Ουκρανία: 29 νεκροί σε πυραυλικές επιθέσεις – Ευρώπη και ΟΗΕ καταδικάζουν το ρωσικό πλήγμα σε νοσοκομείο παίδων του Κιέβου

Ουκρανία: 29 νεκροί σε πυραυλικές επιθέσεις – Ευρώπη και ΟΗΕ καταδικάζουν το ρωσικό πλήγμα σε νοσοκομείο παίδων του Κιέβου

Μπαράζ πυραύλων κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων εκτόξευσε η Ρωσία τη Δευτέρα 8/7, σε μια ασυνήθιστη για πρωινή ώρα επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 ανθρώπους σε όλη τη χώρα και έπληξε και ένα νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο.

Εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να απομακρύνουν τα χαλάσματα στο νοσοκομείο. Γονείς κρατώντας στην αγκαλιά τους μωρά βγήκαν στον δρόμο, σε κατάσταση σοκ και κλαίγοντας ύστερα από την αεροπορική επίθεση.

«Ήταν τρομακτικό. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, προσπαθούσα να καλύψω το μωρό μου. Προσπαθούσα να τον καλύψω με ένα πανί για να αναπνεύσει», δήλωσε η Σβιτλάνα Κραβτσένκο, 33 ετών, μιλώντας στο Reuters.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) δήλωσαν ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ έπληξε το νοσοκομείο παίδων Okhmatdyt, σκοτώνοντας, σύμφωνα με αυτή την πηγή, τουλάχιστον δύο νοσηλευτές και τραυματίζοντας επτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

«Βρέθηκαν ήδη σχετικά στοιχεία στους τόπους της τραγωδίας, ιδιαίτερα θραύσματα από το ουραίο τμήμα ενός πυραύλου X-101 με σειριακό αριθμό και τμήμα του συστήματος πλοήγησης του ίδιου πυραύλου», σύμφωνα με την ανακοίνωση των SBU. Νωρίτερα, ο ρωσικός στρατός αρνήθηκε κάθε ευθύνη, δηλώνοντας ότι το νοσοκομείο επλήγη από θραύσματα ουκρανικών αντιαεροπορικών πυραύλων, χωρίς να παρουσιάζει στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό αυτό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πάνω από 40 πυραύλους με στόχο διάφορες περιοχές και προκαλώντας ζημιές σε υποδομές, εμπορικά κτίρια και κατοικίες στο Κίεβο, στη γενέτειρά του, το Κρίβι Ριχ, στην πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία και σε δύο πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν στο βασικό κύμα των επιθέσεων στο Κίεβο, σύμφωνα με τις αρχές. Περίπου δύο ώρες αργότερα, τα θραύσματα από άλλη πυραυλική επίθεση έπληξαν διαφορετικό νοσοκομείο του Κιέβου, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να σκοτωθούν και τουλάχιστον τρεις να τραυματιστούν, δήλωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Στο Κρίβι Ριχ επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 11 ανθρώπων, ενώ πάνω από 40 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ποκρόβσκ, όπου οι πύραυλοι έπληξαν βιομηχανική μονάδα, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε επίσης στην πόλη Ντνίπρο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να δράσει όσο το δυνατόν πιο αποφασιστικά για να βάλει τέλος στα ρωσικά αεροπορικά χτυπήματα. Δολοφονίες – αυτό είναι που φέρνει ο Πούτιν. Μόνο μαζί μπορούμε να πετύχουμε πραγματική ειρήνη και ασφάλεια», έγραψε ο Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Telegram.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν πλήγματα κατά στόχων της αμυντικής βιομηχανίας και αεροπορικών βάσεων στην Ουκρανία.

Παρίσι και Λονδίνο καταδικάζουν την επίθεση στο νοσοκομείο παίδων

Η Γαλλία χαρακτήρισε «βάρβαρες ενέργειες» τα μαζικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις που αποδίδονται στη Ρωσία, τα οποία προκάλεσαν τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, κυρίως σε νοσοκομείο παίδων.

«Αυτές οι βάρβαρες ενέργειες, στοχοποιώντας άμεσα και σκοπίμως νοσοκομείο για παιδιά, ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο εγκλημάτων πολέμου για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία», δήλωσε σε ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα πλήγματα αυτά «μας θυμίζουν με τραγικό τρόπο τους λόγους για τους οποίους η στήριξή μας για την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί».

Η Βρετανία, από την πλευρά της, καταδίκασε το πλήγμα σε νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι να καταγγέλλει «μια φρικτή επίθεση κατά Ουκρανών αμάχων».

«Το ρωσικό πλήγμα στο νοσοκομείο παίδων Okhmatdyt του Κιέβου είναι μια φρικτή επίθεση κατά Ουκρανών αμάχων», έγραψε ο νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στην πλατφόρμα Χ.

«Η στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία είναι ακλόνητη. Πρέπει να κάνουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τον παράνομο πόλεμο του Πούτιν να λογοδοτήσουν».

ΟΗΕ: «Είναι ασυνείδητο να σκοτώνονται και να τραυματίζονται παιδιά»

Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την Ουκρανία Ντενίζ Μπράουν «καταδίκασε με ισχυρό τρόπο» τις ρωσικές επιθέσεις κατά διαφόρων ουκρανικών πόλεων, μεταξύ των οποίων το Κίεβο, που προκάλεσαν «δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς».

«Είναι ασυνείδητο να σκοτώνονται και τραυματίζονται παιδιά σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε η Μπράουν σε ανακοίνωση, αναφορικά με το νοσοκομείο παίδων του Κιέβου που επλήγη, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, από ρωσικό πύραυλο κρουζ.

«Η εβδομάδα στην Ουκρανία ξεκίνησε με νέο κύμα φονικών πληγμάτων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», κατήγγειλε η Μπράουν.

Παράλληλα, η ίδια θύμισε ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο προβλέπει ειδική προστασία για τα νοσοκομεία καθώς και ότι «οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται».

Διαβάστε επίσης:

Η Γαλλία αναζητά νέο πρωθυπουργό – Οι «μνηστήρες», ο ρόλος του Μακρόν και τα σενάρια

Διακοπές στην Αλβανία: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από Έλληνες – Πόσο κοστίζει ένα τριήμερο

Επιστολή Δούκα προς ΠΑΣΟΚ: Debate και κώδικας Δεοντολογίας για τις εκλογές προέδρου – Ζητά συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ

Μύκονος: Η μαφία της οικοδομής και το χαμένο ηχητικό

Μεγάλη αναστάτωση στα Τρίκαλα για εκατομμύρια τριζόνια – «Πολιορκούν» την πόλη «κατσαρίδες που πετάνε» (Photos – Video)

Σοκ στον Πύργο: 59χρονος έριξε την πρώην σύντροφό του από το μπαλκόνι

Το πρόγραμμα της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ποιους θα αντιμετωπίσει, οι ημερομηνίες των ματς

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter