Ουκρανία: Αντεπίθεση στο μέτωπο του Κουρσκ – Αιχμαλωτίστηκαν 909 Ρώσοι στρατιώτες

(Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Με μια νέα ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ είναι αντιμέτωπη η Ρωσία, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παραδέχεται ότι η κατάσταση εκεί είναι «πολύ δύσκολη», έπειτα από συνάντηση με τους περιφερειακούς διοικητές της περιοχής.

Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η Ουκρανία ανέπτυξε δύο μηχανοκίνητα τάγματα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα, στα νοτιοανατολικά της πόλης Σούτζα, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν «οκτώ κύματα επιθέσεων» προς την κατεύθυνση των κοινοτήτων Τσερσκάσκαγια Κανόπελκα και Οουλιάνοκ στην περιφέρεια Κουρσκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έπληξαν ένα αεροδρόμιο στη νότια Ρωσία, από το οποίο εκτοξεύονταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed. Η νυχτερινή επίθεση στο αεροδρόμιο Πριμόρσκο-Ακτάρσκ στην περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας, προκάλεσε φωτιά, έγραψε το ουκρανικό γενικό επιτελείο στο Facebook και βίντεο που φέρεται να δείχνουν τη φωτιά δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι κατέρριψε ουκρανικά drones πάνω από το Κρασνοντάρ, χωρίς να σχολιάσει εάν η επίθεση ήταν επιτυχημένη.

 

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι τηρούν σιγή ιχθύος για την κατάσταση στο μέτωπο. Πάντως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επαίνεσε την Πέμπτη 6/2 τα στρατεύματά του για την επίθεση στο Κουρσκ. «Ο κατακτητής μπορεί και πρέπει να χτυπηθεί στο έδαφός του. Η επιχείρηση Κουρσκ εξηγεί ξεκάθαρα την έννοια της αρχής της ειρήνης μέσω δύναμης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένας από τους στόχους της, σύμφωνα με την Ουκρανία, είναι να αιχμαλωτιστούν Ρώσοι στρατιώτες προκειμένου να ανταλλαχθούν με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου. «Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι ουκρανικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν 909 Ρώσους στρατιώτες, το οποίο επέτρεψε να αναπληρωθεί σημαντικά το “κεφάλαιο” ανταλλαγών», εξήγησε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ανάρτηση στο Facebook.

Τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας που στάλθηκαν για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας δεν έχουν εμφανιστεί σε μάχη για αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με τον Guardian, εγείροντας εικασίες ότι έχουν αποσυρθεί μετά από μεγάλες απώλειες, σύμφωνα με την υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας.

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά στον Τραμπ: Σαφής η ευρωπαϊκή στήριξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Washington Post: «Η νέα ηγεσία της Συρίας ενδέχεται να επιτρέψει στη Ρωσία να κρατήσει τις βάσεις της»

Σκάνδαλο υποκλοπών και Graphite: Έρευνα και στην Ελλάδα, μετά την Ιταλία – Το νέο spyware που δεν χρειάζεται κλικ

DW: Ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας στο «ραντάρ» του Τραμπ

Black Sabbath: Πότε κυκλοφορούν τα εισιτήρια για την τελευταία συναυλία – Πόσο θα κοστίζουν

Συναγερμός στη Βραζιλία: Μικρό αεροπλάνο έπεσε πάνω σε οχήματα σε λεωφόρο του Σάο Πάολο