Ουκρανία: Αμερικανοτουρκικά παζάρια στη σκιά του πολέμου

Ουκρανία: Αμερικανοτουρκικά παζάρια στη σκιά του πολέμου

Το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί εκ νέου με τον Ερντογάν ώστε να… επιτρέψει την είσοδο της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία

Μπορεί οι εξελίξεις στο πεδίο του ουκρανορωσικού πολέμου να έχουν παγώσει σχεδόν εντελώς εν αναμονή της ουκρανικής αντεπίθεσης, όμως οι κινήσεις στη μεγάλη σκακιέρα πυκνώνουν. Για τους δυτικούς ύψιστη προτεραιότητα της συγκυρίας είναι η οριστικοποίηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στην οποία στέκεται εμπόδιο η Τουρκία. Από την άλλη, για το Κρεμλίνο τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Την περασμένη Τρίτη η Μόσχα βίωσε τον χειρότερο βομβαρδισμό της από το 1941, μια και ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν τη ρωσική πρωτεύουσα προκαλώντας μικρής κλίμακας ζημιές. Η επίθεση ανέδειξε εκ νέου τις εσωτερικές συγκρούσεις που διέπουν τη ρωσική πλευρά, ενώ κατέδειξε πως η ρωσική αεράμυνα είναι επί της ουσίας «τρύπια».

Το Κίεβο από την πλευρά του διαψεύδει και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις, ωστόσο κρίνοντας από τις διαρροές που γίνονται και τα δημοσιεύματα που έχουν βγει στον δυτικό Τύπο είναι ευκόλως επαληθεύσιμο πως η Ουκρανία ενορχήστρωσε την εν λόγω επίθεση. Οι Ρώσοι αντιδρώντας στις ουκρανικές ενέργειες βομβάρδισαν το Κίεβο με μη επανδρωμένα οχήματα ιρανικής κατασκευής και ο Βλαντίμιρ Πούτιν δημοσίως δήλωσε πως θα υπάρξουν αντίποινα. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ο ιδιοκτήτης της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν αμέσως μετά τη μετάδοση της είδησης του βομβαρδισμού της ρωσικής πρωτεύουσας εξαπέλυσε σφοδρά πυρά μέσω ηχητικού μηνύματος που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram, όπως έχει συνηθίσει, κατά του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. «Σηκωθείτε από τα γραφεία σας στα οποία έχετε τοποθετηθεί για να υπερασπιστείτε αυτήν τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Το μήνυμα αυτό έρχεται ως συνέχεια των προηγούμενων δημόσιων δηλώσεων που έχει κάνει, με αποκορύφωμα την τελευταία κατά μέτωπο επίθεση κατά του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του αρχηγού του γενικού επιτελείου Βαλέρι Γκεράσιμοφ.

Το σουηδικό «παρακαλετό»

Το πέρας των εκλογών στην Τουρκία και η επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον προεδρικό θώκο δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας για την Ουάσινγκτον και τη Στοκχόλμη ώστε να αρθεί το βέτο της Αγκυρας και να διευρυνθεί η υπερατλαντική συμμαχία, δημιουργώντας έτσι έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στα ρωσικά νώτα. Αξίζει να σημειωθεί πως η επιχειρούμενη είσοδος των Σουηδών στο ΝΑΤΟ ακολουθεί την ένταξη της Φινλανδίας στο βορειοατλαντικό σύμφωνο τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως το Ελσίνκι είχε αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με την Αγκυρα στην προσπάθειά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία από τη μεριά της, νιώθοντας πως οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει υπέρ της, επιδιώκει αφενός να επιβάλει τις θέσεις της για το κουρδικό στις δύο σκανδιναβικές χώρες, αφετέρου να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της με τους Αμερικανούς. Οι τελευταίοι βλέποντας πως αλλαγή ηγεσίας δεν πρόκειται να προκύψει στην Τουρκία ευελπιστούν να πλασάρουν μια νέα συμφωνία στον Ερντογάν ώστε να άρει το βέτο του για την ένταξη των Σουηδών στο ΝΑΤΟ. Είναι σαφές πως το εξοπλιστικό είναι το κυριότερο θέμα στο οποίο επενδύει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να δελεάσει την Τουρκία, η οποία εξαιτίας της απόκτησης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 βρέθηκε εκτός του προγράμματος απόκτησης των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 αλλά και της αναβάθμισης ή αγοράς νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.

Οι δυτικοί αυξάνοντας την πίεση προς την Αγκυρα πιστεύουν πως θα επιτύχουν τον στόχο τους και επιπλέον θεωρούν ότι η Στοκχόλμη δρώντας με τον γνωστό κατευναστικό της τρόπο θα καταφέρει να κάμψει τις τουρκικές αντιστάσεις. Επ’ αυτού σημείο αναφοράς αποτελεί το άρθρο του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον που δημοσιεύτηκε στους «Financial Times». Εκεί ο Κρίστερσον αναφέρει πως νέος αντιτρομοκρατικός νόμος έχει ψηφιστεί και θα τεθεί σε εφαρμογή πάραυτα. Επομένως, η Σουηδία από τη μεριά της θεωρεί πως έχει εκπληρώσει όσα είχαν συμφωνηθεί με την Τουρκία και πλέον ζητάει την άρση του βέτο. «Είναι καιρός να εξετάσουμε σοβαρά την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μόνο ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει να κερδίσει κάτι από την παραμονή της Σουηδίας εκτός ΝΑΤΟ» έγραψε ο Κρίστερσον. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με τις δηλώσεις του, ο οποίος είπε πως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή». Ο ίδιος συμπληρώνοντας ανέφερε πως είναι «εφικτό να επιτευχθεί λύση και να καταστεί δυνατή η απόφαση για την πλήρη ένταξη της Σουηδίας μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο».

Η ουκρανική αντεπίθεση

Τα προβλήματα των Ρώσων αυξάνονται καθώς μεταξύ άλλων η Μόσχα υπέστη τον χειρότερο βομβαρδισμό της από το 1941 από ουκρανικά μη επανδρωμένα οχήματα

Μετά την κατάληψη του Μπαχμούτ οι Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τις επιθετικές επιχειρήσεις και φαίνεται ότι αναμένουν το Κίεβο να λάβει κάποια πρωτοβουλία, αν και έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές πως πολλοί μισθοφόροι της Βάγκνερ έχουν αρχίσει να οπισθοχωρούν από την πόλη και οι θέσεις τους καταλαμβάνονται από δυνάμεις του τακτικού στρατού. Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί χτυπώντας τα ρωσικά μετόπισθεν είτε μέσω βομβαρδισμών είτε μέσω καταδρομικών επιχειρήσεων εντός της ρωσικής επικράτειας επιχειρούν να διαταράξουν τη ρωσική αμυντική διάταξη και να διασκορπίσουν τις ρωσικές δυνάμεις σε όλο τον χάρτη. Κατά τους «Financial Times» η στρατηγική αυτή είναι το πρόκριμα της ουκρανικής αντεπίθεσης και στόχος της είναι η «διαμόρφωση» του πεδίου της μάχης ώστε οι αμυνόμενοι να μην ξέρουν πού να επικεντρωθούν. Τέλος, η προπαγανδιστική μηχανή του Κιέβου δουλεύει στο φουλ, με τον Ουκρανό «αρχιστράτηγο» Βάλερι Ζαλούζνι να δημοσιεύει βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου λέγεται πως «έχει έρθει η ώρα να πάρουμε πίσω όσα μας ανήκουν».

Documento Newsletter