Ουκρανία: «10.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας ετοιμάζονται να μας πολεμήσουν», δήλωσε ο Ζελένσκι

Στρατιώτες της Βόρειας Κορέας. Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Andy Wong)

Χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες ετοιμάζονται να πολεμήσουν για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ορισμένοι Βορειοκορεάτες αξιωματικοί ήδη έχουν αναπτυχθεί εκεί, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δυτικές χώρες εδώ και καιρό κατηγορούν την Βόρεια Κορέα ότι στέλνει όπλα στην Ρωσία και τις τελευταίες ημέρες ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Πινονγκγιάνγκ στέλνει στρατιωτικό προσωπικό, κάτι που συνιστά μια σημαντική κλιμάκωση της ξένης βοήθειας στην εισβολή της Μόσχας.

«Έχουμε πληροφορίες από τις μυστικές μας υπηρεσίες ότι… ορισμένοι αξιωματικοί του βορειοκορεάτικου στρατού βρίσκονται ήδη σε ουκρανικό έδαφος που έχει καταληφθεί προσωρινά από τους Ρώσους εχθρούς. Έτσι εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί να δώσει τον ακριβή αριθμό όσων βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος.

«Γνωρίζουμε ότι περίπου 10.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας ετοιμάζονται να σταλούν για να πολεμήσουν εναντίον μας» είπε περιγράφοντας την προοπτική αυτή ως «πρώτο βήμα προς ένα Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται χερσαίες δυνάμεις και «άλλο τεχνικό προσωπικό», είπε ο Ζελένσκι.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη τον ισχυρισμό του Κιέβου ότι η Πιονγκγιάνγκ στέλνει στρατεύματα, αν και λένε ότι το ερευνούν. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σον Σάβετ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι εάν αληθεύει ότι οποιαδήποτε στρατεύματα της Βόρειας Κορέας εμπλέκονται στην Ουκρανία, θα σηματοδοτεί μια σημαντική ενίσχυση στις αμυντικές σχέσεις Μόσχας- Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία πρέπει να καλύψει το κενό στην επιστράτευση και τις δικές της απώλειες σε στρατιωτικό προσωπικό.

Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί πολεμώντας στην Ουκρανία, ενώ οι στρατιωτικές απώλειες της ίδιας της Ουκρανίας, ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό, είναι επίσης υψηλές αλλά μικρότερες. Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες προς τα ανατολικά της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ζήτησε από τους συμμάχους της να αντιδράσουν αποφασιστικά στη βοήθεια της Βόρειας Κορέας προς τη Ρωσία, μεταξύ άλλων με την επιβολή νέων κυρώσεων και την περαιτέρω απομόνωση της Πιονγκγιάνγκ.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων στη Τζαμπάλια – Τουλάχιστον 28 νεκροί και 160 τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο (Videos)

Αραβικά ΜΜΕ: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, σύμφωνα με εξέταση DNA

Μέση Ανατολή: Ούτε τα ασθενοφόρα στο απυρόβλητο των ισραηλινών – Πάνω από 150 διασώστες και νοσοκόμοι νεκροί στον Λίβανο