Ουκρανία: Απρόθυμες εμφανίζονται πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αποστολή στρατεύματων

Ουκρανία: Απρόθυμες εμφανίζονται πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αποστολή στρατεύματων

Απροθυμία στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που μέχρι τώρα έχουν στηρίξει πιο «θερμά» το Κίεβο, καταγράφεται στις δηλώσεις των ηγετών ενόψει της έκτακτης διάσκεψης στο Παρίσι.

Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε σε δηλώσεις του πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ: «Η Πολωνία δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Από την πλευρά της, η Γερμανία έκρινε «πρόωρες» τις συζητήσεις για ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά τη δήλωση της Βρετανίας ότι είναι έτοιμη να στείλει στρατιώτες ως δύναμη διατήρησης της ειρήνης εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τουσκ: «Η Πολωνία θα υποστηρίξει την Ουκρανία όπως έχει κάνει μέχρι τώρα: οργανωτικά, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές μας, σε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια. Δεν σχεδιάζουμε να στείλουμε Πολωνούς στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας. Θα… παρέχουμε επιμελητειακή και πολιτική υποστήριξη στις χώρες που θέλουν ενδεχομένως να παράσχουν τέτοιες εγγυήσεις στο μέλλον, τέτοιες φυσικές εγγυήσεις».

Ο Τουσκ προειδοποίησε να μην τίθεται σε αμφισβήτηση η συμμαχία της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από μία θυελλώδη εβδομάδα με πολλές χώρες να φοβούνται ότι δεν μπορούν να υπολογίζουν σε υποστήριξη από την Ουάσινγκτον και πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει μια συμφωνία ειρήνης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που θα υπονομεύει το Κίεβο και ευρύτερα την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Η Πολωνία… μπορεί και πρέπει να παίξει θετικό ρόλο. Με αυτό, εννοώ (να διασφαλίσει) τη στενότερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Πολωνία, την Ουκρανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία και η Νορβηγία. Δεν μπορεί να υπάρξει χώρος για ‘είτε/είτε’ — την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε.

Είπε πως δεν είναι η ώρα για σκέψεις περί οικοδόμησης μιας εναλλακτικής στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και υποστήριξε πως οι χώρες που προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πρέπει να είναι σίγουρες ότι μπορούν να τις εκπληρώσουν.

«Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί για πολύ μεγαλύτερη επένδυση στις αμυντικές ικανότητές μας. Θα ρωτήσω τους πρωθυπουργούς αν είναι έτοιμοι να λάβουν αποφάσεις στ΄αλήθεια».

Από την πλευρά της, η Γερμανία έκρινε πως είναι «πρόωρες» οι συζητήσεις για ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, μετά τη δήλωση της Βρετανίας ότι είναι έτοιμη να στείλει στρατιώτες ως δύναμη διατήρησης της ειρήνης εφόσον χρειαστεί.

«’Εχουμε πει κατ΄επανάληψη ότι πρέπει πρώτα να περιμένουμε να δούμε αν και πώς η ειρήνη, όπως ελπίζουμε, θα εγκατασταθεί στην Ουκρανία», είπε η Κρίστιαν Χόφμαν, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

«Στη συνέχεια, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τους όρους και τον τρόπο που μπορεί αυτό να οργανωθεί», πρόσθεσε, όμως η Γερμανία εκτιμά πως οι συζητήσεις «σε αυτό το στάδιο είναι ακόμη πρόωρες».

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε επίσης πως είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία καθώς πρώτα θα πρέπει να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη.

Διαβάστε επίσης:

Μόσχα: Στη Σαουδική Αραβία και ο Λαβρόφ για τη συνάντηση με Ρούμπιο και μενού την Ουκρανία


Παρίσι: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Ουκρανικό ενώ η Ουάσιγκτον γύρισε την πλάτη στους Ευρωπαίους


Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κουνάει το δάχτυλο και κάνει μαθήματα «Δημοκρατίας» στους Ευρωπαίους (Video)


Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα «πάνω κάτω» μετά την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου στο Μόναχο


Η Ευρώπη τρέχει πίσω από τον Τραμπ στην Ουκρανία – Ουραγός η ΕΕ στην τεχνητή νοημοσύνη


BAFTA 2025: Μεγάλη βραδιά για «Conclave» και «The Brutalist» – Όλοι οι νικητές


Γάλλος ΥΠΕΞ: «Αδιανόητο» να επανενταχθεί η Ρωσία στην G7


ΗΠΑ: Η Σέριλ Κρόου πούλησε το Tesla της – Που προσέφερε τα χρήματα (Video)

Documento Newsletter