Ουκρανία: «Δύσκολη η κατάσταση στο Κίεβο», περικυκλωμένες Οδησσός, Μαριούπολη – Επιθέσεις σε σιδηροδρομικές συνδέσεις

Με καθυστέρηση δύο ωρών, δηλαδή στις 16:00 θα ξεκινήσουν τελικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας και συγκεκριμένα στο Μπρεστ, σύμφωνα με το Reuters. «Οι συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα ξεκινήσουν σε λίγες ώρες», δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα να μην διεξαχθούν μετά από αντιρρήσεις της ουκρανικής ομάδας. «Και πάλι, η ουκρανική ομάδα βρήκε κάποιο πρόσχημα για να αναβάλει αυτές τις διαπραγματεύσεις. Σίγουρα λαμβάνουν οδηγίες από την Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αυτή η χώρα δεν είναι απολύτως ανεξάρτητη», ανέφερε ο Λαβρόφ. Η ουκρανική πλευρά είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την τοποθεσία των συνομιλιών, ωστόσο τελικά ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί κανονικά.

«Οι συνομιλίες θα γίνουν, είμαστε τώρα σε επαφή με την ουκρανική πλευρά, στον ίδιο χώρο όπου είχαν προγραμματιστεί, στο έδαφος της περιοχής Μπρεστ της Λευκορωσίας. Η ρωσική αντιπροσωπεία περιμένει. Αναμένουμε απολύτως ήρεμα για τις 14:00, νομίζω ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 14:00» είπε ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτή και «δεξί χέρι» του Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Επιθέσεις σε σιδηροδρομικές συνδέσεις για να εμποδίσουν την απομάκρυνση των αμάχων

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε σιδηροδρομικές συνδέσεις για να εμποδίσουν την απομάκρυνση των αμάχων, δηλώνει σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Συνεχείς επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες έχουν προκαλέσει τη διακοπή της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης και οι τοπικές αρχές έχουν ανάγκη μια κατάπαυση του πυρός για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, δήλωσε ο ίδιος.

«Οι εισβολείς προσπαθούν συστηματικά και μεθοδικά να αποκλείσουν την πόλη της Μαριούπολης», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Ζελένσκι: Η Ρωσία να μελετήσει τη λέξη «αποζημιώσεις» και ο Πούτιν να «σώσει τους ρωσόφωνους στη δική του χώρα»

Οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν απέναντι στη ρωσική εισβολή, είπε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και πρόσθεσε ότι από τα μεσάνυχτα η Μόσχα βομβαρδίζει ακατάπαυστα.

«Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας», είπε ο Ζελένσκι τονίζοντας ότι η Ουκρανία παραλαμβάνει καθημερινώς προμήθειες όπλων από τους διεθνείς συμμάχους της.

Είπε ακόμη ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ουκρανία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού: «Εδώ και μια εβδομάδα ένας άλλος ιός μας έχει επιτεθεί», είπε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι τακτικές της Ρωσίας που αλλάζουν και ο βομβαρδισμός αμάχων σε πόλεις απέδειξαν ότι η Ουκρανία αντιστέκεται με επιτυχία στο αρχικό σχέδιο της Μόσχας για την επίτευξη μιας γρήγορης νίκης μέσω μιας χερσαίας επίθεσης.

Παράλληλα κάλεσε τη Ρωσία να μελετήσει τη λέξη “αποζημιώσεις” καθώς το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα να επανορθώσει για ό,τι έχει καταστρέψει από την εισβολή.

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ουκρανία καταβάλλει τις συντάξεις και προσφέρει οικονομικό βοήθημα σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας του πολέμου και ότι 16.000 ξένοι έχουν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν για την Ουκρανία.

Σε μια συγκινητική ομιλία του επισήμανε ότι οι Ουκρανοί έχουν ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους, τον λιμό του Χολοντόμορ, το Ολοκαύτωμα, τον σοβιετικό τρόμο, την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ καθώς και την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη των ανταρτών στα ανατολικά.

“Δεν έχουμε τα μεγαλύτερα εδάφη…δεν έχουμε πυρηνικά όπλα, δεν προμηθεύουμε με πετρέλαιο και φυσικό αέριο τις διεθνείς αγορές. Αλλά έχουμε τον λαό μας, έχουμε τη γη μας. Γι αυτά παλεύουμε”.

Σε μήνυμά του προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε: «Πήγαινε να σώσεις τους δικούς σου ρωσόφωνους. Όχι σε όλο τον κόσμο, αλλά στη δική σου χώρα. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς εκεί, περίπου 150 εκατομμύρια. Όσο για εδώ–Δόξα στην Ουκρανία! ».

Οχυρώνεται το Κίεβο – «Δύσκολη η κατάσταση», λέει ο δήμαρχος

Την ίδια ώρα, οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται με μεγάλη σφοδρότητα. Η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι «δύσκολη αλλά υπό έλεγχο», δήλωσε την Πέμπτη ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. Όπως είπε δεν υπήρξαν θύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι οι νυχτερινές εκρήξεις ήταν ουκρανικές αντιαεροπορικές άμυνες που έπληξαν εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους, ανέφερε το Reuters.

Ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να οχυρώνει την καρδιά της χώρας προκειμένου να αποτρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις να μπουν στην πρωτεύουσα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν νωρίς το πρωί ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Παρόμοια επίθεση σε πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο σημειώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του επικοινωνιακού πολέμου της Ουκρανίας.

Οι σειρήνες της αεράμυνας έχουν ξεκινήσει να ηχούν από νωρίς το πρωί. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

 

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

 

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Επίσης, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε αργά το βράδυ κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο. Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, μετέδωσε το Reuters. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

 

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Παρατηρήσαμε, όπως σίγουρα όλοι έχετε παρατηρήσει, μια αύξηση εκτόξευσης πυραύλων, χρήσης πυροβολικού που στοχεύουν την πόλη και αυτή την (αυξάνουσα) επιθετικότητα όσον αφορά μόνο τον οπλισμό που μεταφέρουν στην πόλη», ο αξιωματούχος είπε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Υπό πολιορκία Μαριούπολη και Οδησσός

Παράλληλα, αποκλεισμένη από τις ρωσικές δυνάμεις είναι και η Οδησσός ενώ η Μαριούπολη πολιορκείται στενά. Tο δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης  αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η Ρωσία βομβαρδίζει συνεχώς και σκόπιμα κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές στο νότιο λιμάνι της Ουκρανίας, αφήνοντάς την πόλη χωρίς νερό, θέρμανση ή ρεύμα και εμποδίζοντας την μεταφορά προμηθειών και άμαχων πληθυσμών.

Υπό ρωσικό έλεγχο η Χερσώνα και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Υπό τον έλεγχο της Μόσχας βρίσκονται από χθες το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ αλλά και η Χερσώνα, η μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας ενώ το Κίεβο πλήττεται από σφοδρές εκρήξεις.

Σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το CNN, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τουλάχιστον τρία σχολεία, αλλά και έναν καθεδρικό ναό στο Χάρκοβο. Από τις επιθέσεις των Ρώσων δεν γλίτωσαν ούτε καταστήματα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνουν τις εν λόγω επιθέσεις, με το CNN να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά τους. Ένα από τα σχολεία βρίσκεται στη βόρεια γειτονιά της Σαλτίβκα, ενώ τα άλλα δύο απέχουν λίγο περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από τη βιομηχανική περιοχή, στα νοτιοανατολικά της πόλης. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα από τις ρωσικές επιθέσεις.

Επίσης, μια σειρά από έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα μέσα στον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης του Χάρκοβο έσπασαν από εκρήξεις στο κοντινό κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.