Σε ισχύ έχει τεθεί η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους από τις 9 το πρωί προκειμένου να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Iryna Vereshchuk δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός από τις 9 το πρωί έως τις 21:00 τοπική ώρα, όπως αναφέρει το Reuters. Την ίδια στιγμή που κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των άμαχων και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι εκκένωσης άνοιξαν σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων η Μπουτσά, το Ιρπίν, το Γκοστομέλ και η Μαριούπολη. Λίγο πριν ξεκινήσει ωστόσο η κατάπαυση του πυρός σήμαναν οι σειρήνες στο Κίεβο, στο Τσερνίχιβ, στο Λούμπνι, στην Πολτάβα και στο Βασίλκιν, στέλνοντας τους πολίτες στα καταφύγια.
Απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης και κρέατος
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη.
Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εισαγωγών σιταριού, όπως δήλωσε προ ημερών ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί.
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τη Ρωσία να προχωρά την εισβολή της, οι τιμές στα σιτηρά στην ευρωπαϊκή αγορά «εκτοξεύονται». Συγκεκριμένα, οι τιμές του σίτου άλεσης και του αραβοσίτου έκλεισαν χθες σε νέο ρεκόρ στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, έφτασαν τα 351,25 ευρώ και 340 ευρώ ανά τόνο, αντίστοιχα, για την προθεσμία του Μαρτίου 2022, επηρεασμένες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση.
Ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας Charlie McConalogue είπε στο RTE ότι οι αγρότες, πολλοί παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων και βοείου κρέατος, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο καλλιέργειας σιτηρών φέτος.
«Ασφαλείς» οι άμαχοι από τη Σούμι
Οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν χθες μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Σούμι, 350 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, έφθασαν «με ασφάλεια» σε κεντρική περιοχή της χώρας, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας.
«Καλή είδηση, οι άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Σούμι. Η πρώτη οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην (πόλη) Πολτάβα», νοτιοανατολικά του Κιέβου, ενημέρωσε ο Κιρίλο Τιμοσένκο μέσω Telegram.
«1.100 ξένοι φοιτητές θα συνεχίσουν σιδηροδρομικώς προς τη Λβιβ. Επί του παρόντος όλοι είναι ασφαλείς, τους μοιράστηκαν τρόφιμα», συνέχισε.
Μια δεύτερη οχηματοπομπή, αποτελούμενη από 39 λεωφορεία με άμαχους, ήταν καθ’ οδόν και «βρίσκεται ήδη στην περιφέρεια» της πόλης αυτής, συνέχισε. «Πρόκειται για παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, ξένους φοιτητές». Μπορούν «να μείνουν στην Πολτάβα ή να συνεχίσουν προς τη Λβιβ», δυτικά, έγραψε.
«Είμαι ευτυχής που το έργο της ομάδας εκκένωσης ως αυτό το στάδιο εκτυλίχθηκε με μεγάλη επιτυχία. Ευχαριστώ τον λαό της Σούμι που πολέμησε γενναία τον εχθρό για 13 ημέρες», συμπλήρωσε.
22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Σούμι την Δευτέρα
Ωστόσο, 22 άνθρωποι – ανάμεσά τους τρία παιδιά – φέρεται να σκοτώθηκαν την περασμένη Δευτέρα από τη ρωσική αεροπορική επιδρομή στη Σούμι.
Ο περιφερειακός κυβερνήτης της περιοχής, Dmytro Zhyvytskyi, ανέφερε μιλώντας στο BBC ότι η Ρωσία βομβάρδισε μια κατοικημένη περιοχή στα βορειοανατολικά της πόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατηγορώντας τους για «μαζική δολοφονία». «Τρεις βόμβες σε ένα βράδυ… Ήταν μια τρομερή νύχτα».
Εννέα άτομα σε ένα μόνο σπίτι φέρεται να σκοτώθηκαν, έξι σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και περίπου 20 ακόμη μερικώς.
Από την Σούμι υπολογίζεται πως έχουν απομακρυνθεί περίπου 5.000 άνθρωποι μετά την κατάπαυση του πυρός που έχει αποφασιστεί.
Επίσης, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη εξαιτίας ρωσικών πυρών στην πόλη Σεβεροντονέτσκ στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανέφερε σήμερα ο περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, τον Σεργκίι Γκαϊντάι, ο ρωσικός στρατός «άνοιξε πυρ» εναντίον κατοικιών και άλλων κτιρίων. Δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για βολές πυροβολικού ή όχι.
Ρωσική φάλαγγα πλησιάζει το Κίεβο
Υπό στενή πολιορκία συνεχίζουν να βρίσκονται το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Μαριούπολη και η Οδησσός με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η τελική ρωσική έφοδος για την κατάληψη της πρωτεύουσας ολοένα και πλησιάζει. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Maxar δημοσίευσε μερικές ακόμη δορυφορικές εικόνες που φαίνεται να δείχνουν ένα ρωσικό κομβόι κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ – μόλις λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου. Δεν είναι γνωστό ωστόσο, αν πρόκειται για το γνωστό κομβόι που βρίσκεται εδώ και μέρες έξω από το Κίεβο ή για νέο.
Also today, @Maxar managed to get satellite images of Irpin. They show multiple craters left by various rockets and other artillery. pic.twitter.com/jHHBy5U4ll
— Christopher Miller (@ChristopherJM) March 8, 2022
Το αμερικανικό Πεντάγωνο μίλησε και εκείνο με τη σειρά του για ρωσική κινητικότητα στην περιοχή της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, με μία φάλαγγα που προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά.
Την ίδια ώρα, το ουκρανικό γενικό επιτελείο λέει ότι συνεχίζει να έχει υπό τον έλεγχό του το Κίεβο παρά τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων τη νύχτα, ενώ οι μάχες συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σύμφωνα με το BBC αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις στην πρωτεύουσα Κίεβο, αλλά και τις γύρω περιοχές ενώ οι σειρήνες συνεχίζουν να ηχούν.
Σύμφωνα ωστόσο με το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στα βόρεια του Κιέβου και οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να κατάφεραν να καταρρίψουν ρωσικά αεροπλάνα.
Οι μάχες πάντως συνεχίζονται στα βόρεια και βορειοδυτικά στο Πολίσκι και στο Βολίν, κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, καθώς και στην πόλη Τσερνίχιβ. Στο νότο οι μάχες συνεχίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις για την εξασφάλιση «αεροδρομίων ζωτικής σημασίας».
Χωρίς πολωνική βοήθεια το Κίεβο
Ωστόσο είναι σαφές πλέον ότι η Ουκρανία μένει στρατιωτικά, με εξαίρεση μία μικρή βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες, μόνη της απέναντι στη Ρωσία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει όλο και πιο άγριες οικονομικές κυρώσεις. Η Ουάσιγκτον απέρριψε τη νύχτα την προσφορά της Βαρσοβίας να διαθέσει και τα 33 πολεμικά της αεροσκάφη (τύπου MiG-29) στη μάχη κατά της Ρωσίας, αλλά μέσω ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και όχι απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, «μη βιώσιμη» και θα ήγειρε, όπως είπε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».