Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών επιβεβαίωσε σήμερα πως απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε δύο Ισπανούς δημοσιογράφους, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο κάλυπταν τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και τους φιλορώσους αυτονομιστές, απόφαση που επικρίθηκε από οργανώσεις υπεράσπισης των δημοσιογράφων ως μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου.
Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας (SBU) ανέφερε ότι οι δύο δημοσιογράφοι είχαν μεταδώσει πως τα ουκρανικά στρατεύματα σφυροκόπησαν με το πυροβολικό περιοχές όπου ζουν άμαχοι, κάτι που όπως κατήγγειλε είναι ψευδές.
Ο Αντόνιο Παμπλιέγα και ο Άνχελ Σάστρε έγραψαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι τους απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα όταν έφθασαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου την περασμένη εβδομάδα.
«Έπειτα από 20 ώρες κράτησης στο Κίεβο κατέφθασε ένας στρατιωτικός και μας έβαλε σε ένα αεροπλάνο χωρίς καμιά εξήγηση», έγραψε ο Σάστρε. «Μας αντιμετώπισαν σαν εγκληματίες, το μόνο που έλειπε ήταν πως δεν μας φόρεσαν αλυσίδες», συμπλήρωσε ο Παμπλιέγα.
Μια εκπρόσωπος της SBU, η Αλένα Γκιτλιάνσκα, δήλωσε ότι στους δύο Ισπανούς «απαγορεύθηκε η είσοδος λόγω δραστηριοτήτων που αντίκεινται στα συμφέροντα της Ουκρανίας».
Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος είπε «δείτε τι έχουν δημοσιεύσει».
Μια διαρροή τεραστίων διαστάσεων των προσωπικών δεδομένων δημοσιογράφων το 2016 ενέτεινε τους φόβους πως το Κίεβο αθετεί τις υποσχέσεις να αυξήσει τη διαφάνεια μετά την φιλοευρωπαϊκή εξέγερση της περιόδου 2013-2014.
Η Ένωση Εργαζομένων στον Τύπο της Ισπανίας (APM) κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από τις ουκρανικές αρχές για τη μεταχείριση των δύο ρεπόρτερ.
«Η δουλειά των δημοσιογράφων σε εμπόλεμες χώρες είναι ουσιώδης, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε ανεξάρτητη και αληθή πληροφόρηση» και «οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να το εμποδίζουν αυτό με οποιοδήποτε πρόσχημα», τόνισε η APM σε μια ανακοίνωσή της.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικές οργανώσεις μάχονται εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους.
Το 2015, το Κίεβο υπαναχώρησε από την απόφαση να απελάσει πολεμικούς ανταποκριτές από τη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γερμανία.