Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίθεση στην κατεχόμενη χερσόνησο Κίνμπουρν – Ο Ιούλιος ήταν ο πιο φονικός μήνας για τους άμαχους

Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίθεση στην κατεχόμενη χερσόνησο Κίνμπουρν – Ο Ιούλιος ήταν ο πιο φονικός μήνας για τους άμαχους
Φωτογραφία από βίντεο που μοίρασε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας με βόμβες να πέφτουν σε περιοχή της Ουκρανίας που δεν προσδιορίζεται (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Άνδρες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων εξαπέλυσαν σήμερα αιφνιδιαστική επίθεση στην κατεχόμενη χερσόνησο Κίνμπουρν, στη Μαύρη Θάλασσα, σκοτώνοντας περισσότερους από 30 ρώσους στρατιώτες και καταστρέφοντας έξι τεθωρακισμένα οχήματα, ανακοίνωσε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας.

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη χερσόνησο, στην περιφέρεια Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας, από τους πρώτους κιόλας μήνες της εισβολής. Η παρουσία ρωσικής στρατιωτικής δύναμης σε αυτήν την περιοχή θεωρείται ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ουκρανία δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τα λιμάνια του Μικολάιβ και της Χερσώνας για εξαγωγές αγαθών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Ως αποτέλεσμα της επιδρομής στη κατεχόμενη από τους Ρώσους χερσόνησο Κίνμπουρν, έξι τεθωρακισμένα οχήματα του εχθρού καταστράφηκαν και περισσότερα από 30 εισβολείς εξοντώθηκαν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η επιδρομή αποκρούστηκε, με ορισμένα μέλη των ουκρανικών δυνάμεων να πέφτουν σε ναρκοπέδιο και τα υπόλοιπα να σκοτώνονται από πυρά. Συνολικά, το Κίεβο έχασε 16 «σαμποτέρ» στη συγκεκριμένη επιχείρηση, υποστηρίζει η Μόσχα.

Επίθεση σε ρωσικό αεροδρόμιο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι στη διάρκεια της νύκτας έπληξαν ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιφέρεια του Λίπετσκ της δυτικής Ρωσίας, προκαλώντας ζημιές σε αποθέματα τηλεκατευθυνόμενων βομβών και σειρά εκρήξεων.

Το Κίεβο επιτίθεται σε ρωσικές αεροπορικές βάσεις για να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρησιμοποιεί τα πολεμικά αεροπλάνα της για να πλήττει στόχους στην Ουκρανία και να σφυροκοπά γραμμές του μετώπου με τηλεκατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους.

«Ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά και σημειώθηκαν πολλαπλές εκρήξεις», ανακοίνωσαν μέσω του Telegram οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αεροδρόμιο αποτελούσε τη βάση ρωσικών πολεμικών αεροπλάνων Su-34, Su-35 και MiG-31.

Πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας είπε στο Ρόιτερς ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ώρα που δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα βρίσκονταν στο αεροδρόμιο, όπου υπήρχε επίσης μία αποθήκη με 700 τηλεκατευθυνόμενες βόμβες.

Ο ρώσος κυβερνήτης της περιφέρειας του Λίπετσκ, ο Ιγκόρ Αραταμόνοφ, δήλωσε πως «μαζική επίθεση» από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσε εκρήξεις, διακοπή της ηλεκτροδότησης και τον τραυματισμό εννέα ανθρώπων.

Τοπικοί αξιωματούχοι των δυνάμεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων δήλωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως πυρκαγιά ξέσπασε στην αεροπορική βάση που βρίσκεται έξω από την περιφερειακή πρωτεύουσα.

Το περασμένο Σάββατο η Ουκρανία ανακοίνωσε πως έπληξε αποθήκη πυρομαχικών στο αεροδρόμιο του Μοροζόφσκ, για το οποίο είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις αποθήκευαν εκεί τηλεκατευθυνόμενες βόμβες και άλλον εξοπλισμό ενώ υπήρχε επίσης αριθμός εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων.

ΟΗΕ: Ο Ιούλιος ήταν ο φονικότερος μήνας για τους αμάχους της Ουκρανίας από το 2022

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας για τους αμάχους της Ουκρανίας από τον Οκτώβριο του 2022, ανακοίνωσε η Αποστολή του ΟΗΕ για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία (HRMMU), καθώς η Ρωσία ενέτεινε τους βομβαρδισμούς.

“Ο υψηλός αριθμός θυμάτων τον Ιούλιο συνέχισε την ανησυχητική τάση αύξησης των θυμάτων μεταξύ των αμάχων από τον Μάρτιο του 2024”, αναφέρει ανακοίνωση της HRMMU που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα μέσα ενημέρωσης

14 νεκροί σε σούπερ μάρκετ

Ρωσικός πύραυλος έπληξε σήμερα σούπερ μάρκετ στην ουκρανική πόλη Κοστιαντινίβκα στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 43, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Μαύρα σύννεφα καπνού υψώνονταν από το κατεστραμμένο κτίριο, όπως δείχνουν φωτογραφίες και βίντεο που ανήρτησαν αξιωματούχοι. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε αργότερα ότι η πυρκαγιά κατασβέστηκε.

«Ρώσοι τρομοκράτες χτύπησαν ένα συνηθισμένο σούπερ μάρκετ και ένα ταχυδρομείο. Υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο X. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να εργάζονται στα ερείπια αναζητώντας επιζώντες, πρόσθεσε.

Η Κοστιαντινίβκα βρίσκεται μόλις 13 χιλιόμετρα από την περιοχή όπου μαίνονται οι μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας. Τα τμήματα της περιοχής Ντονέτσκ που ελέγχονται από τις ουκρανικές δυνάμεις πλήττονται τακτικά από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Εν τω μεταξύ, ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν τα τελευταία 24ωρα να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην περιφέρεια Κουρσκ. Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει ακόμη την επιχείρηση αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Συντριβή αεροσκάφους με 62 επιβάτες στη Βραζιλία – Βίντεο από τη στιγμή της πτώσης

Λίβανος: Αξιωματούχος της Χαμάς σκοτώθηκε από ισραηλινό drone στη Σιδώνα

Ισραήλ: Ακροδεξιοί, ακόμη και υπουργοί, υποστηρίζουν ότι ο βιασμοί Παλαιστινίων κρατουμένων πρέπει να επιτρέπονται

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter