Ουκρανία: Βολοντίμιρ ο φλου

Ουκρανία: Βολοντίμιρ ο φλου

Με_x000D_
«βουτιά στο άγνωστο» παρομοίασε η γαλλική «Libération» την εκλογή του_x000D_
Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην προεδρία της Ουκρανίας. Οχι άδικα. 

Ο 41χρονος κωμικός που έγινε πολιτικός με το σλόγκαν «καμία υπόσχεση, καμία αθέτηση» έκανε σημαία του τις γενικόλογες ρητορείες, τα σποτάκια και τα αστειάκια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Το ότι ζήτησε από τους ψηφοφόρους να του προτείνουν πολιτικές έδειξε εξαρχής ότι ο Βολοντίμιρ είναι… φλου. Δηλώνει θετικά διακείμενος απέναντι στην Ευρώπη, υποστηρικτής της ενσωμάτωσης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αναμενόμενο, δεδομένου ότι η Ουκρανία οφείλει να αποπληρώσει χρέη 32 δισ. ευρώ σε ξένους πιστωτές την περίοδο 2019-2021.

Εχει «φιλελεύθερες απόψεις»

Στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας ο εκατομμυριούχος Ζελένσκι χάρη στην εταιρεία παραγωγής του –λέει ότι– έχει φιλελεύθερες απόψεις. Εχει εξαγγείλει ότι θα πάρει «από τα χέρια των ολιγαρχών της χώρας την οικονομική εξουσία μέσω αυστηρότερης νομοθεσίας» και ότι θα βάλει «τέλος στη διαφθορά». Πώς όμως; Ακούγεται ότι σκέφτεται να προσλάβει ορισμένα δυνατά χαρτιά, όπως τη Μάρτα Μπορς, πρώην εισαγγελέα στις ΗΠΑ, και τη Λάουρα Κόβεσι, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς της Ρουμανίας.

Στο φλέγον ζήτημα του πολέμου με τους αντάρτες στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς, οι οποίοι χαίρουν της στήριξης της Ρωσίας, εξέφρασε την επιθυμία να επανεκκινήσει τις ειρηνευτικές διαδικασίες βάσει της συμφωνίας του Μινσκ, η οποία όριζε την άμεση κατάπαυση του πυρός. Εκκίνηση από το μηδέν; Η συμφωνία είναι κενό γράμμα. Υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και κατέρρευσε πλήρως τον Ιανουάριο του 2015.

Αναμφισβήτητα ο Ζελένσκι λαϊκίζει, χωρίς όμως να επενδύει στον φόβο και στην εθνικιστική ρητορική, όπως για παράδειγμα ο έτερος κωμικός Μπέπε Γκρίλο που ανήλθε στην εξουσία στην Ιταλία. Εμφανίζεται να μην επιδιώκει τη ρήξη αλλά την αρμονία μεταξύ των κατακερματισμένων εθνικών ταυτοτήτων της Ουκρανίας και έχει δηλώσει ότι θέλει να σταματήσει τη γλωσσική και πολιτιστική «ουκρανοποίηση» που επιδίωξε ο προκάτοχός του Πέτρο Ποροσένκο.

Διακυβέρνηση μέσω δημοψηφισμάτων

Το πιο «σαφές» σημείο στον κυκεώνα της προεκλογικής ασάφειας του Ζελένσκι είναι η πρόθεσή του να συμπεριλάβει ενεργά τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων μέσω δημοψηφισμάτων «για όλα τα σημαντικά ζητήματα». Και για τα λιγότερα σημαντικά οι πολίτες θα συμμετέχουν μέσω των προσφιλών στο επιτελείο του κοινωνικών δικτύων.

Δύο τα τινά, λένε οι αναλυτές. Οι εξαγγελίες του για άμεση δημοκρατία αποτελούν είτε προεκλογικό τέχνασμα είτε προπέτασμα μιας επιφανειακής προεδρίας τα νήματα της οποίας θα κινεί στην πραγματικότητα ο ενθουσιώδης υποστηρικτής και επιχειρηματικός συνέταιρος, αυτοεξορισθείς δισεκατομμυριούχος και εχθρός του Ποροσένκο, Ιγκορ Κολομόισκι.

«Βλέπουμε τη γέννηση ενός πολιτικού σχεδίου πραγματικά μοναδικού. Ενα ριάλιτι σόου στο οποίο ο καθένας θα μπορεί να συμμετέχει» υποστηρίζει ο πολιτολόγος Μπαλάζ Γιαραμπίκ.

Στην προεκλογική εκστρατεία του το επιτελείο του Ζελένσκι επιδίωξε –και πέτυχε– να θολώσει τα νερά μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Την ώρα που εκείνος ανέβαινε στη σκηνή για τη νικητήρια ομιλία του ακουγόταν ως μουσική υπόκρουση το τραγούδι των τίτλων αρχής της τηλεοπτικής σειράς στην οποία υποδύεται έναν καθηγητή που γίνεται… πρόεδρος της χώρας. Το δε όνομα του κόμματός του ταυτίζεται με τον τίτλο της σειράς: «Υπηρέτης του λαού».

Documento Newsletter