Αφού απέτυχαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Μόσχα για ενέργεια, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ζητούν βοήθεια από τις Βρυξέλλες.
Αυτό εξοργίζει τους ευρωπαίους διπλωμάτες καθώς η Ουγγαρία μαζί με τη Σλοβακία προσπαθούν να αξιοποιήσουν τους κανόνες της ΕΕ για να διατηρήσουν την πρόσβαση σε ένα προϊόν με έκπτωση που σχεδόν όλοι οι άλλοι καλούνται να αποφύγουν: το ρωσικό πετρέλαιο.
Οι ελιγμοί τους έρχονται στον απόηχο των ουκρανικών κυρώσεων που εμποδίζουν τη διαμετακόμιση αργού πετρελαίου που πωλείται από τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, τη Lukoil, η οποία θα μπορούσε να στερήσει από τις δύο χώρες το ένα τρίτο των εισαγωγών πετρελαίου τους.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις παραβιάζουν την εμπορική συμφωνία του 2014 μεταξύ του Κιέβου και της ΕΕ και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, να παρέμβει.
Το αίτημα μπλοκάρει την ΕΕ. Οι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν κατά γράμμα τους κανονισμούς, και το έχουν κάνει, εκδίδοντας πολυάριθμες δηλώσεις λέγοντας ότι εξετάζουν τα γεγονότα και διερευνούν επιλογές. Όμως, στα παρασκήνια, και στις συζητήσεις μεταξύ διπλωματών της ΕΕ, υπάρχει μεγάλη απογοήτευση που αυτό το πρόβλημα βρίσκεται ακόμη και στην ατζέντα των Βρυξελλών.
Όλοι οι άλλοι στην ΕΕ έχουν βρει τρόπους να απομακρύνουν το ρωσικό πετρέλαιο, αρκετοί διπλωμάτες εξοργίστηκαν – δεν είναι το πρόβλημά τους. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία χρησιμοποίησαν ένα χάσμα κυρώσεων για να συνεχίσουν να το αντλούν. Η Ουγγαρία αύξησε ακόμη και τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, προκαλώντας ιδιαίτερη οργή.
«Πολλά μέλη της ΕΕ έκαναν δαπανηρές αλλά απαραίτητες προσπάθειες για να απαλλαγούν από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο … κυρίως επειδή μυρίζει αίμα», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος όπως και άλλοι για αυτήν την ιστορία έλαβε την ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια.
«Φαίνεται ότι η Ουγγαρία έχει προβλήματα όχι μόνο με την όσφρηση, αλλά με τη νοοτροπία της και την έλλειψη αποφασιστικότητας να απαλλαγεί από εξαρτήσεις», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της αποσκοπούν στον περιορισμό μιας βασικής πηγής εισοδήματος για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. Την Παρασκευή, ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak είπε ότι η κίνηση δεν είχε «καμία σχέση με εκβιασμό».
Τα σχόλια γίνονται ενώ η εχθρότητα της ΕΕ προς τη Βουδαπέστη μεγαλώνει, με τις χώρες να έχουν βαρεθεί όλο και περισσότερο τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν για τους φιλικούς του δεσμούς με τη Ρωσία αλλά και τις επίμονες προσπάθειες να σταματήσει τις κυρώσεις. Στη Σλοβακία, επίσης, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο στρέφει τη Μπρατισλάβα προς μια πιο φιλορωσική στάση και αναστέλλει την κρατική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Αυτό μειώνει τη δύναμή τους στις Βρυξέλλες τώρα που και οι δύο χώρες ζητούν βοήθεια για να διατηρήσουν το ρωσικό πετρέλαιο τους.
Μόνο επιδόρπια
Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, η ΕΕ επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου – ένα βασικό σωσίβιο που παραμένει μια από τις κύριες πηγές εσόδων για την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου.
Αλλά εξαιρούσε τις προμήθειες αγωγών – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έρχονται στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία μέσω του αγωγού Druzhba – για να δώσει σε αυτές τις χώρες χρόνο να βρουν εναλλακτικές προμήθειες, με την κατανόηση ότι θα το έκαναν γρήγορα.
Η Γερμανία και η Πολωνία, που εισήγαγαν επίσης προμήθειες από την Druzhba, σταμάτησαν να αγοράζουν αργό από τη Ρωσία πέρυσι. Η Τσεχική Δημοκρατία σκοπεύει να τερματίσει τις εισαγωγές της από τη Μόσχα έως το 2025, ενώ και η Σλοβακία έχει αρχίσει να αναβαθμίζει το κύριο διυλιστήριό της για να επεξεργάζεται περισσότερο μη ρωσικό αργό.
Ωστόσο, η Ουγγαρία επέλεξε να ακολουθήσει τον άλλο δρόμο, αντί να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου μέσω του αγωγού κατά 50 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021. Η Βουδαπέστη υπέγραψε επίσης νέες συμφωνίες με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom.
Τώρα, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ζητούν τη βοήθεια των Βρυξελλών.
Σε μια συνάντηση του κύριου οργάνου εμπορικών διαφορών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, οι δύο χώρες ζήτησαν από την Επιτροπή να ξεκινήσει επίσημες διαβουλεύσεις με την Ουκρανία σχετικά με την απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ είχε νομικά τρεις ημέρες για να παρέμβει, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση.
Ωστόσο, η Επιτροπή απέκρουσε τις δύο χώρες, υποστηρίζοντας ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τον αίτημα, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε υποχρέωση να απαντήσει τόσο γρήγορα, όπως έλεγαν διπλωμάτες.
Το στέλεχος της ΕΕ είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα μπορούσε σε ορισμένες περιπτώσεις να αναστείλει τμήματα της εμπορικής συμφωνίας για λόγους ασφαλείας, ανέφεραν οι διπλωμάτες, με 11 χώρες της ΕΕ να παίρνουν τον λόγο για να υποστηρίξουν την παρέμβαση της Επιτροπής.
«Δεν νομίζω ότι η Επιτροπή είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ουγγαρία», είπε ένας τέταρτος διπλωμάτης της ΕΕ. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, πρόσθεσαν ξεκάθαρα, «δεν έπρεπε να είχαν πάει στη Μόσχα».
Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει. Την Πέμπτη, ο Olof Gill, εκπρόσωπος της Επιτροπής για το εμπόριο, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Επιτροπή «θα λάβει μια απόφαση όταν είναι έτοιμη να λάβει μια απόφαση».
Τακτική τρόμου
Αισθανόμενοι την αντιπολίτευση από το εσωτερικό του μπλοκ, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν καταφύγει σε απειλές ενώ εξετάζουν αθόρυβα άλλες επιλογές στα παρασκήνια.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουδαπέστης Péter Szijjártó είπε ότι η Ουγγαρία θα συνεχίσει να αρνείται τη στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία έως ότου αρθούν οι κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η χώρα προμηθεύει το 42% των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας του Κιέβου.
Ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει «να βάλει τα πράγματα σε τάξη το συντομότερο δυνατό» διαφορετικά η Σλοβακία «θα πρέπει τελικά να λάβει κάποια αντίποινα».
Τη Δευτέρα, ο Φίτσο απείλησε να μειώσει τις εξαγωγές ντίζελ προς την Ουκρανία – οι οποίες αποτελούν το ένα δέκατο της κατανάλωσης της χώρας – εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις. Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Σλοβακίας είχαν προηγουμένως αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν επίσης να σταματήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Αλλά αυτό μοιάζει περισσότερο «σαν επιχείρημα που χρησιμοποιείτε για να επηρεάσετε τις διαπραγματεύσεις υπέρ [τους]» παρά με γνήσιες απειλές, είπε ο Krzysztof Dębiec, ανώτερος συνεργάτης στο κέντρο σκέψης του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών με έδρα τη Βαρσοβία και ειδικός στην Κεντρική Ευρώπη.
Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο ότι και οι δύο χώρες συνεχίζουν να επωφελούνται από τις εξαγωγές ενέργειας προς το Κίεβο, είπε, και θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πλήγμα από την ΕΕ για τη μείωση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σε μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία που ήδη αντιμετωπίζει σαρωτικές διακοπές ρεύματος.
Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τώρα αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και ελλείψεις καυσίμων τις επόμενες εβδομάδες. Τα διυλιστήρια τους αντιμετωπίζουν επίσης «σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο», δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, οποιαδήποτε κρίση δεν θα είναι άμεση: οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να διατηρούν αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης 90 ημερών σε αποθήκευση.
Έχουν επίσης άλλες επιλογές για την προμήθεια προμηθειών, σύμφωνα με τον Μάρτιν Βλαντιμίροφ, ενεργειακό διευθυντή στο Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των μη ρωσικών εισαγωγών αργού από την Κροατία μέσω του αγωγού Adria.
Εν τω μεταξύ, ο Σλοβάκος Φίτσο πρότεινε την Παρασκευή μια απροσδιόριστη «τεχνική λύση» για την αποκατάσταση των μπλοκαρισμένων προμηθειών μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ. Ο Gergely Gulyás, βοηθός του Ούγγρου ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν, είπε επίσης ότι η χώρα διερευνά «ένα νομικό κενό που επιτρέπει τη μεταφορά του πετρελαίου από κάποιον που δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις».
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση των εισαγωγών μέσω Druzhba από το Καζακστάν, είπε ο Βλαντιμίροφ, ή άλλες ρωσικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τον αγωγό, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom Neft ή της Rosneft, οι οποίες δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.
Ο Βλαντιμίροφ χαρακτήρισε τη Βουδαπέστη και τη Μπρατισλάβα «πολύ υποκριτικές».
«Στην πραγματικότητα επωφελήθηκαν άμεσα οικονομικά από τη στενή τους γειτνίαση με την ουκρανική αγορά, μεταπωλώντας φθηνές ρωσικές πηγές ενέργειας με τεράστια πριμοδότηση», είπε, «ενώ δεν προμηθεύονταν όπλα και ενώ ήταν επίσης δούρειοι ίπποι για τη Ρωσία στην Ευρώπη».
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης:
Χάος στη Βενεζουέλα: Επεισόδια μετά τη νίκη Μαδούρο – Ένας νεκρός, δεκάδες τραυματίες
Βιετνάμ: Πέντε νεκροί σε κατάρρευση στοάς ανθρακωρυχείου
Αποκάλυψη New York Times: Η σπάνια επικοινωνία Μόσχας και Ουάσιγκτον – Τι συνέβη