Ουγγαρία: Η Ευρώπη βρίσκεται εμμέσως σε πόλεμο με τη Ρωσία, δηλώνει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν

Ουγγαρία: Η Ευρώπη βρίσκεται εμμέσως σε πόλεμο με τη Ρωσία, δηλώνει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα και προέτρεψε και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το ίδιο, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να δείξει ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Θα διατηρήσουμε τις οικονομικές σχέσεις μας με τη Ρωσία και αυτό συνιστούμε επίσης στους συμμάχους μας», είπε ο Ούγγρος εθνικιστής πρωθυπουργός στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους. «Η ουγγρική κυβέρνηση δεν θεωρεί ρεαλιστική την ιδέα σύμφωνα με την οποία η Ρωσία συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Ουγγαρίας ή της Ευρώπης», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη «είναι ήδη σε πόλεμο, εμμέσως, με τη Ρωσία».

«Δεν έχουμε παρά μόνο μία επιλογή: να μείνουμε μακριά από τον πόλεμο. Δεν θα είναι εύκολο, αφού είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επειδή εκεί όλοι είναι υπέρ του πολέμου», πρόσθεσε. Επανέλαβε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ουγγαρία η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ αλλά επέμεινε ότι η κυβέρνησή του δεν θα στείλει όπλα, ούτε θα διακόψει τις οικονομικές σχέσεις της με τη Μόσχα.

Η στρατιωτική βοήθεια «ξεκίνησε με κράνη… τώρα στέλνουμε άρματα, μετά μαχητικά αεροσκάφη και σύντομα θα ακούσουμε για τις λεγόμενες ειρηνευτικές δυνάμεις», σχολίασε.

Από την έναρξη του πολέμου, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, η κυβέρνηση του Όρμπαν τηρεί αμφιλεγόμενη στάση, αποφεύγοντας να επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Όρμπαν, που διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον Πούτιν πριν από την εισβολή, αρνείται επίσης να στείλει όπλα στην Ουκρανία και αντιθέτως ζητά να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον Όρμπαν, η στάση που τηρούν η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής είναι «κατανοητή» αλλά ο σύγκρουση θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά εάν είχαν δοθεί εγγυήσεις πως η Ουκρανία δεν θα γινόταν δεκτή στο ΝΑΤΟ. «Έναν χρόνο πριν, η Δύση αποφάσισε διαφορετικά. Όταν η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση, η Δύση δεν απομόνωσε τη σύγκρουση αλλά την ανήγαγε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θα μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί ως ένας τοπικός περιφερειακός πόλεμος ή μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ δύο σλαβικών χωρών, όπως πρότεινε η Ουγγαρία», συνέχισε.

Στη σημερινή ομιλία του επέκρινε επίσης τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά ευθύνονται για τον υψηλό πληθωρισμό στην Ουγγαρία, που εκτοξεύτηκε στο 25,7% τον Ιανουάριο.

Documento Newsletter