«Όχι» των πρυτάνεων στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια

«Όχι» των πρυτάνεων στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια

Ένα «όχι» ήταν η απάντηση της Συνόδου του Πρυτάνεων στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με ποινικά κολάσιμες πράξεις που λαμβάνουν χώρα σε πανεπιστημιακούς χώρους και για την αστυνόμευση των ΑΕΙ με ειδικό σώμα.

Οι πρυτάνεις διαφωνούν με την αυστηροποίηση του πλαισίου σημειώνοντας ότι είναι επαρκές το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Όσο για την κάρτα εισόδου, σημειώνουν ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να αφορά ευαίσθητους χώρους, όπως εργαστήρια κ.λπ., ενώ είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην ίδρυση αστυνομικού σώματος και επισημαίνουν το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Δ.Ε. των Πανεπιστημίων της χώρας, στη συνεδρίαση της στις 03-11-2020, αποδοκιμάζει και καταδικάζει απερίφραστα για άλλη μία φορά τις περιπτώσεις βίας που συνέβησαν τελευταία τόσο στο ΟΠΑ όσο και στο ΕΜΠ.

Στη συζήτησή μας αυτή, προσπαθήσαμε να περιγράψουμε χωρίς παρωπίδες μία κατάσταση παθογένειας ετών και να καταγράψουμε λύσεις πρακτικές και ρεαλιστικές, όσο και τολμηρές, ώστε να σηματοδοτήσουμε ότι σε ένα κράτος δικαίου που το Σύνταγμά του θεμελιώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία, στεκόμαστε απέναντι στη βία, αρνούμαστε το καθεστώς ομηρίας.

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, εν μέσω της πανδημίας, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε όλες τις συνθήκες που δημιουργούνται και με αίσθημα ευθύνης, επιτελούν το ακαδημαϊκό τους έργο.

Η Σύνοδος θεωρεί ως σημαντική την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τους Πρυτάνεις και τους αρμόδιους Υπουργούς, γεγονός που δείχνει την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας σε ανώτατο επίπεδο.

Η συζήτηση της υπάρχουσας κατάστασης κατέδειξε σαφώς ότι τα χωροταξικά χαρακτηριστικά του κάθε Πανεπιστημίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να οδηγήσουν σε επιμέρους σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων.

Συμφωνήθηκε ότι σε γενικές γραμμές, η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο.

Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους. Επισημαίνεται, ότι, τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος.

Η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Όλες οι παραπάνω θέσεις είναι γενικές, και πιστεύουμε ότι χρήζουν ενδελεχούς συζήτησης τόσο με την Πολιτεία όσο και εντός των οργάνων των ΑΕΙ, σε σύντομο διάστημα, εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων. Για το λόγο αυτό, ορίστηκε επιτροπή Πρυτάνεων, που άμεσα θα ξεκινήσει τη συζήτηση με την Πολιτεία.

Καθηγητής Νίκος Γ. Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων

Και η ομοσπονδία υπαλλήλων ΑΕΙ διαφωνεί με την πανεπιστημιακή αστυνομία

Στον χορό των αντιδράσεων απέναντι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και την αστυνόμευση των ΑΕΙ μπήκε μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και η Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία μάλιστα κήρυξε τρίωρη παναττική στάση εργασίας για αύριο προκειμένου να συμμετάσχουν οι υπάλληλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητών στο υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, η οποία πριν αλέκτορα φωνήσαι, έσπευσε, αξιοποιώντας τα γεγονότα στο ΟΠΑ, να ανακοινώσει νέους μηχανισμούς καταστολής και ειδικά “σώματα ασφαλείας” στα ιδρύματα!

Εξήγγειλαν την ίδρυση σώματος προστασίας των ιδρυμάτων, την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης, τη χρήση καρτών εισόδου και συνολικά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας που έχει να κάνει με αδικήματα εντός των πανεπιστημίων (με τον ορισμό που δίνουν αυτοί στη λέξη «αδικήματα»).

Ξέρουν καλά ότι οι ενέργειες τέτοιων ομάδων δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους στα ιδρύματα, το εργατικό και φοιτητικό κίνημα. Όμως, είναι χρήσιμες γιατί τους δίνουν άλλοθι να ξεδιπλώσουν τα σχέδια τους για τα Ιδρύματα, σχέδια που ακολουθούν την κατάργηση του ασύλου και το σύνολο των αντιδραστικών αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η πρόσδεση και προσαρμογή της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς (των μεγαλοεπιχειρηματιών), η όλο και πιο βαθιά λειτουργία των Ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οι αρνητικές επιδράσεις που είχαν και έχουν όλα αυτά σε παροχές και δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων, προκάλεσαν και προκαλούν αντιδράσεις, γεννούν αγώνες. Εμάς στοχεύουν λοιπόν, εργαζόμενους και φοιτητές, τις οργανωμένες, αγωνιστικές διεκδικήσεις μας!

Δε μας πείθει η κυβέρνηση ότι νοιάζεται για την «προστασία» μας. Αλήθεια, τι έχει κάνει για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων προκειμένου να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τους, τι έχει κάνει για την κάλυψη των αναγκών σε πάσης φύσεως προσωπικό, για την ενίσχυση των υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας; Τι μέτρα πήρε όλο το διάστημα της πανδημίας για να στηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία; Τίποτε απ’ όλ’ αυτά δεν έκανε!

Όμως, άμεσα βρήκε χρήματα για να εντείνει την καταστολή στα ιδρύματα την ώρα που ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια που τα συνδέει ακόμα πιο οργανικά με την επιχειρηματική δράση. Αυτήν επιδιώκουν να προστατέψουν!

Δεν πρέπει να μας βάλουν στη γωνία! Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απάντησή μας!

Συμμετέχουμε στην παναττική στάση εργασίας από τις 11.30 έως τη λήξη του ωραρίου και στη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Παιδείας, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, στις 12 μ.

Για το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΔΠΤΕ

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Χρονοπούλου Νίκη Ανδρέας Βασιλάκης

Documento Newsletter