Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον αναμένεται να ανταλλάξουν κρατούμενους αυτή τη Δευτέρα, αφού περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν παγώσει στη Νότια Κορέα, έφτασαν στο Κατάρ. Αυτό αποτελούσε βασικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης για την ανταλλαγή, δήλωσαν αξιωματούχοι που επικαλείται το Associated Press.
Η προγραμματισμένη ανταλλαγή πραγματοποιείται λίγο πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί. Ωστόσο, η ανταλλαγή δεν σημαίνει ότι οι εντάσεις έχουν μειωθεί μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, το οποίο η Δύση τώρα πιστεύει ότι εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα που βρίσκονται κοντά σε εκείνα για πολεμική χρήση.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε ότι η ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Είπε ότι τα μετρητά που αναζητήθηκαν για την ανταλλαγή βρίσκονται τώρα στο Κατάρ.
Ένα άτομο με άμεση γνώση της συμφωνίας, που μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας δεδομένου ότι η ανταλλαγή δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί, είπε αργότερα ότι τόσο Ιρανοί όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ειδοποιηθεί από το Κατάρ ότι τα χρήματα είχαν μεταφερθεί από την Ελβετία στο το αραβικό κράτος του Κόλπου. Ο Καναάνι έκανε τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, αλλά η ροή κόπηκε αμέσως μετά τα σχόλιά του χωρίς εξήγηση. Επίσης, είπε ότι δύο από τους Ιρανούς κρατούμενους θα παραμείνουν στις ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι ένα Airbus A320 της Qatar Airways προσγειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο διεθνές αεροδρόμιο Μεχραμπάντ στην Τεχεράνη, όπου είχαν πραγματοποιηθεί προηγούμενες απελευθερώσεις κρατουμένων, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πτήσης που αναλύθηκαν από το AP. Η Qatar Airways χρησιμοποιεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί της Τεχεράνης για τις εμπορικές της πτήσεις.
Η ανακοίνωση του Καναάνι έρχεται μερικές εβδομάδες αφότου το Ιράν είπε ότι πέντε Ιρανοαμερικανοί βρίσκονται τώρα σε κατ’ οίκον περιορισμό ως μέρος μιας κίνησης οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ η Σεούλ επέτρεψε τη μετατροπή των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων σε γουόν Νότιας Κορέας σε ευρώ. Αυτά τα χρήματα στάλθηκαν στη συνέχεια στο Κατάρ, συνομιλητή μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις.
Η προγραμματισμένη ανταλλαγή εκτυλίχθηκε εν μέσω μιας μεγάλης αμερικανικής στρατιωτικής συσσώρευσης στον Περσικό Κόλπο, με τη δυνατότητα αμερικανικών στρατευμάτων να επιβιβάζονται και να φρουρούν εμπορικά πλοία στα στενά του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται το 20% όλων των αποστολών πετρελαίου.