα ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αξίωσε επίσης εκ νέου σήμερα το NATO να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει «ρωσικές ρουκέτες» να πέφτουν στο έδαφος των κρατών-μελών του. «Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Τριάντα πύραυλοι μόνο στην περιοχή της Λβιβ», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Δεν συμβαίνει τίποτα εκεί που να μπορεί να απειλήσει το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα του NATO». «Την περασμένη χρονιά, είχα προειδοποιήσει ξεκάθαρα τους ηγέτες του NATO ότι εάν δεν λάμβαναν σκληρά προληπτικά μέτρα σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα ξεκίναγε πόλεμο», συνέχισε.

Σοκ από την ρωσική επίθεση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία

Παράλληλα, ο βομβαρδισμός από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης κοντά στην πόλη Λβιβ (δυτικά) χθες προκάλεσε σοκ πυροδοτώντας παράλληλα, μία νέα διπλωματική κινητικότητα για τον τερματισμό του πολέμου, με τα δύο μέρη να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία τους. Οι ειρηνευτικές προσπάθειες εντείνονται, λόγω και του κινδύνου να γενικευτεί ο πόλεμος και να αναγκαστεί το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στρατιωτικά καθώς οι εκτιμήσεις ότι η ρωσική εισβολή και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας θα αφορούν μόνο στην ανατολική Ουκρανία μέχρι το Κίεβο και έως την Οδησσό στο νότο φαίνεται να διαψεύδονται.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντολιάκ ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ασταμάτητα μέσω τηλεδιασκέψεων. «Ομάδες εργασίας λειτουργούν συνεχώς. Ένας μεγάλος αριθμός ζητημάτων χρήζει συνεχούς προσοχής» σημείωσε. Όπως τόνισε «σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία επαναλαμβάνει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο», προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν θα υποχωρήσουμε σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα και έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία είναι ζήτημα ημερών».

 

Αλλά και από τη ρωσική πλευρά ο διαπραγματευτής Λέονιντ Σλούτσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό «ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή». Πάντως δεν έχει διαρρεύσει τίποτα για την κατεύθυνση και το περιεχόμενο μίας συμφωνίας.

Από το χθεσινό ρωσικό βομβαρδισμό πάντως κοντά στην πόλη Λβιβ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 134, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Μόσχα, από την πλευρά της, έκανε λόγο για κάπου 180 νεκρούς.

Εν αναμονή νέων επιθέσεων

Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμά πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στο Χάρκοβο, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου «Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε.

Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια του Χάρκοβο, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Υπουργός Υγείας Ουκρανίας: Επτά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Επτά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

Τα νοσοκομεία αυτά θα πρέπει να ανοικοδομηθούν εκ θεμελίων, έχουν ισοπεδωθεί εξαιτίας βομβαρδισμών, είπε ο κ. Λιάσκο χθες Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Άλλες εκατό και πλέον εγκαταστάσεις υγείας υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του πολέμου.

Στις τάξεις του υγειονομικού προσωπικού, ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους έξι νεκρούς και τους 12 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο βομβαρδισμός συγκροτήματος παιδιατρικού νοσοκομείου όπου λειτουργούσε μαιευτήριο στη Μαριούπολη προ ημερών προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η Μόσχα υποστήριξε πως το κτίριο είχε μετατραπεί σε στρατιωτική θέση και άρα ήταν θεμιτός στόχος. Το Κίεβο και τα Ηνωμένα Έθνη αντέτειναν ότι η εγκατάσταση συνέχιζε να λειτουργεί ως νοσοκομείο όταν επλήγη.