«Πυρετός» διαπραγματατεύσεων: Αισιόδοξος ο Ζελένσκι – Λαβρόφ: Κοντά σε συμφωνία σε κάποια ζητήματα – Βρετανικές επιφυλάξεις

«Πυρετός» διαπραγματατεύσεων: Αισιόδοξος ο Ζελένσκι – Λαβρόφ: Κοντά σε συμφωνία σε κάποια ζητήματα – Βρετανικές επιφυλάξεις

Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του μετά το τέλος ενός ακόμα γύρου των διαπραγματεύσεων και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις όπως φαίνεται ετοιμάζονται να εισβάλλουν σε Οδησσό και Κίεβο.  Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου. «Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή». Την ίδια ώρα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αφήνει για πρώτη φορά χαραμάδα αισιοδοξίας λέγοντας πως ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο.

Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, είπε, από την πλευρά του, ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ δήλωσε χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα.

Τι ζητάνε οι δύο πλευρές

Το Κίεβο αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά της η Μόσχα αξιώνει το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε το 2014, είναι ρωσική και να αναγνωρίσει επίσης ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι αυτός που χαρακτήρισε επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα φέρει στη Μόσχα ντροπή, ανέχεια και πολυετή απομόνωση. Ωστόσο φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Ρωσία θεωρεί casus belli. Άλλωστε ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) υποστήριξε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υλοποιηθεί. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ» παραδέχεται ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) μέσω βιντεοσύνδεσης στο Λονδίνο το πρωί της Τρίτης, λέγοντας πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

«Το καταλαβαίνουμε. Είμαστε λογικοί άνθρωποι. Για χρόνια μας έλεγαν για υποτιθέμενες “ανοιχτές πόρτες”, αλλά ακούγαμε επίσης ότι δεν μπορούμε να μπούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτό πρέπει να να γίνει δεκτό. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις ενώσεις με τις οποίες μπορούμε, οι οποίες θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατεύσουν… έχοντας ξεχωριστές εγγυήσεις» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Λαβρόφ: Κοντά σε συμφωνία με το Κίεβο σε κάποια ζητήματα

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται “σοβαρά”.

Ωστόσο, ο ίδιος είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, σημείωσε ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.

“Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού”, κατέληξε ο Λαβρόφ.

Βρετανικές επιφυλάξεις

Επιφυλακτική ως προς το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δήλωσε η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πάση θυσία.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Ρώσοι βομβάρδισαν ξανά πολυκατοικία στο Κίεβο – Σφοδρές μάχες στο Χάρκοβο – Αυξάνονται οι φόβοι για επίθεση στην Οδησσό

“Είμαι επιφυλακτική ως προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες ενόσω ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρέπει να εφαρμόσει μια εκεχειρία και να αποσύρει τα στρατεύματά του για να ληφθούν σοβαρά υπόψη αυτές οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν ‘πάση θυσία’ “, δήλωσε η Τρας στην τηλεόραση του BBC.

«Επισκεφθείτε το Κίεβο»

Παράλληλα, στο νέο μήνυμα του ο Ζελένσκι κάλεσε επίσης τους παγκόσμιους ηγέτες να επισκεφθούν το Κίεβο για να δουν τι συμβαίνει στην περιοχή και ας είναι όπως είπε επικίνδυνο.

«Καλώ όλους τους φίλους της Ουκρανίας να επισκεφθούν το Κίεβο. Εδώ μπορεί να είναι επικίνδυνο. Γιατί ο ουρανός μας δεν έχει κλείσει ακόμα για ρωσικούς πυραύλους και αεροπλάνα. Η απόφαση να ενισχύσουμε το οπλοστάσιό μας στον αέρα δεν έχει ληφθεί ακόμη. Δεν έχουμε παραλάβει αεροπλάνα. Αλλά… Ξέρετε σίγουρα ότι τα μάτια όλων των ανθρώπων του κόσμου είναι πλέον στραμμένα στην πρωτεύουσά μας, στους Ουκρανούς. Έτσι, όλοι όσοι είναι μαζί μας θα λάβουν ευγνωμοσύνη. Όχι μόνο των δικών μας, αλλά και άλλων εθνών του κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνδιάλεξη του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο ρώσος πρόεδρος έκρινε πως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο «να δεσμευτεί για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».

Ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει μέσω βίντεοσύνδεσης και στο αμερικανικό Κογκρέσο κατά την οποία αναμένεται να καλέσει για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ να «κλείσουν τους ουρανούς » πάνω από την Ουκρανία.

Είναι επίσης πιθανό να πιέσει για να προμηθεύσουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ αν και η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει κατηγορηματικά την επιλογή της Δύσης να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, αποφασισμένη να αποφύγειμια άμεση μάχη μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας – μια σύγκρουση που ο αμερικανός πρόεδρος έχει αναφέρει ότι θα οδηγήσει στο «Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

Documento Newsletter