Η αντεπίθεση που επιχειρεί η Ουκρανία στη Χερσώνα αποτελεί μια καμπή στην πορεία του πολέμου, ενώ η ομάδα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας επισκέφτηκε το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια. Αν και δεν είναι ξεκάθαρη η κλίμακα στην οποία επιχειρούν οι ουκρανικές δυνάμεις, η κίνηση αυτή έρχεται ως εκπλήρωση της υπόσχεσης για ανακατάληψη κατεχόμενου από τους Ρώσους εδάφους. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιπλέον 130.000 στρατιώτες, δίνοντας το μήνυμα ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για μακροχρόνιο πόλεμο.
Αντεπίθεση και πόλεμος πληροφοριών
Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι πέτυχαν στρατιωτικές νίκες σε τρεις περιοχές στη ρωσοκρατούμενη περιφέρεια της Χερσώνας στα νότια της χώρας. Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του ανέφερε ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας στον νότο έχει αποτύχει και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποστεί ήδη μεγάλες απώλειες σε στρατιώτες και πολεμικό υλικό. Μάλιστα, τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο παρουσιάζουν ως υποχείριο της Δύσης, εξαπέλυσε την αντεπίθεση πρόωρα για πολιτικούς λόγους. Το ρωσικό αφήγημα σημειώνει ότι η Δύση, η οποία πληρώνει για τα όπλα που χρησιμοποιεί η Ουκρανία, περίμενε μια αντεπίθεση. Μάλιστα, φουσκώνουν την υποτιθέμενη κόντρα ανάμεσα στον Ζελένσκι και τον αρχηγό του στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, για να ενισχύσουν το αφήγημα της πρόωρης αντεπίθεσης, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις δεν ήταν έτοιμες για κάτι τέτοιο.
Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι ο χρονισμός της αντεπίθεσης δεν έχει να κάνει με πολιτικές πιέσεις από τη Δύση. Ούτως ή άλλως ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει τους αριθμούς, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε υλικό, για να διώξει τους Ρώσους μέσα σε λίγες μέρες από οποιοδήποτε κατειλημμένο έδαφος. Αυτό που κάνουν από την αρχή του πολέμου είναι να χτυπούν και να διακόπτουν τις γραμμές επικοινωνίας των ρωσικών δυνάμεων με τη διοίκηση και το σύστημα μεταφορών και επιμελητείας (logistics) σε όλο το νοτιοδυτικό μέτωπο. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μια υποβάθμιση των στρατιωτικών ικανοτήτων των ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια της Χερσώνας, γι’ αυτό και θεωρήθηκε ευκαιρία από την Ουκρανία να πιέσει σε αυτή την περιοχή τους Ρώσους.
Ο καιρός είναι άλλος ένας λόγος που ξεκινά τώρα η αντεπίθεση, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ουκρανία θα κλιμακώσει την επίθεση για να σπρώξει τους Ρώσους πέρα από την ανατολική όχθη του Δνείπερου. Οι φθινοπωρινές βροχές αναμένεται να κάνουν το έδαφος λασπώδες και απροσπέλαστο για τα βαριά οχήματα, ενώ η ενεργειακή κρίση που σοβεί στην Ευρώπη μπορεί να υπονομεύσει την υποστήριξή της, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την «αμείωτη στήριξη» σε αυτό που προβλέπει ότι θα είναι μια μακροχρόνια μάχη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη να κρατήσει η Ευρώπη ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με τη Μόσχα, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί ένα τέλος στον αιματηρό πόλεμο.
Στις κατειλημμένες περιοχές της Ουκρανίας συνεχίζεται η ρωσική προπαγάνδα. Οι ρωσικές αρχές μοίρασαν εκπαιδευτικό υλικό σε σχολεία σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αρχές στη Σεβαστούπολη έφτασαν στο Λουγκάνσκ για να παραδώσουν σακίδια πλάτης και επίσημα κρατικά σύμβολα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα τοπικά σχολεία.
Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς στην Κριμαία να εντείνουν το «πατριωτικό πρόγραμμα» στα σχολεία της Κριμαίας, ιδίως για να διδάξουν στα παιδιά την απόφαση του Πούτιν να πραγματοποιήσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Το ουκρανικό Μέσο Strana ανέφερε ότι το πρώτο μάθημα που θα διδαχτεί σε σχολεία στις κατεχόμενες περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αντλεί το υλικό του από άρθρο του Πούτιν για την «Ιστορική ενότητα Ρώσων και Ουκρανών» και τις ομιλίες του για την αναγνώριση του λαού των Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (DNR και LNR) κι ότι η Ουκρανία είναι μέρος της Ρωσίας και δεν μπορεί να είναι κράτος από μόνη της.
Η ρητή σύνδεση μεταξύ των προγραμμάτων σπουδών που επιβλήθηκαν από τη Ρωσία στα ουκρανικά σχολεία και αυτών των ομιλιών και γραπτών είναι μέρος μιας προσπάθειας υπονόμευσης της ουκρανικής ταυτότητας στα κατεχόμενα. Μάλιστα η πραγματική καταπίεση των ρωσόφωνων πληθυσμών στα ανατολικά της Ουκρανίας από το κεντρικό κράτος υπήρξε η αφορμή γι’ αυτόν τον πόλεμο και τώρα η Ρωσία ασκεί την ίδια καταπίεση στους Ουκρανούς.
Επίβλεψη στη Ζαπορίζια
Η ομάδα 14 ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας με επικεφαλής τον πρόεδρο Ραφαέλ Γκρόσι έφτασαν στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, παρά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς. Το εργοστάσιο είναι υπό τον έλεγχο των Ρώσων από τον Μάρτιο. Η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ένας από τους αντιδραστήρες τέθηκε εκτός λειτουργίας.
Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη. Η αποστολή των ειδικών ήταν να εκτιμήσουν αν υπάρχει πιθανότητα να επαναληφθεί ένα ατύχημα όπως στο Τσέρνομπιλ το 1986. Ο γενικός διευθυντής της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Ρόμπερτ Μαρντίνι επισκεπτόμενος αυτή την εβδομάδα την Ουκρανία προειδοποίησε και τις δυο πλευρές «να σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά» σχετικά με το εργοστάσιο.