Οχυρωμένη πίσω από το απόρρητο ακόμα και για την αποτελεσματικότητα της ΕΥΠ η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Επίκληση του απορρήτου «διά πάσαν νόσον» φαίνεται πως είναι η συνταγή αντιμετώπισης της ασφυκτικής κατάστασης που συντελούν οι ευθύνες Μεγάρου Μαξίμου και Κυριάκου Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αφού εκτός από τους «εκλεκτούς» Δημητριάδη-Κοντολέων που ήδη κρύβονται πίσω από αυτό, το απόρρητο επικαλέστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για στοιχεία που θα έπρεπε να παρέχονται στους πολίτες για την ενημέρωσή του, τόσο για την αποτελεσματικότητα της ΕΥΠ, όσο και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, αποφεύγοντας έτσι την ερώτηση του documentonews.gr.

Τελευταίο κρούσμα, σε μια επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με το δόγμα Καραμανλή που τόνισε πως «η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης», η άρνηση του Γιάννη Οικονόμου ως εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού να παράσχει ακόμα και στατιστικά στοιχεία για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

Ως γνωστόν, το 2021 εκδόθηκαν συνολικά 15.475 εισαγγελικές διατάξεις άρσης απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Κατά τα στοιχεία αυτά, οι «αόρατες» παρακολουθήσεις αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με το 2020 (13.751) και 33% σε σχέση με το 2019 (11.680), ενώ ο αριθμός κατά πληροφορίες για το 2022 φέρεται ακόμα μεγαλύτερος.

Ρωτήσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το πόσες από αυτές τις χιλιάδες παρακολουθήσεις που εγκρίθηκαν από την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, τελικά ευοδώθηκαν και έφεραν αποτελέσματα νομικής υπόθεσης για τις αρχές ασφαλείας. Σημειώνεται πως η ΑΔΑΕ με συνεχή δημόσια αιτήματα έχει τονίσει ότι μόνο μέσω της ψηφιοποίησης μπορεί να ασκήσει τον απαιτούμενο συνταγματικό έλεγχο που έχει ως αρμοδιότητα. Παρότι η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2021 ψήφισε νόμο που μεταξύ άλλων προβλέπει πράγματι την ψηφιοποίηση αυτών των αρχείων της ΑΔΑΕ, η σχετική ΚΥΑ  που θα οδηγούσε στην υλοποίηση του έργου δεν εκδόθηκε ποτέ.

Το documentonews.gr ρώτησε συγκεκριμένα τον κ. Οικονόμου: «Παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, που έχουν γίνει γνωστές από την ΑΔΑΕ, περί τις 15.000 και πλέον πέρυσι και τουλάχιστον άλλες τόσες φέτος για λόγους εθνικής ασφάλειας. Εάν γνωρίζετε πόσες από αυτές τελικά ευοδώθηκαν. Πόσες τελικά έφεραν αποτέλεσμα;».

«Πρώτα απ’ όλα, τα νούμερα δεν είναι ακριβή. Δεύτερον, μιλάτε για ζητήματα, τα οποία διέπονται από ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο που δεν μπορεί να είναι αντικείμενο δημόσιου διαλόγου. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Και νομίζω ότι οποιοσδήποτε στοιχειωδώς αντιλαμβάνεται πως η ΕΥΠ δεν είναι οποιαδήποτε δημόσια Υπηρεσία» ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να παράσχει ούτε στατιστικά στοιχεία για την κρατική υπηρεσία πληροφοριών, την οποία εποπτεύει ο Κυρ. Μητσοτάκης εδώ και τρία και πλέον χρόνια.

«Καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να φύγει, να απομακρυνθεί από αυτή την πολύ βασική θεσμική διαπίστωση, που δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά ισχύει για το καθεστώς λειτουργίας των Μυστικών Υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σίγουρα» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου, επιχειρώντας να κρύψει την άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου να δώσει τα παραπάνω στοιχεία πίσω από τη «διεθνή πρακτική».

YouTube video player

Τζανακόπουλος: «Δεν υπάρχει απόρρητο στην Εξεταστική, αλλιώς η ΕΥΠ θα ήταν ανέλεγκτη»

Συνεχίζεται το «δούλεμα» στην Εξεταστική: Η ΝΔ δεν καλεί όσους επικαλέστηκαν απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών γιατί… έδωσαν απαντήσεις

Ετικέτες